reklama

reklama

Pondělní videonálož BnR #33_2018

Za poslední dobu jsem třikrát řešil problémy s řazením na třech různých kolech, třech různých systémech s odlišnou příčinou a rovněž i odlišným průběhem a délkou tohoto servisního úkonu. Napadlo mě přitom, zda to dříve nebylo náhodou jednodušší? Tedy v dobách, kdy jsme měli převodů méně než více… Nebo je to naopak?

Abych celou situaci přiblížil, první kolo, potažmo řazení, co mě poslední dobou potrápilo, byl SRAM X01 (1×11) na RB Bandit 675, který na to má už nárok. Tuto sadu totiž provozujeme již od dubna roku 2014, tedy více jak čtyři roky! Měnila se přitom jen lanka, řetězy, převodníky, či kazeta. Tedy skoro celá sada, až na řazení a přehazovačku!

Vždy jsem měl ale pocit, že tato jedenáctka od SRAM je poměrně nenáročná na údržbu a seřízení. Stačí nastavit dorazy, zvolit vhodnou délku řetězu, trefit rozumnou vzdálenost horní kladky od pastorků a pak už jen štelovacím šroubkem doladit chod. Pokud se v bovdenu neseká lanko, což se mi při poslední akci stalo, není ohnutá patka nebo poškozená přehazovačka, stačí obvykle čtvrt hodiny a už to zase lítá jak převody ve formuli 1!

Oproti tomu SRAM Eagle (1×12), který se na první pohled nijak zásadně technologicky ani konstrukčně od staršího systému 1×11 neliší, je vzhledem k užšímu řetězu, menším tolerancím a většímu rozsahu o poznání náročnější. I když je vše nové a všechno běhá jako po másle, není otázka jemného doladění Eaglu pokaždé zrovna snadná. Někdy to vyjde na první či druhý pokus, jindy se člověk dost trápí.

Když se vám pak navíc podaří ohnout patku, může být boj Eaglem horší jak s větrnými mlýny!

Přesně to se stalo mně při jedné z mých letních cest na redakčním RM Blizzard 90-27. Nenápadný pád kvůli zarostlé vyjeté koleji, odhození kola na pravý bok a ejhle, ohnutá patka! Nepanikařil jsem, došoural se k autu, sundal přehazovačku, vyndal z auta rovnačku (jak dobrý nápad vozit tohoto pomocníka s sebou na cesty) a pustil se do práce. I přes výrazné ohnutí se vše zdálo brzy v cajku, když jsem ale zpětně nahodil přehazovačku, už to tak pozitivní nebylo.

Ono zřejmě nešlo jen o problém jemnosti a choulostivosti Eaglu jako takového, i když… Patku jsem pak lehce rovnal ještě jednou, do toho jsem pojal podezření na jemně ohnutou kladku přehazovačky atd. Když se to vše sečetlo, byl jsem po hodině rád, že to celé „nějak chodí“ a že řetěz přeskakuje jen na jednom pastorku. Na pár dalších pak „jenom“ cvakal. No nic, Blizzard dostane novou patku a pak to zkusíme znovu…

www.instagram.com/bikeandride.cz

A ten třetí případ?

To jsem si teď po čase vzpomněl, že synátorův Author King Kong 20 nechce řadit na největší pastorek, respektive na nejlehčím převodu přeskakuje. Pověsil jsem jej tedy za sedlo na větev, zatočil si zadním kolem, prohlédl si polohu přehazovačky zezadu, vzal rukavice, hazku trochu srovnal rukou, pak vzal šroubovák, doladil dorazy, lehce pohnul štelovákem a…

Bylo vyřešeno! Jasně, je to prostý systém s šesti převody s řetězem dvakrát tak širokým jak u mého SRAM Eagle a s pastorky tepanými z lešenářských trubek, ale funguje to! Na to, jak se k tomu syn chová, tu mu upadne kolo na jednu stranu, tu na druhou, znáte děti… Někdy se až divím, jak spolehlivé tohle obyčejné soukolí dokáže být. I když syn na něj nemá až takové nároky jako my dospělí, ale stejně.

Na základě toho všeho mě napadala otázka: „Nebylo vše jednodušší, když jsme měli méně převodů?“

Svým způsobem ano, protože materiál a technologie nebyly hnány až tak moc na hranu svých možností, a že nejspíš půjdou časem ještě dál… Ale upřímně, když si vzpomenete nakolik obtížné bylo někdy vyladit přesmykač na trojtácu (řekněme v dobách 3×9) aby to chodilo s celou kazetou, navíc aby to nikde neškrtalo (mnohdy skoro nemožné), to byly teprve boje s větrnými mlýny.

No nic, každá doba má prostě svoje a pokud někoho nenapadne vrátit se k jednodušším řešením, napadá mě pro eMTB navržená sada SRAM EX1 s 9 převody), nebo pokud někdo nevymyslí skutečně funkční, lehkou a spolehlivou převodovku, budeme řešit doladění přehazovačky asi ještě hodně dlouho. Ale pořád jsem za to asi radši, než za hypotetický boj s nefunkčním elektronickým řazením a hledáním vadného spoje, hlídání stavu baterie apod.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Freeriding and Camping in Della Creek, BC

Fotostory na: www.pinkbike.com

Riding The Costa Del Sol From Dawn Till Dust

Dylan Forbes Rips From Dawn Till Dusk

Fotostory na: www.pinkbike.com

You will love this Line! | FIASKO RACING | Racepark Schulenberg – Stempelstieg

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

ONE DAY SHREDDING IN SANTA CRUZ! (Michal Prokop)

SPINDL BIKEPARK (Michal Maroši)

**BONUS**

CYCLOCROSS DOWNHILL ON SUPER MORZINE

SO FAST!!! Vital RAW Mont-Sainte-Anne World Cup DH

Greg Minnaar’s Massive Huck From Mont-Sainte-Anne DH World Cup – Inside The Tape

EWS 2018: Kidsworx Enduro

Goodbye My Lover