reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #25_2015

Když jsem o tomto víkendu vyrazil na chvíli na kolo, vyvětrat si hlavu, protáhnout nohy a projet si opět svůj nový gravel bike Ghost Fire Road Rage 6.9 LC (konečně byl oficiálně odhalen – čekejte bližší info), narazil jsem na jedno zajímavé mikrotéma – posed a jeho nastavení. Tato problematika rozhodně není mikroskopickou, spíše naopak, když ale dojde na jemné ladění…

Ostatně jak jsem se minulý týden rozepsal na téma neustálého střídání kol a stejně tak i jejich kategorií, nejen v rámci testování, ale někdy i v rámci osobního využití, napadlo mě takto s odstupem, že by vás mohlo zajímat, jak ladím svůj posed, když každý týden sedím na něčem jiném! No, někdy se zadaří a vystřídám i několik kol v rámci jediného týdne…

Za svou dosavadní kariéru cyklistického novináře jsem se setkal již s řadou názorů, návodů a myšlenkových proudů hlásajících jaké nastavení posedu je to nejlepší, nejvhodnější, či alespoň ideální výchozí. Sám jsem se před lety účastnil skolení BG Fit přímo v centrále Specialized, abych o tom mohl napsat reportáž (tehdy do Vela), takže jsem si zároveň vyzkoušel, jak ladit posed ostatním a nejen sobě.

Něco jsem si z toho vzal, základy to byly rozhodně pevné a informace o fungování lidského těla, kloubů, hybnosti atd. velice zajímavé a přínosné. Nakonec jsem ale stejně dospěl k tomu – jako v mnoha dalších podoborech cyklistiky – že mi nejvíce o mně samotném řekne moje tělo. Nechci znovu otravovat s tím kolik již mám zkušeností a kolik toho mám odježděno, ale mnohé už mám odžito, a za tu dobu jsem se sám o sobě něco dozvěděl.

Znám své tělo. Doufám…

Pokud se zaměříme na onen posed, celou dobu hovořím hlavně o výšce sedla, pak se za moji dosavadní kariéru střetly zejména dva názory. Za výchozí bod považujme „měření“, které spočívá v tom, že si sednete na sedlo, narovnáte tělo, jednu kliku dáte do dolní úvratě a položíte na ni patu. „Stará škola“ tvrdí, že by v této pozici měla být noha lehounce pokrčená. „Nová škola“, pokud bychom tak nazývali praxi z BG Fit jí podobné, mě osobně nutila do polohy, kdy jsem v této základní pozici měl nohu zcela napnutou. Místy jsem měl problém vůbec patou dosáhnout na pedál.

Svůj osobní ideál jsem si přitom našel někde mezi těmito dvěma extrémy, kdy mi obvykle nejvíce sedí, když mám patu položenou na pedálu a… To záleží na kole. Na silničce i více nataženou, na XC kole podobně, u trailbiků a kol s vyšším zdvihem ale dávám sedlo o kousek níž. Specifickou disciplínou je enduro, kdy se ještě snažím zohlednit jízdu s chrániči.

Máte-li totiž na sobě pevnější chrániče kolen, není vám úplně příjemné nohy při šlapání více natahovat, proto se často přistihnu, že mám v takových situacích posed ještě o kousek níž než jindy a nohu tedy lehounce pokrčenou (stará škola). Toto měření s patou na pedálu ale beru obvykle jen jako základ, ze kterého vycházím a další úpravy již dělám čistě pocitově podle toho, jak se mi šlape.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Přínosná uživatelská rada… Kdo ví?

Pro začínající jezdce, nebo ty, kteří stále nemohou najít ideální nastavení, to asi není příliš dobrá rada, ale možná to někomu pomůže zamyslet se nad svým posedem a začít jej ladit či hledat své optimum.

