reklama

reklama

EWS #2 – Pietra Ligure | Report Milan Čižinský

Na závody světového seriálu EWS do Itálie jsem se už dlouho těšil! Neříkám, že by mi Ligurské traily vysloveně seděly, mám ale rád Itálii a italský styl života, proto jsem doufal, že mi tento výlet pomůže najít moji pohodu, kterou mi trošičku počechraly výsledky z poslední doby z českých Enduro závodů.

Text a foto: Milan Čižinský

Po vydatném odpočinku u moře a gelata jsem se mohl naplno vrhnout do tréninku s Vojtou a Milanem, každopádně závodní trať byla, aspoň na papíře, docela hustá! Celková délka 55 km a přes 2000 m stoupání! Tohle vše v italském pařáku při teplotách okolo 30°C! Nebylo to prostě zadarmo, ale traily na prachu a se spoustou zatáček jsou tím, co mi vlastně dost sedí!

Naopak Milan Myšík z toho úplně nadšený nebyl (viz jeho report), stále ale doufal, že se počasí změní a v sobotu bude pršet!  Bohužel pro mě se jeho přání vyplnilo, navíc se rozpršelo už v noci před ostrým startem. I tak jsem ale vsadil na „suché gumy“ a doufal, že traily budou z deště omyté a my pojedeme víceméně po kamenech!

Začalo to hledáním brzdy!

Stage 1 mi vůbec nevyšla, jelikož jsem po startu marně hledal páku přední brzdy! Při přípravě kola před závodem jsme ji bohužel nedostatečně utáhli, takže jsem absolvoval celou stage s prstem na brzdě, aby se mi znova nepootočila! Startoval jsem jako pátý, což znamenalo, že trať byla plná nevyházeného bláta, které ukázkově plnilo moje suché gumy! Nádhera…

Před startem dvojky jsem měl chviličku čas a pokoušel jsem se klackem vymlátit nalepené bláto z gum, ale moc se mi to nedařilo! Proto jsem se pak snažil chytit co nejlepší flow a co nejméně brzdit, aby se pneu dobře čistily.

Trojka už byla trochu sušší, sláva! Tady se mi dařilo držet vysokou rychlost, a také obávaný výjezd jsem zvládl dobře a rychle. Pak jsem ale udělal osudovou chybu… V jedné zatáčce na mě řvali fanoušci, já se na ně na chvilku podíval a v tu chvíli sem zalomil řídítka a šel!

Ukázkově jsem se zapíchl, letěl přes rodla a padal přímo na hlavu! Naštěstí vozím LeattBrace, chránič krční páteře, takže to nemělo vážnější následky! Otravné bylo jen to, že jsem částečně utrhl tabulku s číslem, která mi pak na řídítkách po zbytek jízdy nepříjemně plápolala.

Další zlom přišel ve chvíli, kdy nás na startu čtyřky zastihla brutální bouřka, takže jsem nasadil strhávačku na brýle a doufal, že to nějak půjde i s mým obutím. Tahle erzeta mi vycházela až do chvíle, kdy jsem se pokusil strhnout fólii z brýlí, načež jsem předním kolem trefil šutr a úplně se zastavil!

Chviličku na to jsem se znovu rozjel, poté následoval druhý pokus o stržení fólie a pak jsem se rozsekal znova! Tohle byl tedy skutečný koncert mého jezdeckého umu 🤦‍♂️! Pátou RZ si už vlastně ani moc nepamatuju, tam už jsem se snažil jenom dojet v jednom kuse do cíle…

Nakonec to dalo sedmé místo celkově… Spokojenost žádná, chtěl jsem bojovat minimálně o TOP 5, útěchou mi ale může být moje třetí místo v průběžném hodnocení světového žebříčku. 

Příští týden se jede poslední závod letošní EWS ve Finale Ligure, tak držte palce✊

Milan Čižinský

Revíry | #1 Milan Čižinský

*Pro zajímavost, Milan stihl v mezidobí natočit video spolu s Matějem Charvátem v němž popisuje svůj úraz, předvádí svoje lokální traily atd.