reklama

reklama

Bikepark Špičák: Skoč si z boudy! #MTBbikeparkCZ

Bikepark Spicak - previewBikepark Špičák pro sjezdaře snad ani není potřeba představovat. Bez nadsázky můžeme říct, že jde o jeden z nejoblíbenějších bikeparků u nás. Každoročně navíc najdete v bikeparku něco nového, letos je to například nová odbočka nad Lesní pannou, kde si můžete skočit drop z dřevěné boudy a následně to pěkně potáhnout na dvojáku, který ale rozhodně není zadarmo!

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Andrea Drengubáková a Tomáš Rucký

Nejlehčí bikovou tratí na Špičáku je „Forest Virgine“, tedy Lesní panna, kterou v pohodě zvládnete i na běžném endurovém kole. Začátek Lesní panny se nese v podobě technického lesního trailu, kde je pouze jeden prudší kamenitý schod, dá se ale sjet i bez skákání. Samozřejmostí na trati je pár příjemných klopených zatáček pod lanovkou a hurá do vedlejšího lesa, kde na vás opět čeká nějaká ta klopenka a místy pojedete i po jednoduchých dřevěných lávkách.

Bikepark Spicak - preview

Zhruba v půlce kopce máte možnost dvou tratí – buď se napojíte na červenou trať „Black Friday“ nebo pokračujete v jednoduché variantě značené jako „Easy way“. Tady hned na začátku natrefíte na trochu techniky v kořenech mezi stromy, pak uháníte traverzem přes sjezdovku a napojujete se opět na červenou variantu. Na klikatící se trati, která je sem tam „vypodložená“ kameny, najdete dřevěná zpestření v podobě wallridu nebo mostu přes cestu. Zatímco loni byl mostík oblý, letos je na něm vyrobená mírná hranka, takže si můžete i pěkně poskočit.

Bikepark Spicak - preview

Poslední část trati vede k legendárnímu „Přespotočáku“, tedy ke skoku přes potok, po kterém následuje spletitá síť technických pěšinek – samozřejmě můžete potok i v pohodě přejet po lávce bez jakéhokoli létání. Nejjednodušší varianta v chuchvalci trailů je klopená zatáčka doprava hned po přejezdu potoka. Naší nejčastější volbou byl výjezd do protisvahu a následně pohodový dropík z kamene.

V úplném závěru si pak na vás bikepark připravil několik lavic, které můžete jak přejet, tak skákat – jsou ideální i pro začátečníky, protože v případě nedoskočení vám nehrozí žádná díra, ale pohodové přistání na rovinu.

Bikepark Spicak - preview

Další špičáckou tratí je červená „Black Friday“, která se ze začátku šněruje po sjezdovce Šance, kde je v jedné ze zatáček náš oblíbený skalnatý úsek – technická pasáž může sice na první pohled vypadat trochu hrozivě, jakmile si ale kolo vybere svou optimální stopu, není se vůbec čeho obávat a tahle část vás bude bavit!

Bikepark Spicak - preview

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Následuje pár klopených zatáček pod lanovkou, možnost nejednoho dropu a hurá na lesní křižovatku, kde ostřílení bikeři zahýbají doleva na pasáž „Only Expert“. Tuhle část sice v pohodě zvládne i enduro, rozhodně víc si ji ale užijete na sjezďáku. Pasáž neskrývá žádnou extra zrádnost, jde o techniku v hromadě kamení, sem tam malý lesní dropík, pak přejezd přes sjezdovku a dostáváte se do prudkého lesního úseku, kde vám může udělat čáru přes rozpočet nejeden kořen. Za sucha byste ale neměli mít žádné výrazné problémy.

SAMSUNG CSC

Pod kořenovitou technikou se buď můžete vydat doleva přes sjezdovku, nebo se napojit na červenou variantu s wallridem. Dojezd vede opět k Přespotočáku a jump sekci.

SAMSUNG CSC

Nejtěžší varinata na Špičáku je pak „Struggle“ nebo-li místními nazývaný Štrúdl, ten už je pro zkušenější sjezdaře a pro jiné než sjezdové kolo tuto trať nedoporučujeme. Že to není sjezd jen tak pro někoho dokazuje i fakt, že se na ní 14. – 16. 8. jel Evropský pohár ve sjezdu.

