reklama

reklama

Malinô Brdo – do hladka i divoké „raw“ traily (report A.D.)

Bikepark Malinô Brdo mě každoročně ujistí, že moje „bikové skills“ ještě pořád nejsou tam, kde bych je ráda měla. Ač je tu možnost volby i jednodušších jezdivých tratí, celkově je náročnost tohoto bikeparku obecně o kousek výš. Endurová trať Blizzard ale zůstává jednou z mých nejoblíbenějších tratí vůbec.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Bikepark Malinô Brdo najdete hned vedle slovenského města Ružomberok a vyznačuje se dlouhými tratěmi, které jsou všechny dostupné kabinkovou lanovkou, akorát na jedinou a zároveň nejjednodušší trať Malinu je nutné využít ještě navazující sedačkovou lanovku na vrchol Malinného.

Malina je široký netechnický trail, který zpočátku lemuje vrstevnici, na které každou chvíli zastavujete, abyste se pokochali výhledem na Tatry. Ke konci se přidají prudší a zavřenější klopenky, jinak je Malina opravdu malina a dají si ji klidně i začátečníci – zkušení bikeři se na ni mohou sice trochu nudit, ale zase ji můžou považovat za fajn rozehřátí před následující endurovou tratí Blizzard.

reklama

Zmíněná trasa Blizzard je na Malině Brdě dlouhodobě mojí nejoblíbenější, protože zahrnuje všechny typy povrchů, od lesních kořenovitých pěšinek přes dřevěné široké lávky až po jednoduché rock gardeny, takže na jednom trailu zažijete snad vše, co se v lese zažít dá.

Na pár místech trať Blizzard letos doznala změn a několik zatáček tu je nově vypodložených a vysypaných, abyste se do nich mohli lépe opřít a neztratili tak rychlost. Blizzard potěší díky své střední náročnosti a rozmanitosti širší škálu jezdců.

Na trati Blizzard se mi líbí i její „divokost“, protože většina není aktivně šejpovaná a na mnoha místech si můžou milovníci „pure endura“ užít ryzí přírodní charakter trailu.

Populární tratí na Malině Brdě je rovněž Modrý Zamat, který je široký, disponuje vysokými klopenými zatáčkami a zejména ve svém úvodu je zcela vyhlazený. Díky tomu si zde užijete skutečné flow, nicméně posléze se přidají i nějaké menší kameny a další nerovnosti.

Ačkoli prostřední část tratě mixuje trochu víc terénní trail i s menším výjezdem, v poslední části přejde opět na relativně vyhlazený a pozvolný flowtrail s polety přes lavice. Pokud pustíte brzdy, je Zamat na své celé délce zatraceně rychlý!

Po několika letech jsem se opět rozhodla vyzkoušet černou trať Enzed, na které jsem v roce 2015 slézala z kola. Říkala jsem si, že jsem se snad od té doby technicky někam posunula, takže teď už mě nemůže nic překvapit!

Horní část tratě se zalomila do strmého hrabankového padáku a točila se v zatáčkách, které byly vyplněné asi milionem kořenů. Za sucha se to dá obstojně sjet a milovníci prudké technicky si tu budou vrnět blahem, za mokra si dokážu představit, že tu jdu opět pěšky!!!

Na rovinu se přiznám, že vletět do pasáže, na které jsem kdysi slézala, jsem si ani tentokrát netroufla. Jde o dva přírodní dropíky za sebou, kde není potřeba nikterak velká rychlost, ale spíš se hezky trefit na relativně krátký dopad, a naopak netrefit strom!

Na jednu stranu se mi hrozně líbí, jak tu sama příroda svými skalkami a kořeny vytvořila takto technicky obtížnou pasáž, na druhou stranu mi i tentokrát v malojáckých kraťasech chyběly trochu koule, abych se odhodlala tento úsek pokořit! 😨

Ani druhá černá trasa DH Pro s náročností nezaostává! I tady narazíte na mnohé prudké pasáže, kdy pomalu brousíte zadkem o zadní kolo, ale také na ryzí lesní techniku zahrnující jak vystouplé anakondy, tak i sypající se kamínky. Když to porovnám s jinými černými tratěmi ať už v ČR nebo v zahraničí, jsou tyhle ještě o něco techničtější, za což může i zmíněná divoká „raw“ příroda.

Červené úseky Intro DH, Low Ryder a Monster Dog jsou taky plné kořenů a kamenů, nejsou ale tak prudké a jsou spíše do rychla, na rozdíl od černých prudkých hrabanek. Trochu mi na Malině Brdě chybí nějaké jednoduché skoky, jinak si ale myslím, že pestrost tratí a jejich náročnost jsou skvělým tréninkem pro sjezdaře i enduristy. Začátečnické přítelkyně můžete vzít na Malinu a případně na Blizzard, který na rozdíl od Zamate není tak rychlý.

Na Malinô Brdo sebou vezměte klidně i rodinku s dětmi, protože si tu můžou vybrat z pestrého programu letních aktivit. Víkend tu můžou strávit na terénních koloběžkách, sjezdových kárách, v lanovém centru, které i se zipline patří k největším na Slovensku, na lodičkách nebo na aquazorbingu.

Zážitkem nejen pro děti je pak minizoo Sidorovo, kam se může za zvířátky přímo do ohrady – jak to vypadá, se můžete podívat ve videu 😉

PS: Kluci si své bikerské pivo můžou dopřát na terásce chaty Dária na začátku trasy Blizzard, holky si zas můžou poručit Aperol Spritz v bufetu u nástupu lanovky 😊

reklama

Malinô Brdo v kostce

Vzdálenost z Prahy                                                                   5 h
1 jízda na lanovce dospělí (nahoru)                                          8 eur
Celodenní jízdné na lanovku dospělí                                        22 eur
Zapůjčení sjezdového/endurového kola + 1 den lanovka         81 eur    
Koloběžka + 1 jízda lanovkou                                                   11 eur
Horská kára + 1 jízda lanovkou                                                19 eur
Provozní doba lanovky                                                             Denně 8:30 – 16:30 / V půlhodinových intervalech
Ubytování                                                                                www.apartmanyhrabovo.com 
Webové stránky                                                                        www.bikepark.sk

Na Malině Brdě jsme sedlali kola Ghost FR AMR 8.7 a Ghost Hybride SL AMR X S 7.7, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chrániči a helmami Poc a batůžky Evoc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a Samsung.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký