reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #39_2020 | Tradiční zastávka na Rychlebech

Začíná se z toho pomalu stávat taková moje osobní tradice související s letním „putováním“ po klíčových prezentacích daného roku. Jinak řečeno, když už vážím cestu do Kravař u Opavy na prezentace společnosti Schindler s.r.o., nedá mi to a projedu si Jeseníky hezky skrz na skrz a zastavím se na pár dní na Rychlebských stezkách.

Tohle místo je pro mě, stejně jako pro mnohé bikery, prostě srdcovka, kterou nelze žádný rok vynechat, ač to, třeba pro nás Pražáky, znamená úmorné čtyřhodinové kroucení volantem. Člověk se sem ze středních Čech prostě nevypraví na otočku, na druhou stranu, když už se jednou motá zdejším krajem, byl by hřích se na Rychlebech nezastavit.

Proto jsem si také, opakovaně, naplánoval své prezentační putování tak, abych měl možnost užít si zase na pár dní zdejší traily, potkat se s místními staviteli a s řadou dalších lidí, které zde člověk pravidelně potkává, nasát atmosféru a okouknout, co se zde po roce zase urodilo nového, nebo co nového se právě rodí!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Velbloud již celkem na jistotu!

V principu stejné to bylo i letos s tím, že jsem se dopředu těšil, jak své tělo opět potrápím na loni dokončeném Velbloudu, jak si projedu stále relativně novou Naučnou, a čas mezi tím vyplním pilováním klasických trailů. Do toho jsem se těšil také na nové sekce Prokletého, o nichž jsem toho loni koncem sezóny slyšel docela dost. Tehdy to byly aktuální stavební plány, nyní se již v terénu kroutí téměř dokončený a oficiálně otevřený propojovák, který nahradil původní „bezduchý“ skluz po lesní cestě.

Jak už jsem říkal, není snad příležitost, kdy by člověk při zastávce na Rychlebech někoho nepotkal, ač to původně nemá domluvené a nemá to v plánu. Takhle jsem se hned první den při vybalování věcí z auta na parkovišti potkal s Davidem, tedy s panem Trail Hunterem, s nímž jsem pak absolvoval půl dne v sedle. Přesněji s ním a s Kristýnou Havlickou, která dělala Trail Hunterovi průvodce a modelku v jedné osobě.

První den jsem přitom neměl žádné velké plány ani ambice, když jsem se ale onou šťastnou náhodou přimotal k téhle partě, dopadlo to tak, že jsme si jako závěr našeho odpoledního okruhu střihli již od loňska vyhlášeného Velblouda označeného dvěma černými diamanty – Experts Only! Už loni jsem tento trail, až na detaily, pokořil a byl z něho doslova nadšený, letos jsem se chtěl nejdřív trochu rozjezdit, než se na ty jeho hrby znova vrhnu. Jenže…

Jenže když Krista zavelela: „Pojeďte, David ještě neviděl a nejel Velblouda,“ tak co jsem mohl dělat?! Nakonec to bylo super! Bylo fajn nejet to jednou sám, trochu jsme museli Davida naladit, aby si střihl závěrečnou sekci, což se podařilo a všichni jsme z toho odcházeli, nebo spíše odjížděli se super pocitem.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Kochací Prokleťák

To, co zde píšu nebylo vše, co jsem v sobotu objel, ale procházet to jmenovitě snad není třeba. Každopádně druhý den jsem už jezdil z větší části sám a dal jsem si proto při odpoledním kolečku Naučnou, potom Biskupský, který se dnes jezdí do kopce od začátku Velryby, a potom Prokletý a následně jsem se vracel ještě jednou na Velblouda.

Každopádně nový Prokleťák! Začátek je takový nenápadný, starý klasický trail, pěkně to tu drncá, ale žádné drama. Pak se ale najednou před vámi vynoří dva switchbacky do kopce, člověk si tedy musí krapet přišlápnout, nabrat pár metrů, ale nebojte, stojí to za to!

Následuje moc hezký úsek, kdy se stezka krásně zařezává do svahu, nádherně se vlní a má tak akorát zvolený sklon, že zde stačí vlastně jen pustit brzdy, pumpovat a během chvilky to letí jako střela. Je to takové parádní flow, místy po hlíně či po štěrku, místy přes kameny, které jsou ale obvykle příjemným zpestřením.