Co se týká pohodových vyjížděk do okolí, nabízí se varianty terénní i neterénní, některé s výhledem na přehradní nádrž Nýrsko, další zas s výhledem na ledovcové Čertovo jezero. Pilní jezdci ať si klidně na vrchol Špičáku vyšlápnou, ti „lenivější“ se mohou i s celopérem nechat vyvézt lanovkou a odtud si naplánovat výlet podle svého gusta. Pro celopéro se ideálně nabízí nějaká varianta lesní cestičky vedoucí po zadní straně Špičáku – nejlépe hned první odbočka vpravo směrem dolů od rozhledny. Lesní cesta není nijak obtížná a posléze vás vyhodí na asfaltovou cestu, ze které sjedete do Špičáckého sedla, odkud si buď můžete udělat ještě výlet na Černé jezero, nebo pokračovat zpátky k lanovce a dát si výlet pro změnu na jinou stranu kopce.

Bikepark Spicak - preview

Chcete-li vyjížďku spojit i s hlavními krásami Šumavy, sjeďte z vrcholu Špičáku po šotolinové pěšince až k Čertovu jezeru. Nejedná se sice o nijak extrémní terén, naopak, jet se tu dá i s kočárem, na druhou stranu výhled na Čertovo jezero stojí za to! Po podobné šotolině se můžete dle značení dostat zpět do bikeparku, nebo pokračovat na druhou stranu směr Bumbálka, kde se po nějaké době sjezdu po zpevněné cestě dáte na křižovatce s mostíkem doleva a po lesní cestě se po chvíli napojíte do bikeparku.

Bikepark Spicak - preview

Bikepark Spicak - preview

Ať už se vydáte kamkoli, nezapomeňte se řádně rozcvičit. My si na Špičáku osvědčili sympatické „Skill centrum“, tedy malý parčík u nástupu lanovky obsahující základní překážky v podobě menšího i většího skoku, lávky nebo slalomu mezi kužely. Jak začátečník, tak zkušený biker si tu ale může dát na rozehřátí dvě nebo tři rundy a hned se v bikeparku bude cítit jistější v kramflecích 😉

Bikepark Spicak - preview

Jestli už máte malé nezbedníky, je dost možné, že je neodtrhnete od dětského hřiště, protože kromě mini bikeparku zahrnuje hřiště i tubing, tedy jízdu na nafukovacím kole. Vstup do tohoto parku stojí 75 Kč na den, nicméně při zakoupení jakékoli jízdenky na lanovku dostáváte vstup do dětského parku zdarma. Rovněž zdarma jsou pak na hřišti k zapůjčení odrážedla a dětská kola.

Bikepark Spicak - preview

Co určitě oceníte nejen v momentálních vedrech, jsou sprchy v zázemí bikeparku. Stojí sice 40 Kč, na druhou stranu tu máte záruku čistoty i mýdla. V zázemí areálu najdete i servis kol, sprchy na kola i kompresor. V půjčovně si pak můžete půjčit FR kolo za 720 Kč na den nebo XC kolo za 330 Kč na den. Všechno potřebné na kolo, co byste si mohli zapomenout, najdete v půjčovně kol – od duší na kolo, přes oblečení, až po chrániče a integrálu.

Bikepark Spicak - preview

Určitou formu zázemí najdeme i na vrcholu Špičáku u výstupu z lanovky, kde u nové rozhledny najdete jak pískoviště pro děti, tak toalety i občerstvení s posezením. Bikování jsme tedy se zmrzkou v ruce zakončili právě tady s výhledem na šumavskou krajinu.

Bikepark Spicak - preview

Sumarizace Špičák

Vzdálenost z Prahy: 168 km
Celodenní jízdné do bikeparku: 515 Kč
Zapůjčení sjezdového kola (1 den): 990 Kč

Provozní doba bikeparku
Lanová dráha jezdí od 30.5.2015 do 25.10.2015
od 13. 6. do 13. 9. provoz denně (mimo toto období pouze víkendy)
neděle – čtvrtek: 9 – 17 hod
pátek – sobota: 9 – 18 hod
Přesný přehled provozní doby

Webové stránky bikeparku: www.sumava.spicak.cz

Ceník a provozní doba bikeparku Špičák
5 jízd 370 Kč
10 jízd 580 Kč
20 jízd 1 035 Kč
3 hodiny 380 Kč
1 den 515 Kč
2 dny 895 Kč

Informace, objednávky – Bikepark Špičák
Telefon +420 728 646 418
Email bikepark@spicak.cz

Bikepark Spicak Mapa trailu

Zajímavost

Bikepark Špičák je jediný bikepark v ČR, kde platí „Gravity Card“ – celosezónní jízdenka do vybraných evropských bikeparků (více na sumava.spicak.cz)

Ve špičákském bikeparku jsme sedlali kola Author Patriot Evo a Author Patriot Evo Team, oblečeni v Maloja, s rukavicemi Poc, brýlemi Smith. Pro trénink i navigaci nám sloužily hodinky Garmin Fénix 3. Dalším vybavením nám byly batohy CamelBak, přilba Bell a Giro.

Foto: Andrea Drengubáková a Tomáš Rucký