reklama

reklama

Bikepark Kouty – česká stálice s oblíbenou Medvědicí

Koutecký bikepark má už svou stálou pozici na poli českých trail center a i nadále platí fakt, že nabízí nejdelší tratě u nás. Sice již nepřibývají tratě nové, ale postupně dochází ke změnám a vylepšování tratí stávajících. K tunningu došlo u Medvědice i na úvodní části Hřebenovky.

 Text: Andrea Drengubáková | Foto: Tomáš Rucký

Mojí nejoblíbenější tratí v Koutech je jednoznačně Stará Medvědice. Ze všech nabízených možností má totiž nejvýraznější „fun faktor“, kdy nemusíte řešit žádnou krokolomnou techniku, spíš se jen bavíte klopenkami, terénními vlnami a sem tam i lavicemi.

Horní úsek Medvědice je navíc od loňska vyhlazený, bez jakýchkoli kořenů či kamenů, proto svým stylem připomíná klasický flowtrail, ačkoli stavěný spíše do rychla než vázaný do linie vrstevnice. Od druhé poloviny trať na náročnosti trochu přitvrdí, zábava ale nemizí a jízdu lze zpestřit i menšími dropíky a skoky.

Určitého omlazení se dočkala i červená Hřebenovka, pro kterou jsou typické klopené zatáčky pod lanovkou, navázané jedna na druhou. Hned v úvodní části pod lanovkou si můžete vybrat ze dvou variant, přičemž obě zharnují menší skoky propojené pozvolnější zatáčkou.

Kopání a „šejpování“ zde začátkem sezony pravděpodobně také proběhlo, ale jen v horní pasáži, dále po trati už byly znatelné rolety a „vymlácené“ vystupující kořeny. Osobně mě tedy z Hřebenovky nejvíc baví poslední lesní část, která je ve stylu flow s pohodovými klopenkami a lehkými skůčky.

Nejtěžší tratí samozřejmě zůstává černý Koutíkův sen, který už na začátku jezdce prověří ze skákacích schopností několika lavicemi a dvojáky. Při nedoskočení, které hrozí cca u třetího skoku, se až tak moc neděje, pokud to tedy netrefíte nějak extrémně špatně. První dvě lavice dokážou ale skákat i holky 😉

Po úvodní letecké části ale pozor. Najednou totiž rychle vletíte do temného lesa, kde vaši techniku pro změnu prověří divoký spletenec kořenů na trailu, který nenabízí jednu ideální stopu, ale vyžaduje schopnost čtení terénu, rychlé rozhodování a schopnost improvizace. Za sucha je vše jetelné, jen to docela drncá a mlátí do rukou, za mokra se tu ale najde celá řada zrádných úseků. Tak opatrně…

Nový úsek na černé najdete po přejezdu sjezdovky, kde člověk musí trochu vědět, v jakém směru hledat pokračování. V následující inovované části pak na vás čeká kupříkladu zajímavá rock garden, kterou jako by někdo uklidil, či se řídil heslem: „méně je více“. Kamenné pole totiž není souvislé, naopak jednotlivé balvany jsou rozházeny zdánlivě nahodile a vy si mezi nimi musíte vybrat optimální stopu.

Nejvíc starostí mi tu osobně dělaly dva šutráky posazené vedle sebe, na které jsem dokázala najet vždy rovnou na jejich nejostřejší místa – tady jde ovšem o mou nešikovnost, nikoli o chybnou stavbu trati J Kousek před kamennou sekcí najdete i nově vymodelovanou roletu v MX stylu, zbytek zůstal víceméně beze změny, včetně pověstného „mordoru“ o kus níž.

Kdo si chce zašlapat i do kopce nebo si zkrátka udělat delší výlet v okolí, doporučuji buď výjezd na Dlouhé Stráně, technický div České republiky, nebo Červenou horu, která není tak turisticky frekventovaná jako například Praděd.

Na Červenou horu můžete vyjet z Koutů nad Desnou po žluté přes Sedlo pod Vřesovkou, což je sice 8 km převážně do kopce, pak už ale přes Červenohorské sedlo do Koutů frčíte jen z kopce). Po cestě kousek pod Červenou horou se můžete osvěžit z údajně zázračně uzdravující Vřesové studánky.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Tradičně zmíním i necyklistické vyžití, ať mají maminky s dětmi co dělat, když se tátové prohánějí bikeparkem. Kouty se už po léta chlubí nejdelším sjezdem na koloběžkách, který startuje z Dlouhých Strání, vede celou dobu po solidním asfaltu a měří téměř 17 km! K Dlouhým Stráním se dá dostat buď pěšky od horní stanice lanovky, nebo Koutybusem z téhož místa.

Zázemí v Koutech v podobě toalet a stánku s občerstvením najdete u horní stanice lanovky, větší restauraci s pokladnami a půjčovnou pak na kouteckém náměstíčku, které ještě doplňují dvě ubytovací kapacity, a to Penzion Kouty a Apartmány Kouty. Jak se tam dá bydlet, můžete mrknout ve videích níže.

Apartmány Kouty – videoprohlídka

Pnezion Kouty – videoprohlídka

Kouty nad Desnou v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                3 hod 8 min (přes Mohelnici a Šumperk)
1 jízda lanovkou                                     260 Kč
Celodenní jízdné do bikeparku              490 Kč
Zapůjčení sjezdového kola (1 den)        od 990 Kč
Zapůjčení horského kola                        500 Kč
Webové stránky                                     www.kouty.cz

V Koutech nad Desnou jsme sedlali kola Ghost Pathriot 8 a Lapierre Overvolt Carbon AM Team, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a v batůžku nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Tomáš Rucký