reklama

reklama

Whyte E-160 S MX – První seznámení (fotogalerie)

WHYTE E-160S MX

Za posledních několik týdnů mi prošla rukama slušná řádka testovacích kol. O budoucnost nebo snad realizaci jejich postupného zevrubnějšího hodnocení (recenzí) se nemusíte bát, jen to celé, při daném objemu zkoušených strojů a hromadách další práce, zkrátka trvá déle, než bývá obvykle zvykem.

Proto si pojďme vybraná kola alespoň v obecné rovině představit a toto představení doplnit o základní sadu fotek připravovaných k plnohodnotnému z testu. Začít můžeme s výkonnou elektrikou Whyte E-160 S MX, což je kolo na první pohled dost povědomé (test starší podoby Whyte E-160 S z roku 2021), fakticky je na něm ale skoro vše nové!

Základem je sice stále koncept všestranného elektrického all-moutain stroje, který vlastně docela „náruživě“ nakukuje do kategorie eEnduro, jehož základní zdvihová nadílka osciluje okolo hodnoty 160 mm (160 mm je přesný zdvih vidlice, zadní stavba má lehce kratší krok). Rozdílem, oproti předchozím generacím, je ale nové určení pro velká kola (29“), případně podoba MX zastoupená v testu, tedy mullet (29“/27,5“). Výběr konkrétní varianty je čistě na vás.

Dobře známé se dají být také základní křivky rámu, zde ale nová generace E-160 poněkud klame tělem. Ano, řada partií je hodně podobných předchůdci, fakticky je ale skoro celý rám nový a shodné jsou skutečně jen detaily. Ač i nový stroj nese jasný rukopis Whyte.

Dalším z klíčových prvků je očekávatelně motor Bosch Performance Line CX s točivým momentem až 85 Nm, nebo třeba velkokapacitní baterie Bosch PowerTube 750 (750 Wh). Jedním z unikátních prvků je systém pomocné kolejnice, po níž samotná baterie „pluje“ uvnitř rámu. Respektive díky této kolejnici a velkému spodnímu otvoru v jinak plné dolní trubce je demontáž akumulátoru z rámu nebo jeho zpětná montáž až neskutečně snadná.

Fakticky stačí povolit jeden šroub, který jistí spodní kryt, alias chránič dolní části rámu, pak už jen zatáhnete za očko, baterie se uvolní a během pár vteřin ji máte v ruce. Postup zpětné instalace je podobně triviální.

Dost řečí, podívejte se na prvotní sadu fotek, brzy pro vás již připravíme komplexní hodnocení.

Text a foto: Štěpán Hájíček (jízdní foto Vít Horák)

Více informací: whytebikes.com

České zastoupení: eshop.madefortrails.cz