reklama

reklama

Jak správně zvolit velikost rámu horského kola (základní rady)

Obecným pravidlem při práci na obsahu BikeAndRide.cz je, že většinu témat a článků cílíme na protřelé a zkušené jezdce či jezdkyně. Ze statistik a dalších informací každopádně vyplývá, že si k nám často najdou cestu i úplní začátečníci, proto přidejme po čase zase jedno vskutku elementární téma – správný výběr velikosti kola!

Ono se mnohdy stačí porozhlédnout kolem sebe, třeba když si dáte pauzu na cyklostezce, nebo zastavíte u stánku s občerstvením. Někdy se člověk také skoro až zděsí, když potká partu svých cyklistikou nepříliš dotčených kamarádů… To pak jeden až zírá, na čem to, proboha, sedí! Malý chlap na obrovské devětadvacítce, velký na maličké šestadvacítce apod. Pojďme si tedy připomenout naprosté základy týkající se výběru správné velikosti:

(text: Štěpán Hájíček a Team obchodu cyklonovak.cz)
Při výběru nového horského kola musíte zohlednit mnoho věcí, kdy jedním z nejdůležitějších faktorů je odpovídající velikost rámu. Jestliže zvolíte optimální rozměr odpovídající vaší postavě, bude se vám jezdit pohodlně s vynaložením nejmenší možné námahy.

Různá označení velikosti rámu

V obchodech najdete různé druhy značení velikostí kol, respektive velikostí rámů.

Občas se setkáte s „konfekčními rozměry“ (XS, S, M, L nebo XL), tedy podobně jako u velikostí oblečení. Velikost rámu se ale také často uvádí v palcích (zpravidla horská kola), nebo v centimetrech (silniční kola/gravel biky).

1″ (palec) = 2,54 centimetrů

Dalším rozměrem je průměr kola, kdy jsou dnes v MTB nejběžnější velikosti 27,5″ a 29″.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Jakou část kola velikost rámu popisuje?

Velikost v palcích nebo v centimetrech vypovídá o délce sedlové trubky, přesněji popisuje vzdálenost od středové osy po konec sedlové trubky. Od tohoto rozměru se odvíjí i délka vodorovného rámu a celková geometrie horského kola.

Lze odvodit velikost rámu podle výšky postavy?

Vzhledem k tomu, že jsou lidé různí, dvě stejně vysoké osoby kupříkladu nemusí mít stejně dlouhé nohy, tak jim nemusí vyhovovat ten samý rám. Velikost kola je tedy vhodné vybírat podle výšky jezdce jen orientačně. Jednoznačně nejlepší cestou je vyzkoušet si vybraný model osobně na prodejně, projet se na něm a ověřit si, zda vám vyhovuje i vzdálenost a šířka řídítek, sedlo a podobně.

Rychlý výpočet velikosti rámu podle výšky rozkroku

Rozkročte se tak, abyste měli chodidla 15–20 centimetrů (6″ – 8″) od sebe (bez bot). Změřte kolmou vzdálenost (výšku) od země k rozkroku. Dvě třetiny této výšky určují přibližnou velikost horského kola pro vás. Pokud jste například naměřili 76 cm, pak je vhodná velikost rámu 50 cm (76 cm × 0,66 = 50 cm). Neboli, přepočteno na palce 20″ (přesný výpočet – 50 / 2,54 = 19,68“).

Výšku sedla si nastavte na míru

Výšku sedla i jeho sklon byste si měli doladit přesně „na tělo“. Usaďte se do sedla, zatočte nohami a poté jeden z pedálů nastavte do spodní úvratě (nejnižší bod). V této poloze byste měli patou dosáhnout na pedál tak, aby byla noha jen mírně pokrčená, při sportovnějším posedu lehounce propnutá. Za jízdy tak dosáhnete optimálního přenosu síly z nohou do pedálů.

Dámská kola mají odlišnou geometrii

Díky odlišné fyziognomii žen existuje mezi  několik rozdílů. Kola pro dámy mohou i nemusí mít prohnutý vodorovný rám, obvykle využívají jinak tvarovaná sedla a geometrii přizpůsobenou odlišnostem v hmotnosti i ve skladbě postavy. Často se používají užší gripy, kratší kliky, užší řídítka atd.

Dvakrát měř…

Ať už si kupujete kolo nové nebo použité, velikost rámu vybírejte skutečně pečlivě, bude na tom záviset vaše pohodlí i radost z jízdy. Rozhodně se nevyplatí kupovat kolo o číslo menší nebo větší jen proto, že je zrovna za dobré peníze s tím, že si na to „člověk nějak zvykne“. Se správně zvoleným horským kolem si užijete radost z jízdy na každém trailu a nebudete se nikde trápit.

Podrobnější informace i s tabulkami pro výpočet optimální velikosti najdete v článku Cyklonovak.cz – Jak vybrat správnou velikost rámu, aby vám kolo perfektně sedělo?