reklama

reklama

Minikemp technického ježdění v Brně – report

_DSC9468zzzAni nevím jak se to přihodilo, ale najednou mi pod prsty vzniká reportáž z mojí nečekané návštěvy kurzu ježdění v Brně pod vedením Dušana Mihalečka. Kam až jsme dojeli, co jsme viděli a je-li v Brně nuda, či se jedná jen o pražskou pověru se dozvíte právě v tomto článku.

Minulý týden jsem měl nějaké zařizování v Brně. Rozumějte cpaní se koláči a pečenou husou u mé drahé brněnské polovičky. Ale ze zdravotních důvodů, a taky abych spálil všechny ty nezdravé hrůzy, co jsem do sebe naládoval, jsem si usmyslel jeden den věnovat i ježdění. Ale kde? V Brně se mi zatím povedlo podniknout akorát pár XC výletů a na sólové skákací kreace na listí zapadaném Zamilci či Netroufalkách jsem se zrovna nějak necítil. Mé tělo by nejspíš našli až někdy na jaře napíchlé na strom.

Neváhal jsem a přes několik kamarádů získal číslo na místního bikera Martina, který byl ochotný mi ukázat brněnské traily. Ale nejeli jsme sami, Martin totiž zrovna náhodou tento víkend spolupořádal malý tréninkový kemp techniky s Dušanem Mihalečkem. Než jsem se nadál, stal jsem se tak jedním z účastníků. Ze začátku jsem byl trošku vystrašený, protože jsem nikdy na žádném výukovém kempu nebyl a tak trochu jsem si přestavoval, že mě někdo bude mlátit pumpičkou za nepovedenou jízdu v manuálu (a že bych byl bit). Ale akce byla příjemná a parta přímo skvělá. Navíc to teď vypadá, že si kolo budu brát do Brna o dost častěji.

Untitled-1-01

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Dušan Mihalečko býval bikovým instruktorem v Kanadě – v bikeparku ve Whistleru – a momentálně se kromě své normální práce filmaře věnuje dál instruktorské činnosti, třeba na Rychlebských stezkách. O Dušanovi se víc dozvíte třeba v tomto rozhovoru a vězte, že stát se učitelem ježdění v Kanadě není rozhodně snadné a pro každého. V Brně byli tedy všichni účastníci výukového kempu v dobrých rukách.

Neděle dvoudenního soustředění byla vyhrazená víc trailovému ježdění, zatímco v sobotu se pilovaly základy techniky. V sobotu jsem bohužel dorazit nemohl, ale z druhého dne jsem toho chtěl vytřískat co nejvíc. Účastníků bylo celkem sedm včetně instruktora, dokonce mezi námi bylo i jedno šikovné děvče! V brzkých ranních hodinách (možná až příliš brzkých) jsme se za pomocí vláčku dostali do bikersky přívětivé oblasti kousek od Brna a ježdění mohlo začít.

Byl jsem zvědavý na Dušanovy instruktorské schopnosti. V létě dělám brigádně cykloprůvodce a ačkoliv se k technickému terénu se svými klienty v 99% případů vůbec nedostanu, pochytit určité know-how od profesionála se vždy hodí. V tomto ohledu opravdu nezklamal, jeho trpělivost a citlivost, jeho vysvětlování a kladení důrazu na užívání si ježdění, ať jedeme jakkoliv rychle (pomalu), na mě udělaly dojem. Pochopitelně praktické rady co jezdcům dával byly taky smysluplné. Všichni v partě se dokázali zcela bezpečně posunout za své hranice a ještě si to užít. Občas pár nadávek padlo, občas padlo i pár těl do závějí listí, ale celková atmosféra byla moc příjemná.
Untitled-2-01

Velkou radost mi udělal jakýsi bunnyhop contest, kdy jsme přeskakovali opuštěné překážky pro koně. Blbnutí se prostě meze nekladly. V jednu chvíli jsem si vzpomněl na náš domácí legendární contest o Gumový voko, kdy se v partě soutěžilo o to, kdo vymyslí větší kravinu a odjede ji. Naštěstí Dušan tentokrát nedovolil úplnou anarchii a nikdo se tak nemusel sbírat z křoví či potoka s rozlámaným kolem.

Když jsem na jaře zkoumal terén okolo Brna, netušil jsem, že tu mají opravdové dolekopcom traily. A dost z nich i přes pět minut dlouhé. Také jsou dobře schované. Na kempu jsme se díky nim mohli vyblbnout dosyta, ačkoliv listí úřadovalo ve velkém a občas jsem vletěl do půlmetrové zasypané neviditelné díry. Místní jílovité podloží bylo pod listím značně navlhlé a spousta míst a zatáček nebyla vůbec zadarmo. Brzdit se totiž moc nedalo a tak mi zbývalo jen držet řidítka a aplikovat svoje znalosti ze sjezdového lyžování. Stihli jsme čtyři traily, výborný oběd a trošku cyklovandalismu se štrůdlem v centru Blanska.

Untitled-3-01

Pokud náhodou dostanete jednou možnost se podobného kempu zúčastnit a máte pocit, že potřebuje vaše technika vypilovat, jste začátečníci či mírně pokročilí, rozhodně neváhejte. Děkuji Dušanovi i Martinovi za organizaci, Kamilovi za fotografie a BB Cyklosport za materiální zajištění celé akce.