reklama

reklama

Race Face ERA – Karbonové kliky pro jednou a navždy! (Tech News)

Značka Race Face poslední dobou silně šlape do vývoje nových produktů a postupného vylepšování stávající nabídky. Jedním z ústředních motivů současného „tažení“ je přitom doživotní záruka na nejnověji představené komponenty. I proto se nové karbonové kliky Race Face Era prezentují jako poslední kliky, které si budete muset koupit!

Vývojáři a zástupci Race Face si poslední dobou hodně věří a snaží se svým způsobem vrátit do časů, kdy se vyráběly nezničitelné, či skoro až věčné komponenty. V dobách spíše minulých to ale nikdo teatrálně nepropagoval a nevykřikoval do světa, naopak se vzkazky o nezničitelnosti určitých dílů přirozeně šířily mezi jezdci.

Dnes, pokud byste chtěli podobnou vlastnost komunikovat pomocí marketingových kampaní, nejspíš vaše výroky veřejnost odsoudí jako „další lacinou blamáž“. Pokud ale své tvrzení podpoříte doživotní zárukou, která se v případě nových klik vztahuje i na poškození při pádu, rozplývají se argumenty pochybovačů v prachu cest, kterými se vy, s novými díly Race Face, zvesela proháníte!

Nové kliky Race Face Era by měly být dalším kouskem, který si jednou koupíte a poté jej můžete snadno přendávat z kola na kolo, dokud vás neomrzí!

Připomeňme zároveň, že vedle dnes představovaných MTB klik Race Face Era platí doživotní záruka i na poslední generaci hliníkových klik Race Face Turbine, které měly premiéru sotva před pár týdny.

Kde se vzala ERA?

Nové karbonové kliky Race Face Era v podstatě nahradí současnou řadu Next R, přičemž by se mělo jednat o komponent, který uspokojí jak náročné XC jezdce, tak i milovníky trailů a ostrého endura (testováno na závodech EWS). S ohledem na konstrukci vlastně není známo mnoho detailů, krom obecných tvrzení, že si inženýři z Race Face dali záležet na vývoji, hledali nové materiály, nápady a konstrukce.

Výsledkem je kupříkladu nově pojaté usazení kovového insertu nesoucího závit pedálu, který je důsledně vlepen přímo do karbonové struktury samotné kliky. Zajímavým a rovněž i praktickým vylepšením je přidání nerezového ochranného plechu, který je plynule zapuštěn do uhlíkového těla. Jeho účel je více než zřejmý – zvýšit odolnost proti ošoupání botou v tradičně zatěžovaném místě a posílit celkovou boční bezpečnost kliky.

Celkově by model Era měl reprezentovat nejpevnější, nejtužší a nejodolnější karbonové kliky, jaké kdy Race Face vyrobil!

reklama

Race Face Era – rozměry, barvy a parametry

Už jen onen zmíněný ocelový plíšek dodává novým klikám dost zajímavý a unikátní vzhled, to vše lze navíc podpořit výběrem různých barevných variant. Aktuálně bude k dispozici 7 barevných provedení klik, které lze dále doplnit o 8 různě barevných gumových botiček chránících kliky v jejich nejcitlivějším místě.

Délky budou nabízeny celkem tři 165/170/175 mm s Q faktorem 176 mm pro ideální ergonomii při šlapání a maximální efektivitu. Mnohé bude jistě zajímat i hmotnost, která činí 483 g v případě kompletních klik s osou a převodníkem (převodník 32 zubů, délka kliky 170 mm, včetně podložek a vymezovacích kroužků).

Z dalších údajů lze zmínit řetězovou linku 52 mm dosaženou díky ose v délce 136 mm (průměr 30 mm), kterou lze upravit na 55 mm se specifickým Direct-mount Wide převodníkem pro řazení Shimano 12 s.

Chybět samozřejmě nemůže vlastní systém CINCH pro snadnou výměnu Direct-mount převodníků od Race Face či alternativních výrobců. S ním se počítá i v dlouhodobém horizontu, což by měl být další důkaz potenciální nesmrtelnosti těchto klik.

Opodstatněné sebevědomí?!

Sliby a deklarace to jsou vskutku velkorysé, zdá se ale, že si Race Face v tomto směru hodně věří, proto snad není důvod jeho tvrzení zpochybňovat. Samozřejmě až praxe napoví, jaká bude realita. Nyní už snad stačí doplnit kupříkladu informaci, že nové kliky Race Face Era byly dlouhodobě zatěžovány a testovány v rámci enduro závodů EWS, což by mohl být další důkaz jejich potenciální odolnosti a bytelnosti.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Race Face

Race Face Era – základní údaje

  • Řetězová linka: 52 mm – 136 Spindle + DM Ring / 55 mm – 136 Spindle + DMW Ring
  • Q-Faktor: 176 mm (včetně podložek pod pedály)
  • Balení obsahuje: Ochranné botičky, podložky, vymezovací kroužky (převodníky a středová složení, či ložiska se prodávají samostatně)
  • Materiál osy: Alu 7055
  • Materiál klik: Karbon + nerezový ochranný plát
  • Průměr osy: 30 mm
  • Hmotnost: 438 g (délka klik 170 mm, osa 136 mm, převodník 32 z., podložky a vymezovací kroužky)
  • Cena: 12 800 Kč (dostupnost v ČR začátkem roku 2023)
  • Více informací: www.raceface.com
  • České zastoupení: www.zookee.cz