reklama

reklama

GIANT Stormguard E+ | SUV pro MTB roku 2023 (tech news)

Ve světě automobilů jsou stroje, propojující více kategorií, s označením crossover nebo SUV, stále králi zájmu mezi širokou veřejností. To se sice nemusí líbit každému, já sám nejsem zrovna fanoušek SUV vlny, ale taková je realita. Naopak v MTB si rádi hrajeme na jednotlivé škatulky a pokud možno jasně definované kategorie. Jak by ale mohlo vypadat MTB SUV? Třeba jako nový GIANT Stormguard E+.

GIANT Stormguard E+ je dosti specifické a svérázné kolo, které na první pohled nejspíš příliš nezapadne do klasického obsahu BikeAndRide.cz. Je to ale rozhodně zajímavý výtvor se zajímavou výbavou a řadou technologických perliček a inovací, stejně jako ukázka určitého směru, kterým se může vydat jedna větev cyklistiky spojující užitek a možnost volného a svobodného pohybu na čistém vzduchu.

reklama

Kam patří Stormguard E+?

Obecně bude asi dost těžké Stormguard E+ někam zařadit, pokud nepoužijeme onu automobilovou zkratku SUV (Sportovně užitkový dopravní prostředek). Fakticky se jedná o elektrokolo navržené pro zákazníky, kteří hledají technicky vyspělé, pohodlné, výkonné, robustní a zároveň designově atraktivní stroj pro pravidelné dojíždění, ale i trochu dobrodružství na cestách a v rámci různých, vzdáleností nepříliš omezených výletů.

GIANT vychází z předpokladu, že takto specifické a technicky vyspělé kolo si jistě najde svoje zákazníky, kteří budou ochotni akceptovat jeho vyšší cenu s ohledem na design, kvalitu a široké možnosti využití. Podobně jako u vozů kategorie SUV, což obvykle nejsou žádné lidovky!

Podobných užitkově dobrodružných elektrokol na trhu zatím mnoho není, ač netvrdíme, že neexistují vůbec. Každopádně s obecným trendem alternativních způsobů mobility a také aktivního trávení volného času tento trh celosvětově postupně roste, proto se GIANT rozhodl vstoupit i do této relativně nové e-bike subkategorie.

Čím se vyznačuje MTB SUV?

GIANT Stormguard E+ nabídne hliníkový rám (ALUXX SL) na kolech průměru 27,5“ s objemnými plášti Maxxis Rekon 27,5×2,6“ a plně odpruženou koncepcí (zdvihy 100/100 mm). Jednou z mnoha zajímavostí je netradiční pojetí zadní stavby Stable Link s jednodílnou vidlicí a drobným přepákováním k tlumiči, která má hned několik předností.

Jednoduchost a efektivita se zde snoubí s dalším efektivním řešením, kterým je použití řemene (Gates Carbon Drive CDX), jenž by měl zajistit nejen tichý chod, ale hlavně nanejvýš bezúdržbový provoz. Přitom díky specifické konstrukci zadní stavby není potřeba, při výměně řemenu, rozpojovat zadní stavbu, pouze vyndáte zadní kolo z rámu.

Specialitou GIANTu Stormguard E+ je také originální „plovoucí nosič“ pevně spojený s přední částí rámu, který se nikterak „netluče“ s funkcí zadní stavby. Součástí bohaté výbavy jsou dále kvalitní kovové blatníky nebo integrované osvětlení a teleskopická sedlovka. Ovládání pohonu má na starosti řešení nazvané RideControl Ergo 2, které spolupracuje s barevným prémiovým displejem elegantně uchyceným na středu řídítek – RideDash Evo.

Silný motor a revoluční baterie EnergyPak Smart 800!

