reklama

reklama

Slovinský Krvavec – těžší traily jsem nejela!

#MTBbikepark - Krvavec - SlovinskoSlovinské bikeparky nám v repertoáru zatím chyběly, takže jsme byli víc než zvědaví, co nám tahle země nabídne. A nestačili jsme se divit! Krvavec se s námi vůbec nemazlil a my tak poznali jedny z nejtechničtějších trailů, co jsme zatím zkusili.

Žádné wall ridy nebo dřevěné dropy, ale ortodoxní enduro ve slovinské džungli, kde se pozná, kdo na kole prostě umí, nebo se minimálně nebojí a kdo se s ním teprve blíže seznamuje…

(Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tomáš Rucký / Video Snow.cz)
Krvavec je bikepark nacházející se nad městečkem Cerklje na Gorenjskem, ze kterého do výšin vyváží adrenalinu lačné bikery kabinková lanovka. Ta vás ale nevyveze na úplný vrchol, ale do mezistanice. Zde můžete přestoupit na čtyřsedačkovou lanovku, která vás vezme o kus výš, kde se ale nachází už jen jedna atrakce – Bambino Trail.

Podle názvu lze vytušit, že šlo o nejjednodušší trail nejen celého bikeparku Krvavec, ale možná celého Slovinska. Na Bambino trail můžete klidně vzít i člověka, který je na kole poprvé – stezka je zde široká, totálně vyhlazená a bez jediného technického úseku či jiné nástrahy.

#MTBbikepark - Krvavec - Slovinsko

Jedinou dřevěnou překážkou je tu malinký dropík, který se ale v podstatě dá i sjet. Já za tenhle trail dávám určitě jedničku, bavilo mě takové to bláznění na lavicích a svižná rychlost. Jediným minusem je možná kratší provedení, minimálně v porovnání s ostatními traily tohoto bikeparku.

#MTBbikepark - Krvavec - Slovinsko

Teď k tomu endurovějšímu J Novinkou letošního roku a nejdelším trailem na Krvavci je Pussycat Trail, tedy „po jejich“ Muci Trail, s délkou 9 km! A že těch devět kiláků opravdu má! Rozhodně nejde o laciný marketingový tah!

Značení tohoto trailu ještě není úplně dotažené, proto se vyplatí mít s sebou mapku a z mezistanice se vydat doleva (díváte-li se od výstupu lanovky dolů), jet kousek po šotolině, prakticky až za závoru. Pak už vás cedulka Muci Trail navede do lesa a zde již není cesty zpět!

#MTBbikepark - Krvavec - Slovinsko

Tady už to rozhodně není pro úplné začátečníky, je potřeba „mít kolo trochu v ruce“, abyste si to s ním náležitě užili. My měli ten den trail mokrý a v kombinaci s miliardou kořenů a kořínků jsme měli oči pořád na šťopkách. Muci Trail není nijak extra prudký, spíše pozvolně klesá v takovém přírodním „džunglovém“ duchu po úzké pěšince s technikou na každém metru.

Ze začátku jsem byla docela nadšená, když jsem si ale vyčerpaná po čtyřech kilometrech uvědomila, že ještě nejsem ani v půlce a ruce mě už bolí tolik, až bych si z toho nejradši někde sedla, začalo prvotní nadšení lehce vyprchávat. Tohle je trail pro opravdové endůristy s fyzičkou a technickým umem – za mokra je tu totiž zatraceně potřeba obojí!

#MTBbikepark - Krvavec - Slovinsko

Jestliže Muci Trail byl červeně značený, tedy střední obtížnosti, hodně nás zajímalo, co nás čeká na černém trailu Rock´n´Flow, který byl sice o něco kratší, nicméně délka šest kilometrů z kopce je i tak respekt budící!

Hned ze začátku se jede zostra do prudkých zatáček s kameny a už tady začne srdíčko poskakovat. Pak je to dalších šest kilometrů v podobném duchu – prudké úseky osazené buď spletitými anakondami, nebo ostrými šutry. Hned na několika místech slézám z kola a jdu pěšky. Tohle už je silná káva i na holku co pravidelně boduje v české Enduro Sérii!

Těžko říct, jak by to vypadalo za sucha, ale obtížnost bude určitě i tak nemalá. Kořeny tu jsou navíc tak různě odkloněné a zakroucené, že je snad ani jednou nejedete napříč! Spíš s vámi tak nějak „stékají“ z kopce. Prostě taková ta klasika na ustřelení předního kola!

#MTBbikepark - Krvavec - Slovinsko

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Ke konci už se trať naštěstí umoudřila a dojelo se na trochu sušší část. Ne že bychom si to tu nějak dávali, ale už jsme alespoň jeli na kole a nenesli ho J Ve spodní části už jsme mohli najít i trochu toho „flow“, které v názvu trati lajna slibuje.

Tenhle trail je zkrátka pro ortodoxní enduristy a tvrdé bikery, kteří mají cit pro techniku a preferují drncání. Na trail se klidně vrátím, ale rozhodně ne jinak, než za sucha a s pořádně lepivými plášti!

#MTBbikepark - Krvavec - Slovinsko

Oficiální mapa Krvavce nabídne i cyklistické okruhy třeba pro ty, kteří si chtějí zašlapat i do kopce. Je zde jeden modrý (kratší) a jeden červený (delší), přičemž napojit se na ně můžete u výstupu z kabinkové lanovky nebo si vyjeďte celý kopec z města Cerklje na Gorenjskem. Modrá trať je značená jako X3 a zašlapete si tu na převážně zpevněné cestě nahoru, i dolů. Společnost vám budou dělat parádní slovinská panoramata.

#MTBbikepark - Krvavec - Slovinsko

Na Krvavci jsme chtěli mít všechny aktivity hned „za rohem“, tak jsme se ubytovali ve stejnojmenném hotelu Krvavec, což je vůbec nejvýše položený hotel ve Slovinsku. Dvoulůžkový pokoj tu na noc vyjde zhruba na 1700 Kč a v ceně je samozřejmě snídaně. Výhodou tohoto bydlení je ideální startovní čára pro všechny vysokohorské výlety jak na kole, tak třeba pěšky.

Krvavec v kostce

Vzdálenost z Prahy                                                               7 h 52 min (mapa)

1 jízda na lanovce dospělí (nahoru)                                      9 EUR

Celodenní jízdné na lanovku dospělí                                    22 EUR

Provozní doba lanovky

Červenec – středa, pátek 12:00 – 17:30

Sobota, neděle: 10:00 – 17:30

Srpen – každý den: 10:00 – 17:30

Ubytování                                                                 www.rtc-krvavec.si/en/hotel-krvavec

Webové stránky                                                        www.rtc-krvavec.si

#MTBbikepark - Krvavec - Slovinsko

Na Krvavci jsme sedlali kola Ghost a Lapierre, byli oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc. K tréninku i navigaci používáme hodinky Garmin Fénix 3 a na odpolední lenošení ve střediscích využíváme sedacích pytlů Lamzac. Fotografie jsou pořízené technikou Samsung a další techniku nám zajišťuje Foto Škoda. Kola nám servisují v pražském Finebiku.

Foto: Tomáš Rucký / Andrea Drengubáková