reklama

reklama

EWS Comeback | Report – Milan Čižinský (Zermatt 2020)

Tenhle moment mě hnal dopředu od mého zranění z jara 2019 (rozhovor s Milanem – srpen 2019)! Konečně mám letos venku šrouby, co jsem měl v těle a konečně se po roce a půl můžu znovu postavit na start Světového poháru v enduru – Specialized EWS Zermatt 2020!

Text: Milan Čižinský / Foto: autorův mix

Do Zermattu jsme dorazili už v pondělí, tedy skoro týden před závody, protože jsem si chtěl zvyknout na vyšší nadmořskou výšku, se kterou mám často problémy. První dny jsme si proto hlavně užívali s rodinou sluníčka, výletů na kole, hráli tenis apod.

S českou crew – Milanem, Matějem, Vojtou a Kubou – jsme se pak postupně seznamovali se záludnostmi tratí v Zermattu, které mají často podobu původních horských chodníků pro pěší, což má svá specifika😀.

Trackwalk tentokrát proběhl jen v omezené formě, protože tratě byly dost daleko od sebe, takže jsem si s rodinou prošel jen spodní polovinu nejtěžší stage, přesto jsme i tak našlapali kolem 20 kilometrů!

Některé traily byly opravdu krásné a spolu s výhledy na Matterhorn tvořily jedinečné panorama.

Tímto momentem ale původní krása tak trochu zmizela. Už na sobotní trénink se podmínky diametrálně změnily, jelikož přišel déšť a také se dost ochladilo.

Díky blátu se už tak náročná trať stala ještě těžší! To nakonec vedlo k tomu, že již po dvou odjetých RZ jsem téměř nebyl schopný udržet konstantní tempo, jak jsem se klepal zimou, proto jsme následně zajeli do jednoho z otevřených obchodů, abychom se trochu ohřáli a vyždímali ponožky! 😂🥶

Závod v igelitu!

Na závod jsem se připravil co nejlépe to bylo možné – s sebou či na sebe jsem si vzal nepromokavé oblečení, ponožky a boty, čtyři páry windstopperových rukavic a návleky na ně, plus dvoje brýle.

Vzhledem k vývoji počasí bylo nutné celý závod nakonec o něco zkrátit, jelikož už jen začátek se několikrát odsouval kvůli mlze a sněhu! I tak jsem slušně odjel první polovinu RZ1, ale pak mi začala být zima na ruce, načež jsem skoro nebyl schopný držet řídítka a pořádně brzdit.

Tohle je pro mě hlavní rozdíl mezi českými závody a EWS. V Čechách mě za poslední čtyři závody ruce ani jednou nebolely a tady sotva držím řídítka!

Na dvojce jsem hned po startu strhl rolloff na svých brýlích, a proto jsem musel velkou část této stage jet se značně zacákaným výhledem. Díky hlasité podpoře českých fanoušků jsem se ale na šlapavém posledním úseku zmáčkl, výsledkem čehož bylo 6. místo celkově. 

Určitě by se dalo jet mnohem lépe, i tak jsem se svým výkonem spokojený, hlavní je, že jsem se dokázal vrátit, a navíc nezůstávám někde na chvostu startovního pole! Jsem strašně rád, že jsem se, po roce a půl nucené přestávky, mohl opět zúčastnit světového poháru EWS, což je prostě ta nejvyšší meta, na kterou lze aspirovat! COMEBACK mi vyšel!

Milan Čižinský

Základní informace o Specialized EWS Zermatt 2020  na webu www.enduroworldseries.com