reklama

reklama

Trailové chrániče kolen Race Face Indy Stealth | TEST

Ruku na srdce, zaměření našeho webu, ať se jej snažíme tu a tam opepřit gravel biky, XC stroji a podobnými rychlostními výtvory, se točí ze všeho nejvíc okolo technické podoby MTB! A právě zde se dnes bere za naprostou samozřejmost, že je jezdec vybaven nejen helmou, ale i dalšími ochrannými pomůckami – chrániči.

Když už jsme u tohoto tématu, tak jsem si vzpomněl na svoje začátky s horským kolem, kdy mi přišlo zbytečné, ne-li místy směšné brát si na kolo helmu! Věci se ale změnily ve chvíli, kdy jsem vyrážel na svou vlastně úplně první skupinovou MTB vyjížďku…

Tehdy jsem vlastní helmu ještě ani neměl a chtěl tak vyrazit s „čistou hlavou“! Když mě ale viděli kamarádovi rodiče, tak mě jednoduše nenechali odjet do té doby, než jsem souhlasil, že si na hlavu nasadím jednu ze starších helem, kterou dříve vozil právě tento kamarád – jejich syn. A dnes?!

Dnes bych si připadal jako nahý, kdybych neměl helmu a dost divně si vlastně připadám i ve chvíli, kdy vyrážím do terénu bez chráničů kolen! Tedy pokud vynecháme testy XC kol a jízdy na gravel biku. Naopak když si dnes beru na jízdu cokoliv se zdvihem vyšším jak 120 mm, tak považuji chrániče kolen za naprostou samozřejmost.

Whyte 905 (7/2019) 

Samozřejmě, ale jaké?

Pravda, ono to chce mít ty správné chrániče pro správnou příležitost, ideálně třeba dvě varianty – lehčí a těžší! Neboli komfortnější a více vzdušné pro trailové dovádění nejen v teplejších částech roku, a pak druhé bytelnější, které si člověk bere do těžkého terénu, na enduro závody a tak podobně. Tedy pravděpodobně ne vždy na každou vyjížďku.

Přitom právě první varianta v podobně lehkých vzdušných chráničů s adekvátní úrovní ochrany mi docela dlouho chyběla v šatníku. Nějaký čas jsem používal chrániče G-Form Elite Knee Guards, které by mohly aspirovat právě na tuto roli, respektive ty jsem právě tímto stylem delší čas využíval, ale stále jsem měl pocit, že by to mohlo být ještě o fous příjemnější a komfortnější.

 
 

Konečně jsem se dočkal!

Skutečně, když jsem letos na jaře dostal nabídku na dlouhodobé testování chráničů Race Face, vybral jsem si z dostupných variant lehký model INDY Stealth, který již dle fotek a popisu z katalogu dokonale plnil moje představy. Když pak tyto chrániče dorazily a já je začal intenzivně používat, brzy jsem došel k přesvědčení, že jsem se konečně dobral produktu, který do puntíku plní moje očekávání a požadavky kladené na trailové chrániče.

Co je pro mě důležité?

  • Jednoduché oblékání
  • Nízká hmotnost
  • Maximální vzdušnost
  • Vysoký komfort
  • Jistota usazení na noze
  • Dostatečná trailová ochrana (na ostré enduro mám jiné adepty)

Ve všech těchto bodech Race Face INDY Stealth jednoznačně boduje! Vezmu-li to po jednotlivých aspektech, ač možná trochu na přeskáčku… Lehká konstrukce je dána použitím materiálu T5 Evo, tedy lehkého vzdušného návleku (nohavičky), na níž je usazen samotný chránič.

Přední část je tvořena materiálem podobným pevnější Lycře, vzadu najdeme pružnou a vzdušnou síťovinu. Pevnost látky a kvalitní zpracování zaručí, že lze chránič snadno natáhnout na nohu a naučeným pohybem během minutky zafixovat na určeném místě. Zde do hry vstupuje kupříkladu širší stahovací pásek nahoře na stehnu, silnější silikonový proužek na horním pružném lemu a jeden menší kratší dole na spodním lemu.

Lehkost celého chrániče je dána již touto jeho základní konstrukcí, stejně tak i použitím pěny D3O, která je navíc značně perforovaná – lze nahmátnout různé větrací a odlehčující otvory. Bezpečnost a funkčnost chrániče je jištěna právě onou „chytrou“ pěnou D3O, která při nárazu ztvrdne – její jinak volně se pohybující molekuly se spojí v jeden celek a tím pohltí maximum z případného nárazu.  

Tato chytrá pěna zároveň přispívá komfortu používání, jelikož je ve výchozím stavu pružná a poddajná, ztvrdne pouze při nárazu. K ochraně této pěny, všité do chrániče, pak slouží vnější bezpečnostní vrstva tvořená pleteninou využívající kevlarová vlákna, díky čemuž by se chránič neměl hned tak roztrhat.

O přítomnosti pěny D3O informuje pouze jeden nenápadný žlutý štítek.
 
 

Připrav se, jedem!

Chrániče Race Face Indy jsem používal, jak už bylo naznačeno výše, prakticky celou letošní sezónu. Oblíbil jsem si je dokonce natolik, že jsem je od doby, kdy mi dorazily na test, skoro nesundal z nohou! Tedy alespoň když jsem byl jezdit. Zjara jsem sice dostal na test také pevnější a bytelnější chrániče Leatt 3DF 5.0 Zip, ty jsem si ale šetřil do skutečně náročných terénních a zejména pak horských oblastí, Indy od Race Face ale byly na mých kolenou možná 80 % času stráveného letos na biku!

