reklama

reklama

Wolf Tooth Resolve Dropper Post – A sedlovka se sama odvzdušní! (tech news)

Teleskopická sedlovka. Nakolik to byl ve svých počátcích pomalu kosmický a také až notoricky nespolehlivý komponent! A jaká je to dnes samozřejmost? Člověk by si proto řekl, co lze ještě v této oblasti změnit, vylepšit, vymyslet? Ale ono se vždy něco najde, zejména, když se do vývoje vrhne zapálená parta značky Wolf Tooth!

Je to docela vtipné… Na začátku existovala skutečně jen hrstka slušných, odpovídajících způsobem fungujících a přiměřeně spolehlivých teleskopických sedlovek. A dnes? Dnes tento komponent zvládá, v odpovídající kvalitě, vyrobit kdejaký asijský producent bez honosného jména a ono to většinou celkem slušně funguje. Stále je ale poznat rozdíl mezi sedlovkou a sedlovkou!

Člověk se sice může smířit s drobnými kompromisy a sáhnout po „šedé“ asijské produkci ve snaze ušetřit často nemálo peněz. Pokud ale chcete díl, který má věrně sloužit po řadu let, který bude možné jednoduše opravit a upravit, pak stojí za to si zkrátka připlatit za některý z kousků předních světových výrobců.

Mezi nimi doposud, snad až překvapivě, chyběla značka Wolf Tooth, která má ve své nabídce až nepřebernou škálu dílů, komponentů a doplňků. Vlastní teleskop jí ale doposud chyběl. Zajímavé je to i proto, že Wolf Tooth ve velkém dodává ovládací páčky pro řadu konkurenčních teleskopek. Tedy jak volně prodejný díl pro koncové zákazníky, tak mnohdy i jako volitelný doplněk přímo při koupi určité sedlovky. Je nutné jmenovat příklady?

Sami řídí, samy jedou, za Nastěnkou tě dovezou!

Nééééé! Žádný Mrazík, ani Děda Mráz! Ale světově unikátní samoodvzdušňovací patrona (self-bleeding cartridge) je jednou z největších předností sedlovky Wolf Tooth Resolve.

Princip její funkce je přitom úžasně jednoduchý. Pokud se v hlavní části olejového okruhu nachází bublinky vzduchu, čemuž nelze nikdy na 100 % zabránit, stačí sedlovku jednoduše zasunout do nejnižší polohy a onen nežádoucí vzduch je společně s olejem přepuštěn do vnějšího pláště, kde přirozeně vybublá na hladinu a je klid.

Celý proces funguje zcela automaticky, bez zásahu jezdce! Alespoň pokud „zásahem jezdce“ neoznačíme momenty, kdy běžným způsobem používá svůj teleskop a jeho pomocí posouvá sedlo nahoru a dolů. Zkrátka a dobře, stačí normálně jezdit a kdykoliv, kdy šoupnete sedlo až dolů na dno, máte jistotu, že při opětovném roztažení se již v systému žádný nechtěný vzduch nacházet nebude!

reklama

Lehká a nízká!

Nová teleskopická sedlovka Wolf Tooth Resolve je nejen šikovná, ale také skvěle zpracovaná a promyšlená i v mnoha dalších směrech. Na jedné straně hodně vývojářské práce směřovalo k její maximální možné spolehlivosti, zároveň bylo snahou tvůrců nabídnout komponent co nejlehčí a nejlépe použitelný.

Z hlediska hmotnosti se proto Wolf Tooth Resolve Dropper Post může pochlubit údajem 440 g (průměr 30,9 mm, zdvih 125 mm), ale myslelo se též na kompaktní stavbu. Dalším prestižním parametrem je proto minimální výška v zasunutém stavu (tzv. stack height) s hodnotou 32 mm. Tedy vzdálenost od roviny, po níž lze sedlovku nejvíce zapustit do rámu, po ližiny sedla.

Zástupci Wolf Tooth tvrdí, že hodnota „stack height“ 32 mm je aktuálně nejnižší, jakou na trhu najdete – může být!

Výrazně kompaktní konstrukce by každopádně měla být znát také v „zastavěné délce“, tedy v rozměru sedlovky, který je potřeba „utopit v rámu“. Tady se již Wolf Tooth žádným světovým prvenstvím neohání, pouze zdůrazňuje velkou vstřícnost svojí nové sedlovky Resolve vůči nízkým rámům.

