reklama

reklama

BELL Super DH MIPS – praktické představení

Pokud někdo otevře téma helem 2v1, tedy variant s možností snadno připojit a odpojit chránič brady a udělat tak z „enduro kokosky“ více či méně integrální helmu, nemá skoro šanci nezmínit model Bell Super! Tato značka a tato helma možná nebyla absolutně první přilbou 2v1, ale byla rozhodně tou, která zahájila novou éru této konstrukce ochrany hlavy.

Bell Super, ať si již myslíme o dosavadních variantách 2R a 3R co chceme, není zcela dokonalá a její chránič brady je možná až zbytečně moc otevřený a odlehčený. Byla to však právě ona, kdo nastavil pravidla pro tento segment trhu. Je to trochu jako s telefony iPhone, s nimiž se také každý měří a srovnává, protože jsou prostě ikonou svého oboru. A to říkám jako zapřisáhlý „antijablíčkář“ (*na Macku jsem jeden čas dělal a měl jsem ho rád ‚tehdy‘, jeden iPad a služební iPhone máme doma, takže vím, o čem mluvím).

Bell Super DH
Bell Super DH
Bell Super DH
Bell Super DH

Přepišme vlastní pravidla!

Každopádně několik let stará pravidla nelze udržet při životě donekonečna, čímž ale nechci říct, že by například původní Bell Super 2R (naše praktické představení březen 2015) byl v porovnání s dnešní konkurencí jakkoliv „mimo mísu“. Navíc Bell postupem času inovoval i tuto řadu, proto je dnes k dispozici již třetí generace Bell Super 3R. Jenže to stále nestačilo!

Moderní jezdci a hlavně enduro závodníci chtějí víc, než jen kosmetický doplněk, který jim umožní naplnit požadavky organizátorů závodu na integrální helmu nasazenou na hlavě po čas měřených rychlostních zkoušek. Oni chtějí skutečnou a plnohodnotnou ochranu své hlavy! Proto se vývojáři z Bellu zavřeli do své laboratoře, zkoumali, zkoušeli a měřili, a nakonec vyšli na světlo světa se zbrusu novou generací helmy Bell Super, tedy s verzí Bell Super DH!

S bradou jako „velká helma“.
Bez brady běžný „enduro kokos“.

reklama

Cíl vývoje byl prostý!

Zachovat možnost sundání brady, vysokou míru ventilace, snadný postup při instalaci a demontáži chrániče brady, možnost používat základní část jako běžnou trailovou/enduro helmu, a to vše při výrazně vyšší míře ochrany! Tedy dokonce s bezpečností, jaká je vyžadována pro DH a BMX závody. Povedlo se a nový Bell Super DH splňuje certifikační normy „ASTM F1952-00 DH“ a „ASTM F2032-06 BMX“. Vzít si ji tak můžete klidně i na olympijský závod v BMX za dva roky, pokud se kvalifikujete!

Ano, Bell Super DH není první helmou z rodu „měňavců“ s takto vysokou mírou ochrany a s takto vysokou bezpečnostní certifikací. V tomto směru ji předběhla sesterská značka Giro s helmou Switchblade, kterou jsme v loňském roce prakticky vyzkoušeli.

Giro Switchblade je rozhodně skvělou helmou, která vám zaručí vysokou míru ochrany, zároveň je ale nutné přiznat, že se u ní hrálo více na bezpečnost, méně pak na praktičnost při běžném použití. Už jen motokrosová „open face“ konstrukce s přesahem přes uši dává tušit, že to na běžné letní vyjížďky nebude zrovna ideální volba (více v testu Giro Switchblade).

Velké logo na bradě není u černé varianty až tak výrazné.
Spona s páčkou na zadní straně celou bradu stahuje a jistí.
Součástí standardní výbavy je i tento šikovný držáček kamery.

Bez brady a bez limitů

Oproti tomu vám Bell Super DH, odpojíte-li bradu, nebude klást naprosto žádné limity v běžném způsobu použití při pohodovém trailování ať již v zimě, nebo v nejteplejších letních dnech. Navíc pokud si někdo z vaší skupiny nevšimne nenápadného nápisu Super DH na týlní části, tak bude možné všem okolo s klidným svědomím tvrdit, že se jedná o klasickou Bellku Super! Na první pohled totiž, bez nasazené brady, snad nikdo rozdíl ani nepozná!

S nasazenou bradou je to jiné! V takovém případě se již nic okecat nedá, jelikož „v plné zbroji“ vypadá Bell Super DH již na první pohled jako poctivá DH integrálka a nikoliv jako její laciná napodobenina. Systém pro připojení brady přitom není o moc složitější či pracnější na obsluhu, než jak je tomu u Bell Super 2R a 3R. V principu stačí zaháknout a zacvaknout spony na bocích, zhruba na úrovni spánků, poté se spojí chránič brady v jeden pevný celek a zajistí třetí přezkou vzadu na týlu.

