reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #9_2018

Musím se vám přiznat, že jsem poslední dobou poměrně slušně propadl jedné zábavě, která s cyklistikou souvisí jen okrajově. Tedy létání s dronem. Jednoho sportovního drona mám už delší čas, bylo to moje velké přání k Vánocům před dvěma lety, ale protože to není žádný skládací drobeček, moc často jsem s ním nelétal…

On to vlastně drobeček je, jeho tělo je z polystyrenu, jaký máte v helmě, pouze z bílého, takže je lehký jako pírko, rozhodně ale není skladný. Proto strávil za poslední dva roky mnohem více času v krabici než na obloze. To se teď ale změnilo! Nedávno jsem navázal kontakt s lidmi z čínského on-line obchodu GearBest, kdy jsme se domluvili na určité spolupráci s nabídkou, ať si pro začátek vyberu nějaké zboží v určité hodnotě, oni mi jej pošlou a já pak o něm něco napíšu.

Nedalo mi to a jelikož jsem tou dobou už sjížděl nabídky tohoto a dalších obchodů a hledal nějaký pěkný, malý, a hlavně skladný dron na hraní, vybral jsem si právě jednu kvadroptéru. Nebo abych byl úplně přesný tak hned dvě. Jednu maličkatou kapesní (JJRC SOL), s kterou si tak pro radost létám doma (venku to jde také, ale nesmí foukat) a druhou krapet větší (TIANQU XS809W), zmenšenou napodobeninu DJI Mavic Pro.

Zleva: DJI Spark | TIANQU XS809W | JJRC H49WH SOL

Kamera jen naoko… Automatický start na jedničku!

Obě mají 2MP kameru, jejíž pomocí můžete přenášet pohled z dronu na telefon, fotit a natáčet. Pár fotek jsem stihl udělat, ale je to spíš tak pro legraci než pro seriózní použití. Možná tak stáhnout do telefonu a nahrát na instagram. A to musí být ještě super světlo. Každopádně pro létání a trénink ovládání dronu jako takového jsou tyto hračky super.

U menšího dronu JJRC SOL jsem zkoušel i ovládání přes telefon, ale to byla mizérie. Jeho dodaný ovladač (chybí mu jakékoliv popisky funkčních kláves) je o dost lepší, přestože o vysloveně precizním řízení nemůže být řeč. Naopak Visuo, alias TIANQU XS809W, se ovládá naprosto přesně a krásně. Oba drony mají navíc funkci automatického vzletu a přistání, k čemuž slouží příslušné tlačítko. Vše je přitom řízeno čidlem, jež monitoruje a udržuje výšku.

To je sama o sobě také parádí věc. Člověk jen stiskne čudlík a koptéra se vznese, pak už si ji jen zvednete, kam potřebujete, nebo přiblížíte naopak k zemi, jinak se o výšku nestaráte a pouze létáte do stran, otáčíte se a tak podobně. Někdy k tomu ještě napíšu víc a udělám i malé prezentační video. Ale to rozhodně nebude dřív, než povolí současné mrazy!!!

K tomu všemu létání jsem se ještě domluvil s lidmi, jež stojí za půjčovnou dronů Redron z Prahy a půjčil si na tento víkend DJI Spark. A to jsem neměl dělat, jelikož tímto krokem jsem létání s dronem propadl nadobro! Ještě si v klidu prohlédnu, jak bude vypadat obrazový výstup z on-board kamery (Full HD pro videa, 12 MP pro fotografie), ale už jen ovládání a celkově práce s tímto dronem je prostě něco mimořádného. Koho drony lákají, doporučuji zkusit si jeden kousek půjčit a uvidíte sami!

*Zároveň si myslím, že je dobré mít školu z levných čínských dronů, které nemají GPS fixaci a tak podobně, protože pak vás jen tak něco nezaskočí. Je to jako když se člověk učí řídit auto na Škodě 120, nebo maximálně na Favoritu. Když si pak sednete do něčeho moderního, je to už jen snazší!

www.instagram.com/bikeandride.cz
www.instagram.com/bikeandride.cz

Foto: Štěpán Hájíček

Off the Clock: 48 Hour Road Trip

Menší názorná ukázka toho, co vše lze stihnout za 48 hodin, tedy co vše můžete zažít a objet za pouhý jeden víkend. Alespoň když žijete v USA!

