reklama

reklama

Thomson – Americká kultovka napřímo v Česku

Thomson je americký výrobce cyklistických komponentů, který se mezi bikery již po mnoho let těší výsadnímu postavení, či mnohdy až kultovnímu renomé. Značka s běloskvoucím nápisem ve znaku je synonymem pro dokonalé dílenské zpracování, přičemž jsou její produkty pro mnohé bikery mnohem víc než jen součástí jejich kola či kol!

Přístup řady majitelů většího počtu komponentů Thomson by se dal dokonce popsat jako „sběratelská vášeň“. Thomson a jeho produkty jsou zkrátka komponentovým fenoménem známým a oblíbeným po celém světě. Přesto, nebo spíše proto, že se sortiment této značky rozrůstá jen velmi pomalu, nenechají si skalní příznivci obvykle ujít žádnou novinku a šanci svou sbírku dále rozšířit.

Nejznámější produkty Thomson? Sedlovky a představce vyrobené z jednoho kusu hliníkové slitiny.

Jak to všechno začalo

Společnost Thomson Bike Products spatřila světlo světa na počátku druhé poloviny devadesátých let a není bez zajímavosti, že její založení bylo dílem shody okolností. Lorenzo „Ronnie“ Thomson, zakladatel a majitel stejnojmenné společnosti na výrobu leteckých součástek (L. H. Thomson), dal svým expertům za úkol vytvořit sedlovku pro horské kolo své dcery, mladé závodnice. Výsledkem byl hliníkový díl vyrobený z jednoho kusu materiálu, který se svým pojetím nepodobal žádnému jiné komponentu na trhu té doby.

Experty vytvořená sedlovka byla lehká, což přineslo kýženou úsporu v celkové hmotnosti jejího kola, zároveň byla natolik odolná, že se snadno vyrovnala se všemi nástrahami, které s sebou horská cyklistika přináší. Ronnie si svůj výtvor nechal okamžitě patentovat a obratem založil značku Thomson Bike Products, která měla ve vývoji a výrobě cyklistických komponentů i nadále pokračovat.

Pateří nabídky se postupem času staly hliníkové sedlovky a představce nejvyšší kvality, přičemž stejné mantry se drží zástupci značky až do dnešních dní. Komponenty s jasně patrnými stopami po opracování můžete zahlédnout na kolech jezdců, pro něž je kvalita, odolnost a nepodbízivý design důležitější než cokoliv jiného. Většina produktů Thomson je dodnes vyráběna na „domácí půdě“, tedy na okraji téměř stotisícového města Macon v samém středu státu Georgia (USA).

Chris McGee a Ronnie Thomson v roce 1994 (zdroj: wikipedia)

Pevné sedlovky a představce Thomson

Současná nabídka pevných sedlovek čítá dva na první pohled velmi podobné modely. První je o trošku těžší, ale cenově dostupnější varianta Elite (2 290 Kč), druhý o čtyřicet gramů lehčí, avšak o něco málo dražší model Masterpiece (3 790 Kč). Sedlovky jsou dostupné v několika délkách (240 – 350 mm) a průměrech (27,2/30,9/21,6 mm), v provedení s offsetem (řešeno lomením sedlovky) či bez něj a s možností volby mezi černou a stříbrnou povrchovou úpravou.

Sortiment doplňují designově velmi zdařilé podsedlové objímky v černé či stříbrné anodizaci s imbusovým šroubem na místě rychloupínací páčky.

Přesuneme-li se k představcům, vybírat můžeme mezi silničním Elite X2 a horským Elite X4. Oba jsou vyrobeny z hliníkové slitiny letecké kvality a na jejich tělech jsou i tentokrát viditelné letokruhy po pečlivém strojním obrábění. Zatímco v prvém případě je čelo představce přichyceno pouze dvěma šrouby, provedení pro MTB je se čtveřicí upínacích bodů přece jen o poznání mohutnější.

Představec můžete pořídit v několika různých délkách a úhlech a opět ve stříbrném či černém barevném provedení. V nabídce se kromě těchto dvou modelů objevuje také představec bikrosový a překrásně zpracovaný představec sjezdový s možností uchycení přímo na horní korunku vidlice (tzv. Direct Mount).

