reklama

reklama

Shock Therapy – větší a lepší dílna s vlastními produkty

Pražský servis vyhlášený schopností opravit nebo třeba naladit odpružení snad všeho myslitelného druhu – Shock Therapy – z našich stránek možná znáte. Již dříve jsme o této partě psali, s oblibou je navštěvujeme a také doporučujeme. Nedávno přitom přišla zajímavá informace, či spíše pozvánka: „Máme nové prostory, větší dílnu, přijdeš se podívat?“

Samozřejmě, takové pozvání se nedalo odmítnout, už jen s ohledem na výše řečené. Chvíli jsme sice hledali vhodné načasování, nová větší dílna se ještě musela podrobit prohlídce a schválení třeba hasičů apod., nakonec se ale vše podařilo, a i já si našel trochu volného času, abych se vydal na obhlídku nového pracovního prostoru Shock Therapy. 

Shock Therapy – recepce u vstupu do nové dílny.
Pestrá nabídka čepic pro fanoušky servisu!

Na stejné adrese, jen kousek vpravo

První důležitou informací je, že se adresa tohoto servisu nemění, jelikož došlo k přemístění dílny v rámci jedné budovy (Ženské domovy, Praha 5, Smíchov), fakticky jen pár metrů doprava. Alespoň z pohledu skrz chodbu, kudy se do Shock Therapy chodilo či chodí. Posun to je na jedné straně malý, postup ale dost výrazný! 

Kdo byl někdy v Shock Therapy, ten mi dá jistě za pravdu, že bylo až s podivem, kolik kol, dílů a dílenského vybavení se vměstnalo do původních prostor srovnatelných třeba se středně velkou koupelnou rodinného domu, možná ani ne! Nyní je prostor dílny Shock Therapy podstatně větší a příjemně vzdušný.

Zařízení je na jedné straně vcelku prosté, ale účelné a funkčně rozložené. Celá dílna a její výbava přitom vznikaly, opět, převážně svépomocí! Prostě kluci šikovní a pracovití! Všechna čest! 

Když dnes člověk vstoupí, tak již nemusí vcházet pomalu bokem a s kolem „rozloženým na prvočinitele“, ale může jít normálně čelem se svým strojem po boku. V dílně jako takové pak najdete dva stojany zapřené od země ke stropu, řady zavěšených kol, které čekají na servis či vyzvednutí, ale také dlouhý ponk táhnoucí se po obvodu dvou zdí, kde jsou různé sekce. Místa se svěráky, sekce určená pro mazání, oddělení obráběcích strojů (různé frézy, vrtačky a lisy) a tak podobně. 

Specialitou nové dílny je také samostatný koutek určený pro svařování, díky čemuž je nyní možné provádět řadu dalších oprav, na které dřív zkrátka nebylo místo a vybavení.

Nyní tak lze prasklé rámy (ocel / alu) rovnou na místě zavařit, opravit prasklé čepy apod. Záleží na situaci. Každopádně i v tomto směru, podobně jako dříve, platí, že v Shock Therapy jsou mistři improvizace a jsou tak schopni vymyslet postup opravy a ten zrealizovat mnohdy i v případech, kdy by to ostatní považovali za neuskutečnitelné. Samozřejmě pokud má daná oprava vůbec smysl! 

Nová, výrazně vzdušnější dílna.
Koutek pro svařování…
Vašku, mohl bys pro mě na ukázku nastartovat svářečku?! 😎

Shock Therapy – vlastní zkušenosti

Sám jsem také vstřícného přístupu a šikovnosti kluků z Shock Therapy již vícekrát využil a obracím se na ně zejména, když řeším něco s odpružením. Jednou to byla třeba úprava zdvihu na vidlici RockShox Revelation (vcelku snadná operace), jindy oprava poškozeného „foukání“ u vidlice Manitou Mattoc, nebo třeba určité problémy s vidlicí DVO Beryl. 

U té se mi stalo, že mi vyskočila negativní pružina (trivialita), pak byl také problém s ovládáním komprese. V tomto případě bylo nutné vyměnit příslušnou páčku na korunce, která se ale v danou chvíli nedala v ČR sehnat. Vašek tedy nelenil, sedl si k soustruhu, a vyrobil mi vlastní krásně industriální kolečko pro ovládání komprese, které je na této vidlici dodnes! Toto jsou ale jen třešinky na dortu možných oprav a servisních prací v Shock Therapy. 

Klasický pracovní stůl. 
Obráběcí zóna!

Maziva Shock Therapy 

Zatím jsme se bavili hlavně o servisu, který je zde stěžejní záležitostí, zapomenout rovněž nesmíme na nově se rodící sortiment především servisních maziv nesoucích logo Shock Therapy. Aktuálně jsem měl možnost prohlédnout si a mezi prsty vyzkoušet třeba speciální vazelínu určenou pro mazání pístů vzduchových komor. 

Její specialitou je složení, kdy se jedná o mazivo obsahující maximální možný podíl silikonu, zatímco ostatní vazelíny s tímto určením obsahují více klasického mazacího tuku. Cílem a výsledkem by měla být stálost mazacích vlastností, schopnost držet se na těch správných místech s minimální tendencí lepit na sebe špínu. S tímto mazáním by tak vzduchový píst vaší vidlice (tlumiče) měl fungovat jednak lépe, jednak po celou dobu servisního intervalu v podstatě stejně. 

Druhou skupinou vlastních maziv Shock Therapy jsou oleje určené k mazání vnitřních nohou vidlice. Zde jsou k dispozici dvě varianty, jedna „letní“ (hustší s nižší základní viskozitou – provozem hezky zvláční) a jedna zimní, extra řídká, aby mazání uvnitř vašeho odpružení fungovalo tak jak má i v chladných částech roku. 

Shock Therapy – vazelína určená pro mazání pístů vzduchových komor.
Rozdíl ve složení proti zatím používané klasice je vidět na první pohled.
Olejíčky určené do vnitřní části vnějších nohou – letní a zimní. 

Přesvědčte se sami! 

Co dalšího dodávat k dnešnímu představení nové dílny a nových produktů Shock Therapy? Nejlepší bude, když se přesvědčíte sami. Pokud to nemáte do Prahy přes půl republiky, tak kluky zkuste, nejen v případě, že budete mít problém s kolem do jehož řešení se nikdo jiný příliš nežene. Ozvat se můžete samozřejmě i při požadavku na běžné servisní úkony. 

Stejně tak, pokud na to dojde, zkuste požádat o jejich vlastní mazání, aby jej použili při údržbě vašeho odpružení. Případně, pokud vás tento nápad zaujal a máte vlastní servis, domluvte se a objednejte si mazivo Shock Therapy i k sobě do dílny, abyste jej mohli používat při vlastní servisní činnosti. To už je ale hlavně na vás! 

Shock Therapy 

Adresa: Ostrovského 3 (Ženské domovy), Smíchov, Praha 5
Kontakt: +420 774 190 279 / servis@shocktherapy.cz
Web: www.shocktherapy.cz

Text a foto: Štěpán Hájíček 

PS: Kluci z Shock Therapy dostali na ukázku a vyzkoušení nové kousky Rock Shox ZEB Ultimate a SID Ultimate, které jsem si nemohl nevyfotit (viz fotogalerie).