reklama

reklama

Kidreel – Naviják pro tahání dětských kol! (praktické představení)

Podobnou situaci zažila snad většina rodičů, kteří se snaží ukázat svým dětem krásy cyklistiky. Vyrazíte na výlet, přijde první kopec, dítko nestíhá nebo nezvládá a vy začnete vymýšlet, jak mu pomoci, jak ho vytáhnout, vytlačit?! Řešit se to dá různě, v nouzi pomůže třeba i pásek od kalhot, zároveň existují i elegantnější a praktičtější možnosti.

Různých popruhů, gumových lan a jiných úvazů určených k tahání dětských kol za koly jejich rodičů dnes existuje vícero a řada z nich je běžně dostupná i na našem trhu. Každopádně když situaci popisovanou v úvodu zažili i lidé, kteří dnes stojí za značkou Kidreel, nedalo jim to a začali „kutit“ své vlastní řešení.

Za nápadem, vznikem a realizací dětského navijáku Kidreel stojí hned čtveřice mužů z Norska – Trond G. Hansen, Andreas Braaten, Henrik Haldorsen a Magnus Furset.

reklama

V jednoduchosti je síla!

Cílem bylo vymyslet co nejjednodušší a uživatelsky co nejpřívětivější variantu, která bude zároveň praktická, maximálně všestranná, ale také, pokud možno dostupná. Takto se zrodil nápad na Kidreel (ve volném překladu „dětský naviják“), který funguje stejně jako vytahovací šňůrka na skipas, zavinovací metr a další podobné pomůcky.

Pověstné jádro pudla je zde nanejvýš prosté. Dostatečně pevné, ale zároveň i lehké plastové tělo navijáku, který během chviličky upevníte gumovým páskem na rám kola – z boku co nejblíž hlavové trubce. Tím je prakticky hotovo! Kidreel necháte na kole a jede se…

V situaci, kdy dítko přestává stíhat, mručí, že je kopec moc prudký, dlouhý, nebo jinak „stávkuje“, stačí natáhnout ruku, chytit madlo, vytáhnout 2 metry dlouhé samonavíjecí lanko a malého cyklistu (cyklistku) vytáhnout na kopec. Ve chvíli, kdy se dostanete k vrcholu, nebo spíše za něj, stačí lehce zvolnit, přiblížit se ke kolu dítěte cca na metr* a poté madlo pustit a nechat jej navinout zpět, jako se navíjí třeba šňůra od vysavače.

*Výrobce na vícero místech uvádí, že je bezpečné pustit madlo ze vzdálenosti přibližně polovičního vytažení lanka, tedy zhruba onen metr. Když to tak osobně zkouším, přijde mi, že i tak je to docela šlupka, proto bych se přimlouval za opatrnější přístup. Půl metru, pár desítek centimetrů… Trocha opatrnosti vás nezabije, životnost Kidreelu tím jistě jedině získá!

Na stoupání kratší nebo i delší?

Leckoho možná napadne, že podobný přístup (chytím, držím, táhnu) je fajn pro kratší stoupání, případně pro případy, kdy rodič jde pěšky a dítě táhne za sebou. Pokud ale chcete absolvovat delší kopec, je toto řešení stále snazší, než se k dítěti sklánět a tlačit jej za rameno a podobně… Ale stejně, sedět na svém kole, natahovat ruku dozadu, kroutit se na stranu, nemít obě ruce na řídítkách a nemít možnost plnohodnotně řadit, či brzdit?!

I to lze ale řešit. V propagačním videu je vidět očko na sedlové trubce, kam lze madlo bezpečně a snadno zaháknout, v reálu jsem jej ale nikde nenašel prodávat samostatně. Člověk tak může buď vymyslet vlastní zlepšovák, případně jsem zkoušel zaháknout madlo Kidreel za ližiny sedla a také to fungovalo.

Madlo samotné je tak akorát velké, aby se mezi ližiny dalo snadno zaháknout, přitom nemá výraznou tendenci samo vyskočit. Nebudu vám tvrdit, že to je naprosto bezpečný a spolehlivý způsob, jak Kidreel pravidelně využívat, ale pro občasné příležitosti funguje i tato strategie.

Občas lze využít i fintu s uchycením madla do ližin sedla

Nahodím jej za pár vteřin!

Aktuálně je v nabídce Kidreel modrý a červený, ohlášená je i poptávaná růžová varianta. Kdo by potřeboval, může si případně doobjednat samostatný upínací pásek. Pro doplnění dodejme informaci, že naviják Kidreel je ze spodní strany, kterou se přikládá k rámu, obdařen větší gumovou plochou, aby se rám dětského kola neodřel a zároveň aby naviják samotný po kole neklouzal.

Vzhledem k tomu, že jsou moje děti již trochu větší, samostatnější a dost toho na kole zvládnou samy, neměl jsem zatím mnoho příležitostí zkoušet tuto pomůcku v reálu. Každopádně za těch pár jízd, co jsme s Kidreelem absolvovali, mám z tohoto doplňku jednoznačně pozitivní pocit.

Líbí se mi, jak je celé řešení prosté. Člověk nemusí nic šroubovat ani složitě instalovat. Prostě vezmu Kidreel, během půl minuty je upevněný na dětském kole a jede se. Případně jej tam prostě nechám dlouhodobě.

Samotný naviják totiž ničemu a nikomu nepřekáží. Přijde-li větší kopec, stačí přibrzdit, sáhnout po madlu, popojet a už se to hezky společně frčí do kopce! Paráda! Díky samonavíjecímu provedení se lanko nikdy neprověsí, nepřekáží, což je také paráda. Nahoře jen člověk zase zpomalí, nechá navinout lanko zpět a dál se pokračuje hezky navolno.

reklama

Ideální pro občasné tahání!

Barevné textilní lanko působí dostatečně silným dojmem, zejména červené je dobře vidět. Vše drží tak jak má, nic nedrnčí a nic nepřekáží. Nic nemusíte balit, skládat, motat na rám. To jsem už říkal, nebo ne? Když chci poté Kidreel sundat třeba u restaurace, ukázat kamarádům apod., stačí jeden nacvičený pohyb a je zase dole, pohoda!

Tuším, že se najdou tací, pro něž bude Kidreel až moc jednoduchý, tací, kteří to s taháním dětí do delších kopců myslí vážněji, proto nejspíš sáhnou po jiných bytelnějších variantách s pevným uchycením na kolo rodiče i dítěte. Pokud vám ale stačí jednoduché pohotovostní řešení pro občasné situace a ne stálé tahání, je Kidreel, alespoň z mého pohledu a z mojí zkušenosti, skutečně dobrým a hezky zpracovaným nápadem!

Text: Štěpán Hájíček / Foto: autor, Kidreel

Kidreel – základní údaje

Cena: 1 499 Kč
Hmotnost: 158 g
Barvy: modrá / červená / *plánovaná růžová
Materiál: Plastové tělo, textilní lanko, měkčené plastové madlo
Vlastnosti: Samonavíjecí lanko, komfortní plastové madlo, protiskluzová ochrana na montážní straně navijáku (brání poškrábání rámu), snadná a pohotová instalace pomocí gumového pásku, všestranné využití
Podmínky použití: Vhodné pro tahání dětí ve věku 2-10 let, doporučeno využívat do rychlosti 10 km/h, nepoužívejte ve sjezdech, vyvarujte se použití v místech s hustou dopravou

Stránky výrobce: www.kidreel.com
Dovozce do ČR: www.bikebrothers.cz