Samozřejmě že do ideální pozice za řídítky promlouvá i řada dalších aspektů, základem správného šlapání je třeba „ergonomicky“ správné seřízení kufrů na tretrách (zarážek), pokud používáte nášlapy, protože jejich poloha může mnohé zkazit a vy pak můžete hledat například příčiny bolestí kolene donekonečna.

Za zvážení také stojí fakt, jaké všechny detaily mohou váš posed ovlivnit, což mě ostatně přimělo k úvahám nad tímto tématem. Asi by vás napadlo, že třeba výměna pedálů, treter, či sedla může hnout s vaším jemně doladěným posedem v řádech milimetrů, u sedla někdy i centimetrů jedním či druhým směrem.

Změnu ale můžete zaregistrovat i při výměně vnitřních kraťasů s vložkou, nebo jen klasických elasťáků. Mate-li jedny s tenčí a řekněme již více osezenou vložkou a druhé nové se silnější vrstvou… Rozdíl v tomto směru odhalíte možná jen na silnici, gravelu nebo na jemně odladěném XC kole, být tam ale rozhodně může.

Neříkám, že byste si měli ladit posed před každou jízdou podle aktuálního oblečení, různé části garderoby ostatně střídám asi častěji než většina z vás, jen jsem chtěl upozornit na to, že někdy stačí malé detaily a ideální rovnováha může být ta tam. A to sem radši ani netahám takové věci jako že mám jednu nohu kratší, což v menší míře vlastně většina z nás, proto třeba ono měření s patou aplikuju výlučně na jedné noze (pravé). Ostatně už jen ze zvyku jako pravák.

www.instagram.com/bikeandride.cz

PS: Někdy na novinářských akcích pozoruju, jak si kolegové z jiných redakcí ladí posed exaktně pomocí metru, což není rozhodně špatně, ale přijde mi to osobně až moc „silničářské“ (bez urážky). Mně nastavení kola, přiznám se, trvá trochu déle, ale radši tam vyseknu něco nahrubo podle oka, pak si na kolo sednu, zkusím položit patu na pedál, zkusím se projet, analyzuji své pocity při šlapání a pak ladím detailní nastavení.

Někdy sice zdržuju skupinu, když zkouším ještě pár úprav v průběhu vyjížďky, nebo se pro to snažím využít volné chvilky, ale mně to tak prostě vyhovuje. Analyzovat své tělo, zaměřit se na to, co při šlapání cítím, tedy jak při jízdě po rovině, tak i do kopce (to může být také rozdílné) a pak hledám svůj ideál.

KONEC REFERÁTU!

GHOST-Bikes: Tobi Woggon X Scotland. A bikepacking adventure

Představení novinek Ghost Fire Road Rage a Endless road Rage na webu: www.ghost-bikes.com, kompletní řadu Ghost Road Rage včetně českých cen najdete na: www.ghost-bikes.cz

MTB Legend Cam McCaul meets up with Nicholi Rogatkin. | McCaul Meets

Mons Royale Speed & Style Crankworx Innsbruck Highlights 2018

Jedna související fotogalerie na www.pinkbike.com

High Voltage – Kenny Smith x Devinci AC XT

Devinci a jejich nová elektrická bestie s prostým názvem AC se zdvihy 180/170 mm, s vidlicí Fox 36 a tlumičem Fox DHX  Coil! Více na webu:  www.devinci.com

Sundays in Châtel W/ Vinny T, Antoine Buffart, Raph Robles and Kristof Lenssens

The best GoPro footage from North Of Nightfall.

BMX – TEAM WALLACE – MONGOOSE JAM 2018

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

Celoodpružené kolo vs. pevňák: Je lepší na traily základní celopéro, nebo trailový hardtail?

**BONUS**

Downhill Crankworx Innsbruck 2018 – Course Preview Fabio Wibmer

MTB IN SOMERSET – EPIC SPOTS TO SHRED BIKES

Tight switchbacks on the Pole Machine by Leo Kokkonen

Drone following Military Train

Very talented Truck Drivers ● Amazing Trucks Train Driver Skills ● Driving Logging Truck