reklama

reklama

Shimano a licence na ořechy Micro Spline (téma)

Na základě vašich reakcí pod článkem se mi ozval jeden čtenář, který mi přeposlal odkaz na text týkající se budoucího šíření nového typu ořechu Shimano Micro Spline, jenž je podmínkou pro použití 12rychlostních kazet Shimano XTR, XT a SLX.

Celý článek je postaven na skutečnosti, že Shimano zatím odmítá poskytnout licenci na Micro Spline britské značce Hope, respektive jí a širšímu poli výrobců. Na jedné straně lze asi pochopit snahu podpořit prodeje vlastních nábojů, na straně druhé to může dost brzdit rozšíření nových sad XT a SLX 1×12, což by byla rozhodně škoda.

Vtipně to vyřešila značka White Industries, která představila vlastní systém ořechu pro kazety s 12 pastorky, který využívá pouze 12 mikro drážek, oproti 23 u Shimano Micro Spline. Jenže, „náhoda tomu chtěla“, na tento ořech krásně pasují právě nové dvanáctkové kazety Shimano!

White Industries – titanový ořech s 12 drážkami („překvapivě“ kompatibilní s Shimano Micro Spline)

reklama

Zde je pro doplnění reakce Shimana na přímý dotaz redaktorů Pinkbike: „Vedle našich nábojů a kompletních kol Shimano XTR M9100, Deore XT M8100 a SLX M7100 mají dnes možnost nabízet řešení s ořechem Micro Spline v rámci licence také značky DT Swiss, Mavic, Newmen a Industry Nine. Tím je myšleno, že tyto společnosti mohou nabízet kompletní kola kompatibilní s řazením Shimano 1×12. Další výrobci nábojů s licencí na Micro Spline budou představeni v průběhu sezóny.“ Do toho aby husa kopla!

Zástupci Pinkbike rovněž uvádí: „Ptali jsme se taktéž zástupců Shimana na podmínky nutné k udělení licence na Micro Spline, stejně tak i proč vybraní výrobci, jako třeba Hope, který o tuto licenci opakovaně žádal a žádá, nejsou doposud vyslyšeni. Bohužel jsem se setkali s odmítnutím, přesněji s nulovou reakcí na tuto otázku, která by mohla „demystifikovat“ tuto prazvláštní situaci…“

Nezbývá tedy než čekat, sledovat co se kde šustne a monitorovat celou situaci. Uvidíme, jak si s touto otázkou poradí trh, na kolika nových kolech ročníku 2020 se nové Shimano XT/SLX 1×12 objeví, jestli se výrobci smíří s podmínkou vybavit své stroje koly Shimano, DT Swiss či Mavic, a tak podobně. Čas ukáže!

*Ještě drobné doplnění na závěr (díky Matuš). Shimano si v tuto chvíli vyhrazuje právo používat kazety 12s primárně na OEM produktech. Tedy, že by tato sada (XTR, XT, SLX) měla být na kompletním kole s tou podmínkou, že náboj bude označen logem výrobce kola, nanejvýš asi jeho sesterskou (komponentovou) značkou – nikoliv tedy originálním výrobcem náboje.

To by mě zajímalo, jak tohle vyřeší DT Swiss a ještě lépe Mavic (Industry Nine nevyjímaje), který má svoje loga všude. Ale třeba tito výrobci budou mít výjimku a zmíněná OEM podmínka se bude vztahovat jen na „obyčejné“ náboje a kola?!

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Štěpán Hájíček, Pinkbike.com / Zdroj: Pinkbike.com

Shimano Micro Spline (23 drážek)