Nastavitelná a opravitelná!

Co se týká základních rozměrů, pak je možnost vybírat z tradičních průměrů 30,9 mm a 31,6 mm. Délky sedlovky, přesněji hodnoty zdvihu, se poté nabízejí na úrovni 125 mm, 160 mm a 200 mm. Komu by přišla tato škála až příliš stručná, ten může s nadšením využít možnost použít interní vymezovací kroužky (spacery), pomocí nichž lze zdvih sedlovky Wolf Tooth Resolve cíleně redukovat.

Snížení zdvihu lze realizovat v krocích po 5 mm, a to v poměrně velkém rozsahu. Dle rozměru konkrétní sedlovky: 90-125 mm, 125-160 mm, 160-200 mm.

Měnit toho lze ale u sedlovky Wolf Tooth Resolve vícero. Upravit lze nejen délku kroku, ale změnit lze poměrně snadno i její průměr. Někdy se prostě stane, že máte starší kolo se sedlovkou průměru 30,9 mm a nové s rozměrem 31,6 mm. V tomto případě by si člověk mohl vystačit s redukcí, v opačném asi těžko. Každopádně Wolf Tooth nabídne volitelný set a praktický video-návod pro snadnou výměnu vnějšího těla sedlovky.

S tím ostatně souvisí i další výhoda řešení Wolf Tooth Resolve Dropper Post, kterou by měla být plná uživatelská servisovatelnost. Navíc s podporou v podobě řady instruktážních videí ve stylu „Jak na to“ a také s dostupností všech potřebných dílů.

Fouká a filtruje

Zmínit můžeme také precizní celkové zpracování, velký podíl CNC obrábění, kvalitní zámek sedla s dvojicí šroubů, nebo třeba další unikátní řešení – patentovaný vzduchový filtr na spodním konci sedlovky, který zajistí, aby se do jejích útrob nedostávaly nečistoty a vše tak fungovalo déle a lépe.

V neposlední řadě se značka Wolf Tooth chlubí také tím, že její nová sedlovka Resolve nabídne hladký a jemný krok, stejně jako spolehlivou funkci za různých povětrnostních podmínek. Co mě zaujalo je třeba údaj, že by Wolf Tooth Resolve Dropper Post měl fungovat i v Minnesotské zimě, tedy při teplotách již od -30°F (cca -34,4°C) a zvládat by měl i pouštní horka! Vzhledem k tomu, jak některé sedlovky tuhnou, ani se nemusí ochladit k nule…

Co jsme zatím nezmínili jsou ovládací páčky, které nejsou běžně součástí sedlovky. Sedlovka Wolf Tooth Resolve je každopádně navržena tak, aby dokázala spolupracovat s prakticky jakoukoliv páčkou využívající lanko a váleček upevněný v sedlovce, samozřejmě včetně páček Wolf Tooth. Doporučení přitom směřuje na páčky ž řady Wolf Tooth ReMote Light Action, tedy delší provedení na palec, které zajistí dostatečně lehký krok a jisté dávkování.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Wolf Tooth

Wolf Tooth Resolve Dropper Post – vlastnosti a přednosti

  • Průměry – 30,9 mm, 31,6 mm
  • Zdvihy – 125 mm, 160 mm, 200 mm
  • Zdvih lze snížit v krocích po 5 mm (redukci zdvihu lze předem objednat)
  • Unikátní samodvzdušňovací systém
  • Snadná servisovatelnost – dostupnost všech potřebných náhradních dílů
  • Možnost vyměnit vnější plášť – změna průměru
  • Minimální délka v rámu
  • Minimální přesah nad rámem (32 mm)
  • Skvělý poměr hmotnosti a zdvihu
  • Bohaté CNC opracování
  • Kompatibilní s většinou ovládacích páček na trhu
  • Pracuje v teplotách od -30°F (cca -34,4°C)
  • Hladký chod a spolehlivá funkce
  • Patentovaný vzduchový filtr udržuje vnitřní systémy sedlovky čisté
  • Spolehlivý zámek sedlovky s dvojicí šroubů (na přání titanové)