reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #3_2019

Pokud si dobře vzpomínám, tak mě někdy v období před Vánoci zastihla v lese myšlenka, či snad vzpomínka na období, kdy jsme ještě neznali teleskopické sedlovky! Případně již o tomto vynálezu věděli a hledali jeho smysl, nebo jen čekali na jeho obecné rozšíření či dostatečný obnos na kontě!

Ona to není až taková prehistorie, jak by se mohlo zdát, přitom si dnes my, vyznavači technických disciplín, život bez teleskopu neumíme snad ani představit! Teprve nedávno přitom pominul čas, kdy se teleskopické sedlovky, až na výjimky, běžně nedostávaly na základní modely trailových či enduro strojů. Tuto skutečnost vlastně můžu krásně demonstrovat na jednom článku z roku 2015, kdy jsem měl půjčený Specialized Enduro Comp bez teleskopu!

S tímto kolem jsem se přitom vydal do Jeseníků a absolvoval na něm tehdy také enduro v Malé Morávce (areál Kopřivná), což mi dnes, po třech a půl letech, připadá zcela nemyslitelné! Ale tehdy jsem to nějak dal… Člověk se holt musel smířit s tím, že si musí na začátku erzety sedlo šoupnout natvrdo dolů a doufat, že nebude třeba bojovat s příliš dlouhými přejezdy a šlapavými úseky. Na konci erzety se zase zvedalo sedlo nahoru a šlapalo se na kopec!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Co když to nedrží?!

Skutečná pakárna tohoto postupu byla tehdy ukrytá v tom, že Enduro nemělo rychloupínák pod sedlem, takže se vše řešilo jen nářadím. S tím by se ještě dalo žít, jenže po X-stém povolování/utahování se hlava šroubu v objímce sedlovky slušně ožvýkala a nešla tak pořádně dotáhnout. Nejvíc mě tehdy naštvalo, když se mi v půlce jedné erzety sedlo otočilo na bok, já jej následně rovnal stehny a vztekal se nad tím, že se o něj nemůžu v zatáčkách ani lehce opřít!!!

Delší čas jsem tehdy přemýšlel nad tím, že do redakce pořídím jednu univerzální teleskopku s páčkou pod sedlem, abych ji mohl používat právě v takovýchto situacích, aniž bych se musel obtěžovat s taháním kabeláže k dálkovému ovládání. Tenhle krok jsem nakonec i podnikl, pořídil si jednu takovou sedlovku ve výprodeji, která ale druhý den provozu kompletně vytekla, takže jsem ji šel obratem vrátit!

Od té doby se už tovární vybavenost teleskopickými sedlovkami výrazně vylepšila, jelikož dnes se jedná, alespoň u technicky zaměřených strojů, o takřka samozřejmou součást základní výbavy včetně kol střední a často i nižší kategorie. Dnes tedy řeším maximálně to, že si na testované kolo hodím svou záložní sedlovku s delším zdvihem, ale to už je spíš taková rozmazlenost.

Ostatně stále je mi trochu záhadou, jak je možné, že tak vzácný komponent, který v počátcích stával minimálně kolem deseti tisíc a byly s ním neustálé problémy (mnoho z nás má jistě zkušenost s Reverbem od RockShoxu), existuje dnes v tolika podobách, přičemž se na trhu najdou kousky s cenovkou klidně i pod tři tisíce! Často mají větší vůli, chybí jim zdvih, ale obvykle bez větších výhrad fungují.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Na palec, nebo jako Michael?!

K tomuto tématu mě napadají ještě dva částečně související body. První se vrací ke kořenům, kdy teleskopky vznikaly a snažily se postupně dobýt svět MTB. Tehdy jsme, ještě v redakci Velo, vedli často diskuze nad tím, zda je nutné „hyzdit“ kolo dalším bovdenem a komplikovat situaci na řídítkách další páčkou (v době vícepřevodníků výhradně montovanou seshora), nebo jestli není prostě výhodnější, když máte páčku pod sedlem?