Podstatný je jistě také pohon, reprezentovaný nejnovější jednotkou GIANT SyncDrive Pro 2 (by Yamaha), která nabídne točivý moment 85 Nm a až 400 % dopomoci k síle jezdce. Chybět nemůže ani sada šesti senzorů SmartAssist mapující celou škálu parametrů a inteligentně rozhodující o vhodném a přirozeném dávkování síly motoru.

Neméně zajímavá a svým způsobem revoluční je použitá baterie EnergyPak Smart 800. V jejím případě můžeme vyzdvihnout nejen její celkovou kapacitu 800 Wh, ale i mnohá jiná vylepšení. Především jde o použití nového typu článků 22700, které se zdají být výrazně lepší než dříve či konkurencí používané varianty 21700 a 18650.

Výhodou článků 22700 je zejména vyšší energetická hustota, díky čemuž se šetří prostor, hmotnost a zároveň se zlepšuje chlazení. A roste kapacita, samozřejmě! Dobrou zprávou je rovněž skutečnost, že jsou nové akubloky kompatibilní se staršími modely EnergyPak 500 and EnergyPak 625, které lze, v případě potřeby, střídat v jednom a tom samém rámu.

*O možnosti doplnění externího zdroje energie (EnergyPak Plus 250) se při kapacitě 800 Wh snad ani nemá cenu zmiňovat.

Co jistě stojí za připomenutí je skutečnost, že nové baterie EnergyPak Smart 800 jsou vyráběny v továrně s CO2 neutrální bilancí, čímž se GIANT snaží naplnit svoje závazky týkající se udržitelné výroby a zároveň se stává leaderem zelených technologií v našem oboru.

Text: Štěpán Hájíček (GIANT PR) / Foto: GIANT

GIANT STORMGUARD E+ / HLAVNÍ PŘEDNOSTI:

RÁM a VÝBAVA

  • hliníkový rám ALUXX SL (kola 27,5“)
  • zadní odpružení Stable Link, zdvih 100 mm
  • přední odpružení 100 mm
  • speciální „plovoucí“ zadní nosič připojený k hlavní části rámu – zatížení nosiče až 20 kg
  • pevné osy 110×15 a 148×12 mm

 MOTOR a OVLÁDÁNÍ

  • SyncDrive Pro 2 (Powered by Yamaha) – nejmodernější pohonná jednotka GIANT
  • kompaktní rozměry, nízká hmotnost (2,7 kg), snížená hladina hluku při zachování okamžitého záběru
  • točivý moment 85 Nm, podpora až 400 %
  • kompaktní design a úzký Q faktor pro přirozené šlapání a minimální zátěž pro kolena
  • pět standardních jízdních režimů + automatický režim Smart Assist
  • ovládací jednotka RideControl Ergo 2 + barevný displej RideDash Evo integrovaný v představci

 BATERIE:

  • EnergyPak Smart 800 – baterie nejnovější generace vyrobená v CO2 neutrální továrně
  • pokročilá technologie článků pro vysokou kapacitu a současně kompaktní rozměry (40 článků nového typu 22700)
  • nejvyšší bezpečnostní standard (EN50604)
  • kompatibilita s přídavnou baterií EnergyPak Plus 250
  • nabíječka GIANT EnergyPak 6A Smart Charger (60 % za 3 hod.)
  • baterii lze v rámu zaměnit za starší typy EnergyPak 500 and EnergyPak 625

 KOMPONENTY:

  • pohonný řemen Gates Carbon Drive CDX místo klasického řetězu – vysoce odolný a nenáročný na údržbu
  • řazení Shimano Nexus E5 RevoShift v zadním náboji
  • výkonné 4pístkové brzdy Shimano
  • teleskopická sedlovka GIANT – nejen pro snadné nastupování
  • integrované osvětlené (přední/zadní)
  • kvalitní blatníky

V nabídce pro český a slovenský trh bude jeden model

GIANT Stormguard E+ 2 – cena: 169 999 Kč (barva Good Grey/Black)

Více informací: www.giant-bicycles.com