reklama

reklama

Pondělní Videonálož #48_2018

Kde jsem to jen minulé pondělí skončil? Aha, mluvil jsem o postupném procesu, obecném vývoji i svém vlastním posunu, co se měření času stráveného na kole a vzdálenosti při tom ujeté týká. Poslední, co jsem před týdnem zmínil, byla kompaktní GPS navigace, kterou jsem vozil v batohu.

Toto ale byla do značné míry jen přechodná fáze, jelikož tahat s sebou na každou vyjížďku krabičku velikosti první či druhé generace GSM telefonů, která navíc po téměř každé jízdě vyžadovala nabíjení, nebylo moc praktické. Takže to dopadlo tak, že jsem si stejně měřil jen určité jízdy.

Ale stále mi to přišlo jako lepší řešení než používat klasický cyklocomputer a ten přehazovat z jednoho testovacího kola na druhé. I kdyby se mělo jednat o bezdrátový přístroj…

Řešení zmíněné situace se přitom našlo poměrně snadno a hlavně skoro samo. Jednou jsme se vraceli z prodlouženého víkendu, kde jsem zmiňovanou navigaci (Holux FunTrek 132) používal, doma jsem ji přitom nemohl nikde najít! Radši vám hned prozradím, že se asi po měsíci našla v kapse jedné z našich cestovních tašek, zastrčená, přehlédnutá!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Nevadí, mezi tím jsem prohlédl nabídku trhu a rozhodl se pro nákup drobného Holuxu GPSport 245+. Žádné oslnivé funkce sice nenabízel, byl ale za pár korun. Navíc byl příjemně kompaktní, takže se krásně vešel do kapsy batohu na bederním pásu, kde se ustálil natrvalo. Byl to prostě takový můj osobní GPS záznamník, který jsem měl stále u sebe a co bylo nejlepší, nabíjet jej stačilo jednou za týden, dva i více. Podle situace…

Sice bylo trochu těžší dostat z něj požadovaná data, vzdálenost a čas mi ukázal na displeji, ale ke zjištění převýšení dané vyjížďky bylo potřeba stáhnout uložená data do počítače a otevřít je v příslušném programu. Ale s tím jsem se už nějak naučil žít. Navíc jsem měl pocit, že konečně mám řešení, jak efektivně zaznamenat skutečně každou svoji jízdu.

Než přišla moderní strava…

Jeden z posledních posunů nastal zhruba před dvěma lety, kdy stále více lidí okolo mě začínalo mluvit o Stravě a tuto aplikaci aktivně využívali. Mě se tento nápad delší čas nelíbil, nějak jsem neměl a stále nemám zapotřebí sdílet s širým světem všechny své sportovní aktivity. Navíc se mi nechtělo využívat telefon jako prostředník záznamu.

Svého času jsem sice používal Sport Tracker, ale vlastně jen na běhání. Tuším, že to bylo proto, aby se mi běžecké kilometry nepletly mezi ty ujeté na kole, jelikož jsem nepřišel na způsob, jak je v malém Holuxu zapisovat samostatně. Jenže pak jsem se začal více bavit s různými lidmi o výhodách a možnostech Stravy a začala mě lákat zejména představa, že můžu porovnávat své výkony, ani tak ne s ostatními, jako sám se sebou!

Tedy nejen porovnávat svou výkonnost, ale zkusit srovnat i to, zda určitý úsek zajedu rychleji na tom či onom kole. Vábení Stravy mě nakonec dovedlo k instalaci této aplikace do telefonu, kdy jsem ještě chvíli paralelně používal Stravu v jedné kapse a Holux v kapse druhé. Nějak jsem tomu celému nevěřil. Postupně jsem ale prozřel a Holux odložil na dno šuplíku, kde odpočívá dodnes…

www.instagram.com/bikeandride.cz

Chytře na hodinku

Tímto krokem jsem tedy definitivně podlehl moderním tréninkovým asistentům, i když mám dodnes zapnutý privátní mód a obecně sdílím jen minimum ze svých aktivit. Zároveň mě po celou dobu „trápilo“, že k záznamu používám telefon, který v průběhu sportu často potřebuju také k focení, ovládání kamery, kontroly mailů a další komunikaci. Prostě se mi nelíbilo, že se to vše kumuluje v jedné krabičce…