DH představec Thomson
Thomson představec X2 (silnice)

Řídítka Thomson

Novinkou posledních několika sezon jsou silniční a horská řídítka, která kvalitou svého zpracování nenechají nikoho na pochybách. Své horské kolo můžete ozdobit hliníkovými, karbonovými a dokonce i titanovými řídítky se sedmi písmeny ve jméně. Zatímco hliníkové modely míří především na trailová, enduro a sjezdová kola, s karbonem a titanem se počítá spíše do terénu lehčího.

Určení řídítek odpovídá jejich prohnutí a délka, která se u jednotlivých modelů pohybuje od 730 do 800 mm.

Karbonová řídítka jsou připravena také pro příznivce silniční cyklistiky, cyklokrosu a dnes tolik populárních gravel biků. Silniční provedení se může pochlubit aerodynamickým tvarováním, cyklokrosová varianta si pak zachovává přísně kulatý průřez umožňující instalaci přídavných brzdových pák. Podle toho, jaké disciplíně dáváte přednost, můžete volit z několika šířek 40 cm počínaje a 46 cm konče.

reklama

Řídítka Thomson alu / titan / road (odshora dolů)

Teleskopické sedlovky Thomson

Jedním z nejnovějších přírůstků v nabídce značky Thomson jsou teleskopické sedlovky s označením Elite a nově také Covert. V prvním případě hovoříme o sedlovce s vnějším vedením ovládacího bovdenu, zdvihem 100 nebo 125 milimetrů a možností volby mezi třemi nejrozšířenějšími průměry (27,2/30,9/31,6 mm). Covert přichází s moderním vnitřním vedením bovdenu, dvěma různými průměry (30,9/31,6 mm) a zdvihem 100, 125 a 150 milimetrů.

Oba modely pracují s uzavřenou a v případě nutnosti snadno servisovatelnou patronou s údajně nejdelší životností ve své třídě. Veškeré součástky, a to skutečně do posledního o-kroužku, pocházejí od kvalitních a prověřených dodavatelů napříč celou zemí. S hmotností těsně pod 600 gramů (včetně ovládací páčky) se oba modely řadí k tomu nejlehčímu, čím si své kolo můžete v současné době vyšperkovat.

Thomson Covert Dropper
Thomson Elite Dropper
Thomson – páčka dálkového ovládání sedlovek Elite a Covert

Rámy a celá kola

Thomson nevyrábí pouze komponenty, o kterých jsme si až doteď povídali. V jeho nabídce má své místo také titanový rám, na kterém spolupracoval další z amerických kultovních výrobců, firma Lynskey. Rám je určen pro sedmadvacetipalcová zapletená kola a odpružené vidlice se zdvihem od 120 do 140 milimetrů.

Rám je, stejně jako celé kolo na jeho základech postavené, dostupný pouze na individuální objednávku. Seznam osazení čítá odpruženou vidlici MRP Loop s pevnou osou, zapletená kola DT Swiss s plášti WTB a čistou sadu Shimano XTR včetně brzd. Zbytek komponentů pak pochopitelně pochází přímo z domácích zásob Thomson.

Thomsono s novým dovozcem

Komponenty značky Thomson včetně kompletní nabídky náhradních dílů si nyní můžete pořídit u nového dovozce, kterým se na konci minulého roku stala táborská společnost Protocycles (e-shop). Thomson se tak v portfoliu této společnosti zařadil mezi exkluzivní značky jako Turner (test Turner RFX), Chromag (představení Chromag Stylus), 9point8 (sedlovka Fall Line na RB Bandit 675), Praxis Works (představení produkce) nebo Juice Lubes (test mazání na vidlice Fork Juice).


Více informací naleznete na www.protocycles.cz, díly Thomson dostupné v ČR snadno najdete (včetně cen) v e-shopu protocycles.cz/e-shop, případně svou pozornost zaměřte na mezinárodní stránky bikethomson.com

Thomson umí být i barevný
Thomson a náhradní čela pro představce
Teleskopická sedlovka Thomson Elite a vedle ní…
Polotovar, z níž je vyroben. (Eurobike 2016)
Titanová řídítka Thomson…
V různých průhybech a šířkách. (Eurobike 2016)