reklama

reklama

Giant Stance 29 – U Giantu se velkých kol (opět) nebojí

Značka Giant má k velkým kolům (29“) poměrně specifický vztah. Chvíli se snažila tímto oborem zabývat, pak se téměř kompletně stáhla na 27,5“ a nyní se postupně vrací k velkému parametru. Loni tak kupříkladu zazářil a zabodoval znovuvzkříšený Giant Trance 29, který nyní dostává levnějšího brášku Stance 29!

Řada Giant Stance je zde s námi již od roku 2015, přičemž se jedná o „odlehčenou“ dostupnější alternativu ke klasickým fullům Giant. Zásadním rozdílem oproti všem ostatním řadám plně odpružených kol Giant je podoba zadní stavby, která se sice „na oko“ tváří jako klasické giantovské Maestro, ale fakticky se jedná o jednočep s přepákováním – FlexPoint suspension.

Již název tohoto řešení napovídá, že se zde počítá s pružností, tedy s flexí materiálu, a to konkrétně na pozici horních vzpěr. Ty se totiž v průběhu zdvihu lehce ohýbají, čímž nahrazují přítomnost obvyklého čepu nejčastěji situovaného nad osou zadního kola. Po praktické stránce tak nelze očekávat až tak dokonalý projev jako u nezávislého Maestra, zároveň by ale vše mělo být odladěno tak, abyste zásadní rozdíl vlastně ani nepostřehli.

Věci méně znalý pozorovatel si na první pohled nejspíš ani nevšimne, že zde nefiguruje systém Giant Maestro…
Chybějící čep na zadní stavbě nahrazuje lehká pružnost horních vzpěr, i odtud název FlexPoint.
Všimněte si, že dole chybí spodní rameno a že vzpěry nejsou propojené se zadní vidlicí podél kola, jak je to typické u systému Maestro.

reklama

Důležité jsou rovněž základní charakteristiky a parametry této lákavé novinky. Co se týká zařazení, tak Giant Stance 29 míří do kategorie všestranných trail biků, čemuž odpovídá zdvih zadní stavby 120 mm doplněný o 130 mm na vidlici. Vychutnat byste si měli rovněž „progresivní geometrii“, jež nabídne úhel hlavy 67,5° a sedlový úhel 75°.

Tato čísla, v kombinaci s velkými koly a výše zmíněnými zdvihy, by mohla být základem velice příjemného a snad i dostupného trail biku na velkých obručích. Jako perličku nakonec přihoďme informaci, že i Giant Stance 29 byl zařazen do programu „Giant WheelSystems“, což znamená, že nové kolo dostanete kompletně nachystané a připravené pro provoz bez duší! V principu stačí jen doplnit přibalený těsnící tmel a vyrazit do akce.

Více informací hledejte na webu www.giant-bicycles.com, v létě se na toto kolo jistě podíváme blíže, minimálně u příležitosti tradičních prezentací novinek pro další sezónu, a budou-li tomu okolnosti nakloněny, tak bychom jeden z těchto strojů mohli do konce roku protáhnout praktickým testem!

Text: Štěpán Hájíček | Foto: Giant Bicycles