reklama

reklama

Ghost Riot Lector 7 – první dojmy

Ghost Riot Lector 7 - první dojmyLoni jsme si udělali výlet do továrny Ghost, kde byl představen zbrusu nový model AMR Riot. Stroj, který má změnit pravidla hry nejen v rámci nabídky samotného Ghostu, ale má též ambice posunout naše vnímání a rozlišování jednotlivých kategorií horských kol. Něco málo nám napověděla již první testovací jízda.

Foto: Štěpán Hájíček (foceno Driftem Ghost HD)

První usednutí do sedla Riotu byl pro mě slušný šok! Den před tím jsem totiž seděl na fatbiku AGang Su-Mo, tedy na kole, které vám zásadně změní vnímání jízdy. Po chvíli jsem se ale zase zkalibroval zpět do normálu a začal zkoumat, co vše Riot umí a dokáže. A není toho rozhodně málo.

Ani ryba ani rak

Jeho tvůrci tvrdí, že by se Ghost Riot neměl omezit pouze na jednu kategorii, ale měl by být schopen zvládat vše od rychlých XC vyjížděk přes radostné dovádění na trailech po náročné horské pasáže. To vše díky lehkému a pevnému rámu, specificky pojaté geometrii a především pak díky vyspělému systému zadního odpružení, tzv. Riot Link.
Ghost Riot Lector 7 - první dojmy

Riot Link je…

…stručně řečeno, klasický nezávislý čtyřčep, který je v prostoru okolo středu doplněn o tzv. kolenovou páku. Jedná se o pákový mechanizmus, do něhož je upnuto spodní okolo tlumiče a který má za úkol měnit charakter odpružení v průběhu zdvihu. Jednoduše na začátku kroku by měl být zadek stabilní a efektivní, ve středním rozsahu citlivý a pracovitý, ke konci pak pevný a jistý, aby byl schopen zvládat i velké nárazy.

Tolik teorie!

V praxi to vypadá, že si nejdřív uvědomíte, jak pekelně rychle to kolo jede, potom začnete „špekulovat“ nad geometrií. Pojem rychlost nabývá s Riotem téměř nových rozměrů. Jedno zda jedete po asfaltu, letíte po lesní pěšině nebo se řítíte z kopce. S každým záběrem do pedálů vystřelí celek vpřed a dokud budete schopni roztáčet kliky, tak rozhodně nepovolí. To vám dřív dojde dech! Tuhost rámu a efektivita jsou vskutku výjimečné.
Ghost Riot Lector 7 - první dojmy

(Super)žehlička

Při tom všem to celé i hezky pruží. Poměrně citlivě, přiměřeně aktivně a celkově efektivně. Ghost AMR Riot není vyložená „superžehlička,“ ale chodí pěkně. Lze to s ním poslat naplno i do těžkých sekcí, kterými proletíte jako nůž máslem. Na svých 130 mm nad oběma koly a celkově sportovní dojem funguje parádně.

Ghost Riot Lector 7 - první dojmy

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Co se vám jen zlíbí

Ne až tak přímočará je ale geometrie, s níž je třeba se chvíli sžívat. Stavitelé tohoto kola totiž – s vizí jeho všestranného využití – aplikovali poměrně volný hlavový úhel 68°, který je zde alfou a omegou. V porovnání s pocitem sportovního kola, který vás obejme po prvních metrech v sedle, je řízení samo o sobě hodně stabilní, až se ve větším náklonu lehce zavírá. Přitom vzhledem ke kompaktní stavbě celku, stejně tak i lehkosti a tuhosti si s ním můžete dělat, co se vám jen zlíbí.

Vyvážit těžiště

Vysokou stabilitu oceníte ve strmých sjezdech, kde je Riot až překvapivě jistý. Na běžných zvlněných pěšinách si užijete i náležitou hravost, pozor je ale třeba si dávat v rychlých a utažených zatáčkách. Ty Riot dokáže vykroužit precizně, musíte ho ale soustředěně krotit a správně nakládat s těžištěm. Především dostatečně zatěžovat přední kolo, aby vám někde neulítlo. Když se s ním ale sžijete, budete žasnout, co vše dokáže.
Ghost Riot Lector 7 - první dojmy

Tečka!

Opět bych si nerad vystřílel veškerou munici pro plnohodnotný test a navíc mám za sebou jen jednu několikahodinovou zkušenost s tímto duchem loňských či letošních Vánoc?! Už se ale těším, až přestane pršet, já skočím znovu do jeho sedla, přitáhnu mu otěže a společně vyrazíme brázdit traily všeho druhu. Ať už je Ghost Riot jaký chce, jedno mu upřít nelze – to kolo má prostě náboj!

Více o tomto kole na webu ghost-bikes.com

Kde se testovalo

Jako testovací okruh jsem si tentokrát zvolil lokalitu Divoké Šárky, kterou jsem projel křížem krážem tam a zpátky. Nádhera!

Mapa a GPX data
BnR trail - Divoká Šárka

GHOST AMR Riot from GHOST-Bikes on Vimeo.

Ghost Riot Lector 7 - první dojmy

Ghost Riot Lector 7 - první dojmy