reklama

reklama

Blinduro 500+ Lipno 2023 – REPORT!

Již po sedmé se sjeli na Lipno milovníci jízdy na oči, čerstvých trailů, endura, pohody, kempování a pochopitelně organizátorského umu Prokop & Pól. Klasický květnový termín slibuje (teoreticky) slušné jarní počasí, ne vždy to tak na Lipně dopadne. Letos se ale štěstěna usmála a smálo se také slunce nad šumavskými hvozdy, vysmátých proto bylo i téměř 600 účastníků letošního ročníku.

(oficiální report s redakčními úpravami)

Program letošního Blindura 500+ zahrnoval tradiční enduro závod s osmi erzetami absolvovanými jak jinak než na oči. Polovina závodu byla oproti minulému roku nová, zbytek měřených erzet doznal meziročních kosmetických změn.

Předpověď sice hlásila na sobotu lehký deštík, tato prognóza se ale nakonec nenaplnila, proto do slunného dopoledne mohlo vystartovat skoro 600 přítomných blinduristů! Kromě domácích riderů se na startovce objevili i závodníci ze Slovenska, Německa, Rakouska, Dánska, Maďarska, Ukrajiny, Slovinska, Mexika, Anglie nebo USA.

reklama

Sláva vítězům a vítězkám!

Mezi ženami to letos opět mimořádně dařilo Pavle Balíkové (Barneycycle.cz), která s téměř minutovým náskokem vyhrála před Rakušankou Ninou Hitner. Třetí skončila Andrea Drengubáková (Cyklošvec). 

V mužích dominoval Blinduro matador Vojta Bláha (Actofive), jemuž se ale po prvním závodním dni na paty lepil Přéma Tejchman (6T9 Frames). Vojta si ale svůj náskok udržel i v neděli, a tak se mohl po čtvrté za sebou radovat z celkového vítězství na lipenském závodě. Na třetím místě celkově se umístil mladý talent Adam Maxa (Rock Machine).

quotation-BnR

„Letos mi koncept závodu vyšel na jedničku, navíc počasí nám tentokrát hrálo do karet. Trochu techničtější první den prověřil nejednoho blinduristu. Druhý den měl být více flow a více o rozmanitosti v erzetách. Respekt všem jezdcům, kteří se s celým víkendem poprali,“ komentuje letošní ročník ředitel závodu Michal Prokop.

quotation-BnR

Adam Maxa, třetí mezi muži absolutně, hodnotí letošní Blinduro 500+ následovně: „Blinduro na Lipně absolutně splnilo moje očekávání. Závodní okruh nás zavedl do krásných míst Šumavy, kde nás čekalo 8 čerstvých trailů. V sobotu byly erzety přísnější a techničtější, v neděli zase rychlejší a plynulejší. Celý závod udržel svou tradiční ‚nezávodní atmosféru‘. Myslím si, že si na Lipně našel každý to svoje.“

„Svou premiéru na Lipně jsem si moc užil i díky nádhernému počasí. Kolo fungovalo jak mělo, hrabanky bylo dost, parta skvělá, takže co víc si přát”, shrnuje svoje působení na Blinduro 500+ Přemek Tejchman.

Blinduro 500+ Lipno 2023 – foto: Patrik Procházka
quotation-BnR

Vojta Bláha, kterému závody na Lipně evidentně sedí, za sebe dodává: „Letošní Blinduro 500+ pro mě bylo prvním letošním závodem v ČR, takže jsem do toho šel tak nějak pozvolna a nevěděl jsem jaké se pojede tempo. V sobotu byly RZty celkem technické a člověk musel neustále dávat pozor, kde bude jaký kámen nebo ostrá zatáčka.“

„V neděli se tempo RZ zvedlo a ke konci dne jsme to už pálili lesem pod plným plynem. Myslím, že to bylo skvěle odstupňované a v cíli měl snad opravdu každý úsměv na tváři. Za celkové vítězství jsem byl letos obzvláště rád, protože s Přémou Tejchmanem to bylo místy hodně těsné přetahování.“

Foto: Patrik Procházka

Blinduro 500+ Lipno 2023 – foto: Patrik Procházka

Pokud jste ještě nevyzkoušeli koncept Blindura, máte možnost se registrovat na Blinduro Léto 17.-18. 6. 2023 konané na Bukovce! Na závod stále ještě zbývá pár volných míst: Registrace Blinduro Léto 2023 – Buková hora.

Kompletní výsledky Blinduro 500+ 2023 – sportsoft.cz

Další fotky a jiné informace na FB stránce Blinduro