O dalších X vln dál se začne formovat další sekce, kde se více a více objevují kameny, nebo spíše balvany, až člověk jede skoro jen po nich. Tedy po kamenných stezkách, které jsou ke konci prokládány dřevěnými lávkami. Není to vlastně nic dramaticky těžkého, ale je to prostě hezké a příjemné.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Na závěr vás stezka vyveze na planinu, odkud je luxusní výhled a pak se, zatím v lehce provizorním stylu, pomalu sesmýkáte dolů na lesní cestu, kde lze odbočit na Superflow (sekci 4), nebo se maličko vrátit a pokračovat starým Prokletým. I tento starý původní trail má něco do sebe, zejména jeho první půlka je krásně syrová a kamenitá, pak už se z toho ale začne stávat slušná sbíječka! Jako přivaděč k Mramorovému atd. dobrý.

Nebudu to už víc natahovat, oficiální sezóna se pomalu blíží svému konci, tak se třeba už ani do Rychlebek nestačíte vypravit, pokud jste tak již neučinili dříve…

Každopádně Pavel a další místní kluci mi ukázali ještě kus nově se rodícího Jestřába, kde jsem zase na řadě míst jen třeštil oči a pak buď jásal, nebo se cíleně snažil znovu rozjet vlastní dech, jak jsem měl z určitých sekcí stažený každý sval v těle! Zatím je nakopaná jen jedna část, pokračovat by to ale mělo v podobném duchu, takže opět je zde jedna motivace, proč zamířit na Rychleby i v roce 2021 a proč mezi tím pilovat techniku!!!

Shooting a video – My 9to5

Zas jednou ze zákulisí natáčení profi videí – jak těžká je to práce, když váš hlavní hrdina je Fabio Wibmer.

Wyn Masters Sölden Gaps

Wyn Masters zase hledá zajímavé gapy, tentokrát v Söldenu!

„Our Tour de France“ by COMMENCAL & SHIMANO with Kilian Bron

Trochu jiný pohled na Tour de France 2020!

UN SAUT DE 18 METRES PAR DESSUS LE TOUR DE FRANCE 2020

Hele, tohle už tu bylo ne? Zase někdo skáče přes peloton Tour de France?! Kůůl!

First Lap Friday

Geoff Gulevich si zas jednou užívá krásné traily!

2021 Rocky Mountain Altitude: More Travel, More Options | First Look & Ride

Před týdnem jsme si již ukazovali jedno video představující nový Rocky Mountain Altitude. Zde trochu bližší představení…

How to adjust the Rocky Mountain Altitude two-position axle.

A tady třeba jedna praktická ukázka, jak se mění délka zadní stavby. Jedna z mnoha možností, jak ladit nový Altitude!

Bližší info o tomto stroji na webu: www.bikes.com

GoPro: Introducing HERO9 Black – More Everything

Další nové GoPro! A sakra… Možná počkám na „desítku“ a pak už si ho fakt koupím 😜

**CZECH MADE**

JAK SE NATÁČELO MOJE ENDURO VIDEO // BEHIND THE SCENES – DIFFERENT VIEW

„Pár týdnů zpět jsem pustil do světa mé nové video na enduro kole, na kterém jsem společně s Ondrou pracoval docela dlouho. Tentokrát vám ukážu backstage záběry, jak to celé probíhalo a vše ze zákulisí tohoto projektu Different View.“

Vašek Kolář

Test Sram AXS Eagle – Po roce ježdění!

„Téměř jeden rok používám na svém závodním enduro kole sadu Sram AXS Eagle X01. Než jsem loni odcestoval na 5 měsíců do Asie – závodit a trénovat – tak jsem se domluvil s dovozcem, že tuhle sadu dlouhodobě otestuju. A tady to je! Pár mých poznatků, věcí, co si myslím, že mnoho z vás z katalogu nevyčte, a ještě něco k tomu…“

Matěj Charvát

Enduro Explained in 1 minute

Kdyby se vás někdo ptal, co je to ENDURO, tady je hezké vysvětlení, co se vešlo do jedné minuty…