Dnes mám v této otázce jasno, jak díky integraci vedení do rámu, tak i vzhledem k uvolnění prostoru na levé straně řídítek díky převodům 1xcokoliv. A také vzhledem ke komfortu a uvědomění si, jak často člověk teleskop využívá. Zkuste si to schválně někdy spočítat.

Tehdy jsem ale byl za jednoduchost „páčky v rozkroku“, protože jsem byl zvyklý jezdit spoustu věcí se sedlem nahoře a myslel jsem si tedy, že snižovat jej budu jen párkrát za vyjížďku. Co na tom, že si při tom sahám mezi nohy jako Michael Jackson!

A ta druhá vzpomínka – to je jen takový vtípek. Před lety jsme jeli s redakční skupinou na Gardu, já měl pro změnu půjčený Specialized Enduro, tentokrát již s teleskopem, ale stalo se, že mu ruplo lanko, nebo snad zcela zatuhl bovden? Tak něco? Prostě to nefungovalo!

Situaci jsem přitom vyřešil lišácky. Jelikož v té době se ještě ovládání k sedlovce připojovalo z venku, sundal jsem bovden, zastřihl lanko, udělal si pod sedlem malé očko, a tak sedlovku ovládal. Bez rukavic by to asi bylo brzy dost bolestivé, ale tím jsem se trápit nemusel. Moje řešení fungovalo a vydrželo v pohodě po celý náš zájezd!

Na závěr mě napadá už jen drobné prohlášení:

„Nezapomínejte na své sedlovky, věnujte jim trochu péče, očisty a maziva (alespoň prostříknutí silikonem), poněvadž když si představíte, že byste museli fungovat bez nich!!!

www.instagram.com/bikeandride.cz

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

William Robert and Quinn Hanley’s BC Adventure

Divoká Kanada, ale její spíše sušší a méně pralesní část…

Report a fotky na: www.pinkbike.com

Global Biker v’s Top Event Horse | Cross Country

Danny MacAskill soutěží s koněm na překážkové dráze!

Chombo – Big in Japan

Unikátní výlet za japonskou kulturou a japonským bikováním!

William Robert – Demo Reel 2018

Slušný freeridový diktátek!

Report a foto na: www.pinkbike.com

Claire Buchar – Life Behind Chromag Bars

Jakl se žije s řídítky Chromag v ruce?

Fotostory na: www.pinkbike.com

DAYLIGHT – OSCAR HÄRNSTRÖM

Před soumrakem ve Švédsku!

„Home, Bike, Home“ by Emanuel Pombo

Výlet na Madeiru s portugalským národním mistrem v DH!

Fotoreport na: www.pinkbike.com

Night ride on snow / Hope Lights / Vincent Tupin

Něco trochu podobného jste možná minulý týden zažili?! Zima, tma, sníh…

Pár fotek na: www.pinkbike.com

Timeless Wonderland

Trochu si zaprášit v lese nad Santa Cruz!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

Maroko – Nejbližší exotická nejen MTB destinace

Po delší odmlce zde máme nové video od Matěje Charváta, který tentokrát neutekl před zimou do Asie, ale do Afriky. Konkrétně do Maroka. Podle jeho slov – VELKÉ překvapení!

PF2018 – Michal Maroši

Jedno v šuplíku zapomenuté „péefko“ od Michala Marošiho!

ZÁVODY NA SILVESTRA?!! – Frkyho Prology!

Kdo se na Silvestra nezdejchl z Prahy, ten si mohl dát Frkyho prology!

Kolo v zimě: S bikem na sněhu a ledu | VLOG

A kdo by potřeboval pro zimní radovánky s kolem pár základních instrukcí, toho můžeme odkázat na čerstvý kousek od brněnského kolegy Trail Huntera!

**BONUS**

Interval

Welcome to the family Marco Osborne

Good Craic – Mech Monkey Belfast

Nejrychlejší cesta na traily je, samozřejmě, s jezdcem rally!

The 2019 YT JEFFSY – Friendship Redefined

Značně netradiční prezentační video k novému YT Jeffsy – nová úroveň přátelství!