Trail Searching: Behind the scenes with the EWS

Jak to vypadá, když se hledají nová místa pro závody seriálu The Enduro World Series (EWS)? Pojďme společně odkrýt příběh jedné takové lokality! Tešte se na Zermatt 2019 (oblast Matterhorn, Švýcarsko)!

Brendan Howey – RAW 100

Nyní zase něco mnohem více zemitého, další snímek z kolekce RAW 100.

Airtearoa Jump Track | Christchurch Adventure Park NZ

Dnes máme poměrně krátký seznam základní části pondělních videí, který s vaším dovolením tradičně uzavře Nate Hills a jeho #followcamfriday

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

Huck Norris – názorná ukázka instalace

Z naší domácí zahrádky… Jedno video, které jsem měl rozpracované už od léta, ale nějak jsem se nedostal k tomu jej dotáhnout do konce. Připomeňme si tedy touto formou velký test vložky do pláště Huck Norris, kterou jsme hodnotili v srpnu 2017.

Světla na kolo: levně, bláznivě i draze

Brněnský kolega Trail Hunter se také snaží a dává k dobru své vlastní tipy na výbavu, údržbu kola a tak podobně. Zde je jedno jeho povídání o světlech a osvětlení na kole, které je pojaté poměrně komplexně! Za nás jen připomenu související praktické představení světel Knog PWR.

MTB TIPS #8 | Spojka řetězu – 3 tipy

Pomalu bych byl nervózní, kdyby mi v pondělním výčtu chyběl Matěj Charvát a jeho seriál MTB TIPS. Dnes to bude o spojce řetězu a o pár tipech, které se pojí s praktickým využitím tohoto prvku.

Vytiahli sme nový CTM SCROLL vo Finale Ligure | Vlog #23

Nakonec domácí sekce nás trochu podráždí „braťa zo Slovenska“, kteří si udělali výlet do Finale Ligure (já tam snad letos také budu muset znovu vyrazit), aby zde testovali svoje nové stroje CTM SCROLL.

**BONUS**

Line choice is important!

Ruku na srdce, jezdíte vždy jen na oči, nebo si poctivě vybíráte stopu, zejména u technických sekcí, kde na tom skutečně záleží? Já sám jezdím spíš na pocit, i když jsou samozřejmě místa, kde vím, že je přesný výběr stopy důležitý. U mě to jsou hlavně sekce, z nichž mám respekt a snažím se je třeba poprvé zdolat. To pak někdy laboruju docela dlouho.

Jiný případ jsem zažil v Sušici (Enduro X Race 2017 – MČR Enduro), kde jsem sledoval, jak mnozí soupeři načítali a najížděli stopy nejen pro jisté zdolání toho a onoho místa, ale hlavně pro úsporu každé setinky*! To je zjevně jeden z podstatných rozdílů mezi mnou „enduro-turistou“ a skutečnými „enduro-závodníky“§

*Pak tam přijel Milan Myšík a všem spadla brada!!!

$59 Walmart Bike vs. $6500 Mountain Bike

Jak obstojí tříkolka z obchoďáku proti vymazlenému enduro speciálu? Aneb horská kola jsou stále dražší, tak co když se vrátíme znovu na začátek?

Mad Mike Whiddett’s Misguided Tour of Goodwood

Když se lordové z hrabství začnou nudit, pozvou si na svůj zámek někoho lehce výstředního. Může to být třeba Mad Mike!

Range Rover Sport | Dragon Challenge

Tohle video na mě vyskočilo jako reklama před něčím, na co jsem se chtěl původně kouknout. Co to bylo už nevím, protože tuhle záležitost s hybridním Range Roverem Sport a Nebeskou bránou jsem musel vidět několikrát po sobě!

999 Steps of hell down skygate mountain | Seasons of Shred with Andrew Taylor & Niki Leitner, E

Na závěr malá ukázka toho, že tyto schody se nejezdí jen nahoru! Ostatně oněch 999 schodů vedoucích k Nebeské bráně již přilákalo řady milovníků extrémních sportů z řady odvětví!