reklama

reklama

SRAM RISE XX – TECH NEWS

SRAM RISE XXTěch novinek od SRAMu je poslední dobou nějak moc. Brzdy SRAM Guide, vidlice RockShox RS-1, nový BoXXer, vylepšení tlumičů DebonAir a teď zase kola SRAM RISE XX. Snad se na mě nebudete zlobit, když to tentokrát vezmu trochu stručněji…

Technických novinek na těchto kolech je sice celá řada, ale vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně vyhraněný produkt, není třeba je až tak důkladně rozebírat. Oč jde? Kola SRAM Rise XX budou ultimátním závodním XC setem určeným zatím pouze pro 29“ kola a galuskové pláště? K dispozici budou i ve verzi s předním nábojem PREDICTIVE STEERING, kompatibilním jen a pouze s vidlicí RockShox RS-1, a zadním nábojem s ořechem XD (kompatibilní s kazetami SRAM XX1 a X01). Už se nám z toho začíná stávat takový bikový Apple – společně funguje skvěle, ale nic jiného k tomu skoro nepřipojíte…
SRAM RISE XX

Vzhledem k zmíněným omezením, která ale nejsou nedotknutelná (osu bude možné vyměnit za klasiku 15 mm a další, zadní náboj bude dostupný také ve variantě pro klasické 9 či 10 rychlostní kazety), se jedná o kola, která se jen těžko budou objevovat na větším množství kol. Proto si řekněme již jen to, že je SRAM vybaví keramickými ložisky, vylepšeným ořechem DOUBLE TIME™, kde v daný okamžik zapadají „na střídačku“ dva a dva praporky a tím celou záležitost můžeme takřka uzavřít.

Nebo snad ještě něco k tomu DOUBLE TIME™ řešení. 26 zubů a 4 praporky, které se střídají, znamená dohromady 52 kontaktních bodů, respektive úhel mezi jednotlivými polohami 6,9°, aniž by bylo třeba redukovat velikost jednotlivých zubů.
SRAM RISE XX

SRAM RISE XX

Na úplný závěr snad zmíním ještě fakt, že v nejlehčí sestavě váží kola SRAM RISE XX úchvatných 1285 g/pár (29“)!!! Tomu odpovídá také cena, pohybující se okolo 2500 Eur za celý set! Kdo by ale nechtěl až takto super-truper kola, přitom by rád něco vložil do vidlice RockShox RS-1, pak bude mít na výběr ještě karbonová kola Rise 60 29“ (ráfky pro klasické pláště), či hliníkový Roam 50 29“.

Všechny technické detaily najdete již nyní na webu sram.com

SRAM RISE XX