Uznávám, že tento postup není na první vyzkoušení úplně jednoduchý, vše je dost těsné a přezky jsou dost „na fest“! Ale jak by to asi mohlo být jinak, pokud to má splňovat ony certifikace? Moje první pokusy o montáž a demontáž brady byly lehce nesmělé, a to jsem to zkoušel s helmou v ruce. Pak jsem si dal pár pokusů před zrcadlem a nakonec to zvládal i v terénu. Jde jen o zvyk, cvik a trochu citu. Plus rozumnou porci trpělivosti – hlavně nespěchat!*

*Před erzetou například v Sušici (Enduro X Race) s pevně daným časem startu to je rada k nezaplacení 😛

Vnitřní kontaktní část je bohatě polstrovaná luxusními výstelkami X-Static®.
Velkou specialitou této helmy je systém MIPS Spherical, tedy samostatná skořepina, která je pružně usazena v helmě jako takové. Tato skořepina je navíc z měkčího polystyrenu (pohlcení menších nárazů), skelet samotné helmy pak z tvrdšího (odolnost na velké nárazy).
Šikovným doplňkem, který jsem v textu nezmiňoval, je magnetická přezka FidLock, která se zajistí sama díky magnetu, povolit ji lze ale jen posunem. Stejné řešení najdete třeba u helmy Leatt DBX 3.0 Enduro V2.

Sedne jako pr.. na hrnec!

S bradou na helmě a s celou helmou na hlavě máte pocit, že jste skutečně krásně obklopeni a zajištěni proti případným atakům terénu, stromů a jiných překážek. Co jsem tak zatím letmo zkoušel, tak je vše v této helmě krásně utlumené, vítr vám zbytečně nefučí okolo uší a vy si jedete jako ve filmu. Doplnit velké MX brýle a máte pocit, že to není realita, ale jen projekce či hra na XBoxu či Playstation!

Když pak člověk bradu sundá, má pocit, že má na hlavě zcela běžnou, „pouze“ parádně zpracovanou, otevřenou trailovou či enduro helmu. Míru ventilace takto v zimě hodnotit nebudu, spíš jsem řešil, zda se mi pod Bellku vejde šátek, aby mi nebyla zima. Vešel! Co se ale týká kvality usazení, tak za mě veliký, ale opravdu veliký palec nahoru!

Starší kousky Bell Super, co nám v průběhu let prošly redakcí, si kluci většinou pochvalovali, mně ale přišly nějak zvláštně velké, těžké a tvrdé. Nejnovější generace Bell Super DH je ale jiná, jelikož mi hrozně dobře sedla již na první vyzkoušení! Její stahovací mechanizmus se krásně ovládá, na hlavě působí poměrně lehkým dojmem a jednoduše mě baví.

Navíc se mi líbí chytrý a snadno připojitelný držáček na kameru/světlo, který snadno a rychle nacvaknete do předního ventilačního otvoru a můžete vyrazit do akce!

Úchyt kamery je vybaven pružinkou a pohyblivým zobáčkem, díky čemuž stačí jeden pohyb k jejímu upevnění, či uvolnění.

Budu ji trápit celý rok!

Ještě ji budu dále zkoušet a testovat, půjčím ji na hraní i pár klukům z redakčního kruhu, ať máme po kupě více názorů. Zrovna u helem rozhodně platí, že „víc hlav víc ví“, a pak si uděláme nějaký sumář našich praktických postřehů. Pro dnešek tedy toto téma uzavírám, beru si Bell Super DH na hlavu a jdu jezdit!

Bell Super DH – základní údaje

Cena: 7 799 Kč
Hmotnost: 474 g (samotná helma vl. M) / 400 g (chránič brady) *reálně váženo
Velikosti: S (52–56 cm), M (55–59 cm), L (58–62 cm)
Upínací systém: Float Fit DH, přezka FidLock
Konstrukce: In-mold Polycarbonate Shell, Progressive Layering, odnímatelný chránič brady, MIPS Spherical
Ventilace: 25 otvorů, Overbrow Ventilation
Další vlastnosti: polstrování X-Static®, nastavitelný štítek, certifikace CE EN1078, ASTM F1952-00 DH, ASTM F2032-06 BMX, kompatibilita s motokrosovými brýlemi, úchyt na GoPro

Více informací, aktuální ceny a barevné varianty na webu: eshop.progresscycle.cz

Foto: Štěpán Hájíček