reklama

reklama

Specialized Fatboy 24“ a 20“ – TECH NEWS & Téma

Specialized Fatboy 24" a 20" – TECH NEWS & Tema„Je to pravda nebo ne, mně snad z toho hlava upadne!“ Kola Specialized nejsou na našem webu příliš často k vidění, občas se ale tomuto tématu člověk neubrání. Obzvláště, když poslední dobou představují jeden vypečený model za druhým. Aktuálním „tahákem“ je dětský fatbike – tedy hned několik!!!

Už jsem skoro zapomněl na své rozhořčení ze stroje Specialized Stumpjumper EVO 650B, který jsem měl tu možnost osobně vyzkoušet v létě na prezentaci Specialized 2015 na Dolní Moravě. Nebudu do toho znovu šťourat, ale vytvořit nové kolo tak, že vezmete rám z devětadvacítky, pod hlavu dáte podložku, do krku zasunete menší vidlici a najednou máte „nové sedmadvacítkové kolo“! Sorry, to je fakt moc!!!

Jak jsme řádili s fatbiky (Specialized Fatboy) v létě na Dolní Moravě

Dolni Morava – Single trails | Fatbike movie from BikeAndRide.cz on Vimeo.

reklama
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

A teď dětský fatbike!

Respektive menší 20“ a větší juniorský 24“ model! Jasně „Bigger is Better“, jak hlásá aktuální firemní motto, ale já se ptám: „Vážně to potřebujeme?“ Pár fatbiků jsem už sedlal, jmenovitě Specialized Fatboy, AGang Su-Mo a teď mám doma Mongoose Argus. Jasně, je to sranda a pokud máte dost peněz a koupíte si lepší a lehčí fatbike, jako třeba onen Fatboy od Specialized (přečtěte si, jak se nad tímto kolem rozplývá jeden ze čtenářů v komentáři u článku „Agang Su-Mo“), pak to i jede.

Specialized Fatboy 24" a 20" – TECH NEWS & Tema

Pokud bydlíte na Islandu

Avšak pokud nebydlíte na Islandu nebo na severu Norska, v krajině věčného sněhu a ledu, proč byste měli své děti nutit jezdit na fatbiku? Když jsem viděl malé (20“ a 24“) fatbiky letos na veletrhu Eurobike, říkal jsem si, že to už je fakt moc! „Ale OK, značka Bulls se zjevně v tomto trendu shlédla, jelikož má asi nejširší nabídku fatbiků široko daleko (levné / drahé, hliníkové / karbonové, pevné / plně odpružené, mechanické / elektrické / elektrické odpružené, dospělé / dětské). Asi se tím snaží zviditelnit, když se to jinak nedaří…“

Specialized Fatboy 24" a 20" – TECH NEWS & Tema

Ale zpět k tématu

V nabídce budou již brzy dva modely – Fatboy 24 a Fatboy 20. Číslovka jasně hovoří o průměru kol. Obě velikosti budou dostupné hned ve čtyřech barevných variantách a obě se rovněž shodují ve výbavě a základních vlastnostech. Na malém i maličkém Fatboy najdete lehký hliníkový rám ze slitiny A1 a ze stejného materiálu vymodelovanou pevnou přední vidlici.

V obou případech se budou malá kola otáčet na pláštích Specialized Ground Control 20(24)x4,0“, řadit bude SRAM X4 (1×9) a brzdit mechanika Tektro Aries. Cena je stanovena na 24 499 Kč (takže bude o tisícovku dražší než dospělý Mongoose Argus s hliníkovým rámem, řazením Shimano Deore/SLX a hydraulickými brzdami Tektro MD-290 – test v časopise MBAction 14/2014).

Specialized Fatboy 24" a 20" – TECH NEWS & Tema

Já tomu stále nerozumím?

Jo, fatbiky, to je trend! Ale taky je to docela makačka a člověk si dost musí zvykat na specifické řízení – jedete-li po pevném podkladu a máte-li měkčí gumy (to je u fatbiku základ), pak vám právě široká měkká guma v zatáčkách strhává (zavírá) řízení. Dospělý se s tím nějak popere, ale malý capart na 20“ kole??? Navíc když i on má čtyři palce širokou gumu? A k tomu ještě na poměry fatbiků sakra hrubou!!! Nevím jak vy, ale já bych tohle svému synovi neudělal! Radši ať jezdí na úzkých galuskách 16“ a 20“ dětských BMX* kol než na tomto…
*ještě dva tři roky a přihlásím ho na BMX, když bude chtít, což by mohl, když už teď má rád pumptrack a to jezdí teprve na odrážedle

Až doroste…

Ale třeba se pletu a za pár let, až doroste 20“ kolům, mě bude sám prosit, abych mu do testu půjčil dětský fatbike a abychom spolu vyrazili „ničit stopu“ do Jizerek nebo se brodit v prašanu na chalupu v Kruškách. A nebo taky tahle bublina do té doby splaskne, s fatbiků se stane těžká okrajovka jako jsou fixky a singlespeedy a velké značky je „konečně“ přestanou tlačit…

Nebo nás za rok ještě převálcuje vlna 29+ (29×3,0“), ale to už mě fakt asi klepne a půjdu si radši koupit e-bike nebo spíš elektrickou motorku (krosku) a nazdar!

Že to není kanadský žertík dokážeme snadno odkazem na produktovou stránku dětských fatbiků na webu Specialized.com