Zkušeností mám tedy hromadu, nebo dohromady také žádné! Ony jsou tyto chrániče tak lehké, vzdušné a natolik dobře sedí, že o nich za jízdy prakticky nevíte. Kratší nebo delší vyjížďky, teplo menší nebo větší…  Nic z toho neřeším! Když jezdím, tak jsou na kolenou celý den a o nic dalšího se nestarám.

Co se mi na nich líbí je už jen konstrukce v podobě lycrové nohavičky, kterou poměrně snadno natáhnete na nohu. I proto jsem si je třeba na podzim často bral na nohy jako náhradu klasických návleků na kolena, i když nebyla vysloveně příležitost, kdy bych chrániče nutně potřeboval.

Giant Reign 29 2 (11/2019) 
Na horním lemu najdeme středně silný silikonový proužek po celém obvodu.
Dole je silikonu podstatně méně, ale i to, dle mých zkušeností, bohatě stačí.

Když ti fouká na kolena

Jistota usazení je rovněž výborná a co mě několikrát překvapilo, nutné přiznat že mile, byla skutečnost, nakolik chrániče skutečně dýchají. Nejlépe to člověk pozná třeba v podvečer, kdy se v lese trochu ochladí a vy to, po menší přestávce na kopci, pošlete konečně dolů. Jak vás tak začne ovívat chladnější večerní vzduch, tak si můžete všimnout, že vám normálně fouká na kolena!

Ano, perforace chytré pěny D3O zde není jen na oko, ale skutečně maká a chrániče Race Face Indy Stealth větrají i skrz ochrannou vrstvu!!!

O volnosti pohybu přitom také nemusí být pochyb, jelikož jsou – chránič ze své podstaty i chytrá pěna D3O – více než dostatečně poddajné, proto pohyb vašich nohou neomezují ani v nejmenším. Jasně, není to jako s holou nohou, ale zároveň to není o moc jiné oproti situaci, kdy byste měli na nohou klasické lycrové návleky.

Samotná nohavička chráničů Race Face Indy je poměrně dlouhá, což vnímám spíše jako výhodu zaručující jisté a spolehlivé usazení na noze. 
Zadní část nohaviček je tvořena pevnější síťovinou se střední hustotou, která je ale i tak dostatečně poddajná, pružná a hlavně vzdušná. 

Padat chceš, ale jen někde…

Poslední bod, který zbývá probrat, je bezpečnost a úroveň ochrany, s níž jsem rovněž neměl problém. I když zde je třeba přiznat, že lehčí trailový chránič je jen „lehčí trailový chránič“. Tu a tam se mi sice stalo, že jsem lehce přistál na kolenou, či na jednom a vždy bylo vše ok. Chránič zůstal na místě, síla dopadu byla znatelně redukována, vše bylo v pořádku.

Zároveň ale jedním dechem dodávám, že jsem si plně vědom pouze střední síly ochranného materiálu, stejně tak i jeho omezenější plochy, což jsou obětiny na oltář lehkosti a vzdušnosti. Ale tak to prostě je – nelze mít vše najednou.

Proto jsem ostatně v úvodu zmiňoval, že se hodí vlastnit ideálně dvoje chrániče na kolena. Jeden set ve stylu Race Face Indy, který budete brát na nohy stejně automaticky jako si nasazujete helmu či boty, a pak druhý odolnější set, se silnější výplní a větší plochou krytí. Zde, zůstaneme-li u značky Race Face, lze sáhnout třeba po modelu DIG (najdete na ZOOKEE).

Jako záruka jistého usazení slouží širší pružné pásky se suchým zipem…
…které najdete tradičně na horním konci pod vrchním pružným lemem. 
Canyon Spectral:ON (7/2019)

Race Face Indy Stealth – závěr

Nebudu popírat ani zatajovat skutečnost, že mám velkou výhodu v možnosti zkoušet různé produkty a některé z nich „fasovat“, tedy nechat si je i po dokončení testu pro vlastní potřebu. Někdy to smysl dává, jindy tolik ne, někdy je třeba si určitý produkt odkoupit, jindy… Každopádně co se týká chráničů Race Face Indy Stealth, pak zde je můj názor jasný, jelikož v tomto případě jsem našel přesně takový produkt, jaký jsem hledal a potřeboval.

Nebudu vám tvrdit, že jsou eReFka jediné chrániče, co dlouhodobě používám – nejsou! Ale jak jsem už vícekrát zmínil, zrovna letos my padly do noty takovým stylem, že jsem je měl na nohách skoro celou sezónu a jen skutečně výjimečně sahal po dalších kouscích, které mám ve svém skladu.

Stejně tak vás přesvědčovat o tom, že by zrovna Race Face Indy byly mojí první volbou pro těžký a náročný terén. Ne! Zde volím odolnější a více polstrované kusy, avšak všude tam, kde si chci užít volnost pohybu, vzdušnost a pocit, že nemám nechráněná kolena, sahám právě po tomto kuse!

Text a foto: Štěpán Hájíček (produkt foto: Race Face)

Race Face Indy Stealth – základní údaje

Cena: 1880 Kč (aktuální sleva – 1410 Kč | ZOOKEE)
Velikosti: S, M, L, XL (tabulka velikostí v PDF)
Materiály: Nosná část T5 Evo, absorpční pěna D3O, vnější kryt kevlarová pletenina
Hmotnost: 188 g/ks (vel. L)

Lapierre eZesty AM 9.0 Ultimate (10/2019)
 
 
Yeti SB130 (9/2019)