Proto jsem zhruba před rokem a půl začal zkoumat trh chytrých hodinek a GPS sportovních asistentů na ruku. I když prapůvodně jsem hodinky s GPS ani nechtěl. Nakonec jsem si jedny vybral a koupil s tím, že možnost záznamu trasy jsem u nich bral jen jako bonus. Jenže…

Jenže pak jsem si jednou záznam na hodinkách při sportu zapnul, zjistil, jak to hezky funguje, že je můžu mít na ruce a nechat si zároveň změřit tep, že mám okamžitý náhled na počet ujetých kilometrů, čas strávený na kole a na jedno kliknutí je k mání informace o aktuálně nastoupených metrech, a to mě prostě dostalo!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Návrat do mládí…

Ne, že bych byl vyslovený maniak na statistiku svých vlastních sportovních aktivit, ale občas to prostě beru jako jeden z dalších prvků motivace. Občas mě prostě pohled na aktuální hodnoty přesvědčí neotáčet to ještě domů, ale střihnout si ještě jeden kopec, abych měl XY kilometrů nebo dosáhl YX výškových metrů.

Trochu si tak připadám jako bych se vrátil do mládí, do doby, kdy jsem měl svůj první digitální cyklocomputer a pak dělal takové věci, že jsem jezdil po ulici před domem sem a tam, jen abych z 39,4 km udělal alespoň rovných 40 km apod.! Je to volovina, je to vlastně jen hračka, ale mě to (obvykle) baví…

PS: Samozřejmě návyku na Stravu jsem se nezbavil, moje chytré hodinky se po vyjížďce spárují s telefonem, nahrají do něj trasu, ta se pak automaticky zkopíruje do Stravy a já si večer u televize, nebo v autobuse cestou pro děti do školy a školky můžu prohlížet a zkoumat, jaký segment se mi ten den podařil, či nepodařil.

„Kdo si hraje, nezlobí!“

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Trippin – Morocco

Nejen Gaspi jezdí rád s kolem do Maroka! Ostatně kde jinde můžete začít ve výšce 4 167 metrů na sněhu a skončit dole na poušti?

Pár fotek k tomuto tripu na webu: www.pinkbike.com

Rough AF 3 – Jordie Lunn

Trochu bych se divil, pokud byste toto video ještě neviděli, jelikož již v den svého vydání obletělo skoro celý bikový svět! Ale pro jistotu… Jordie Lunn a jeho old-school freeride!!!

Rob Williams 2018

Abychom pomalu začali také rekapitulovat rok 2018!

Shredding with the Arkansas Riding Community

Jak to chodí v Arkansasu…

Archer Elliott – Nelson Lakes, New Zealand

Předpokládám, že Nový Zéland začne být v kurzu opět s počátkem sezóny… Naší, nebo jejich?

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

LATE AUTUMN eRIDE

Michal Prokop si umí vychutnat i eBike (Ghost SLAMR Hybride)

Tanvald Fall 2018

Trochu jiná podzimní zábava – Moto/Trial/MTB!

**BONUS**

GoPro RAW – Riding London with Sam Pilgrim

Sam Pilgrim trénuje trialové kousky pod dozorem Duncana Shawa.

Řada ilustračních fotek na: www.pinkbike.com

A Specialized is the Ultimate Gift

Už je to tak, opět se blíží Vánoce!!!

Apax Trike

Tý jo, tohle kdyby někdo postavil v MTB podobě! 😀

Gravel Bike Vs Cyclo-Cross Bike | What Really Is The Difference?

Řadě lidí kategorie CX a Gravel bike možná splývají, ale ony se mezi nimi najdou větší rozdíly než jen šířka plášťů!