reklama

reklama

Bikepark Bachledová, aneb Vysoké Tatry na enduru!

MTB Bikepark - Bachledova - reportazNa Slovensku není rozhodně tolik bikeparků jako u nás, některé z nich ale určitě stojí za návštěvu. S čistým svědomím doporučím Bachledovou, kde se svezete jak na pohodové trati Family, která baví svým flow, tak si můžete dát endurko na červené trati.

Bonusem může být černá s nějakým tím skokem, která je stále dostatečně jetelná i pro méně obrněné jezdce. Plusové body pak tomuto středisku rozhodně patří za poctivou délku všech tratí!

BikeTour – Bachledová – 2016 Bike and Ride from SNOW.cz on Vimeo.

Text: Andrea Drengubáková

POZOR, provoz bikeparku Bachledová byl bohužel pro rok 2018 zrušen a otevřeno není ani v sezóně 2019 🙄

Nejjednodušší tratí v Bachledce je modrý DH Family trail. Tato trasa je vhodná pro začátečníky i děti, je dostatečně široká, vyhlazená a bez záludných technických překážek. Tedy i bez kořenů nebo kamenů. Trasa bude samozřejmě bavit i pokročilejší bikery hlavně díky svému plynulému rázu a hravosti, ať již v klopených zatáčkách nebo na terénních vlnách.

MTB Bikepark - Bachledova - reportaz

Abych ale nemystifikovala, že tu není žádná „překážka“, tak samozřejmě i na této trati je několik lavic, kde se dá příjemně poletět. V první třetině lajny se navíc, v případě zájmu, svezete i na příjemném wallridu, který má pozvolnější nájezd, takže úplně vybízí k vyzkoušení, i když jste třeba v tomto směru úplný začátečník. Jinými slovy – nejde ho nejet!

MTB Bikepark - Bachledova - reportaz

Na trati DH Family DH lze zhruba v první třetině odbočit doprava na Natural trail, což je taková lesní jezdivá stezka, jak už její název jasně napovídá. A skutečně zde nenajdete ani jednu umělou překážku. Za sucha přes kořeny pohoda, za mokra si myslím, že tato trať nabude rázem na obtížnosti a to o jednu až dvě úrovně… Konec Natural trailu je shodný s DH Family, takže jde spíš jen o takovou hravější odbočku.

MTB Bikepark - Bachledova - reportaz

Hodně poctivou „endůro“ tratí je v Bachledce červená DH Root Sphere, na kterou se dostanete, když pojedete od výstupu lanovky co nejvíce dozadu doprava. Pak už narazíte na hodně kořenovitou trať, kde se dá ale pořád jet hodně rychle. Tahle trať mi přijde jako příjemný kompromis, pokud chcete, aby to drncalo, ale zároveň se chcete svižně projet a držet nějaké to flow. Mě tahle trať docela nadchla!

MTB Bikepark - Bachledova - reportaz

V Bachledce najdete i dvě černé tratě a to American Dream a Roller Coaster, které se však po chvíli spojí, takže na větší části kopce jsou shodné. Na to, že jde o černé tratě, se dají sjet v pohodě i na enduro kole, aniž byste měli pocit, že váš stroj dostává přehnaně zabrat. Všechny skoky, které jsou tu spíš ve formě dropíků, se dají v pohodě objíždět, ale některé jsem v pohodě skočila i já a sami víte, že žádný velký letec nejsem.

MTB Bikepark - Bachledova - reportaz

Pak ale přišly i takové skoky, které jsem si se svými řídítky akorát vyfotila! Na takovýto skok přes smrčky bych musela ještě nějaký čas potrénovat. Každopádně chválím provedení, kdy jste motivovaní skok doletět, abyste se nezapíchli do jehličnanů! Kdo ho tady létá, tak mi jistě řekne, že o stromečcích ani neví… Klasika!

MTB Bikepark - Bachledova - reportaz

Abych nezapomněla, když nechcete vyloženě skákat přes lesík smrčků, můžete si přeskočit alespoň jeden useknutý strom! Motivace tkví pouze v tom přeskočit pařez. Ten se naštěstí nachází bezprostředně za skokem, takže to zvládnou i blondýny v růžovém triku 😀

Jen mi u tohoto skoku chyběl trochu přátelštější dopad, proto jsem dopadla jak pytel brambor…

MTB Bikepark - Bachledova - reportaz

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Když pominu skoky, tak se mi docela líbily černé tratě v tom, že si zachovaly přírodní ráz a namísto umělých dřevěných schodů jste si zde mohli užít schody přírodní, tvořené z kořenů. Všechny se přitom daly vcelku rozumně prodrncat, aniž byste museli mít „smrt v očích“, což já tedy u některých černých tratí mívám.

MTB Bikepark - Bachledova - reportaz

Sice to není úplně k tématu, ale ještě se musím zmínit o bobovce, kterou tu v Bachledce také mají. Dosud jsem měla pocit, že mi žádná taková dráha na boby nemůže adrenalin v krvi nijak zvednout, ale téhle se to prostě povedlo – tohle byla nejrychlejší bobovka, kterou jsem kdy jela!

MTB Bikepark - Bachledova - reportaz

Rychlost bobu si totiž sami určujete přitáhnutím, případně odtáhnutím a můžete tak jet až 40 km/h! Na bobu si můžete užít jízdu jak sami, tak klidně s prckem na klíně. Tři jízdy vyjdou dospělého na 9,50 eur a jestli budete řádit v bikeparku, určitě si vyšetřete pár minut na tuhle „srandu“! 😀

MTB Bikepark - Bachledova - reportaz

Bachledová v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                                           6 h 19 min (mapa)

Celodenní jízdné na lanovku dospělí                                                15 eur

Provozní doba                                                           Denně (1. 7. – 18. 9.) 9:00 – 18:00

Zapůjčení horského kola (1 den) dospělý                                         20 eur

Zapůjčení sjezdového kola (1 den)                                                   40 eur

Webové stránky                                                                     www.skibachledova.sk

MTB Bikepark - Bachledova - reportaz

V Bachledové jsme sedlali kola Ghost a Lapierre, byli oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc. K tréninku i navigaci používáme hodinky Garmin Fénix 3 a na odpolední lenošení ve střediscích využíváme sedacích pytlů Lamzac. Fotografie jsou pořízené technikou Samsung a další techniku nám zajišťuje Foto Škoda. Kola nám servisují v pražském Finebiku.

Foto: Tomáš Rucký / Andrea Drengubáková