reklama

reklama

zam fo(u)r wheels – video & story

zam fo(u)r wheelsRichard Gasperotti, alias Gaspi, je velký dobrodruh a ač se to třeba nezdá, tak i velký lidumil. Se svým projektem nekonečné cesty freeridera (,zam) nedávno splnil velký sen jednomu handicapovanému riderovi (Michal Kosík) odkázanému na vozík. Gaspi a jeho parta ho vzali do Francie a vytáhli jej i s jeho MTB čtyřkolkou na kopec. A jízda mohla začít!

(text přeložen ze stránek PinkBike.com)
Když mi doktor řekl, že se můj kotník konečně dal dohromady a že už to bude jen lepší, rozhodl jsem se, že je ten správný čas na to pomoct mému kamarádovi Michalovi splnit jeho velký sen!

Michal Kosík byl aktivním bikerem až do doby, kdy na kole utrpěl vážné zranění, jehož následkem zůstal odkázán na kolečkové křeslo. Byla a jsou to právě kola, která vždy byla nepostradatelnou součástí jeho života, dnes však v poněkud jiném smyslu než před lety.

Dalo to spoustu času vyvinout a vyrobit jeho MTB čtyřkolku, což se nakonec podařilo a díky tomu se mohl Michal opět „postavit na svah.“ Naneštěstí není schopen se svým dvoustopým kolem vyrazit, aniž by mu na kopec pomohla lanovka, auto nebo jeho kamarádi. Jeho snem přitom bylo „postavit se“ opět na vrchol kopce, rozhlédnout se do kraje a spustit se tou nejhezčí a nejzábavnější cestou dolů. A já, jakožto aktivní rider, jsem byl velice rád, když jsem měl možnost mu tenhle sen pomoct splnit.

Za zmínku rovněž stojí, že by se nám tohle celé nepodařilo bez přispění nadace Vectra a projektu WeLoveCycling.com

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

zam fo(u)r wheels from Richard Gasperotti on Vimeo.

zam fo(u)r wheels
Kontrolujeme terén na Google Earth

zam fo(u)r wheels
Hele, tam to vypadá dobře – oblast Draix (Francie)

Před cestou jsem si znovu prošel plán výpravy a trochu jej poupravil. Pak už stačilo jen poskládat klasický team ZAM, naložit vše do naší dodávky Ford, interně přezdívané „darmožrout,“ a vyrazit na cestu. Místo určení, malé francouzské městečko jménem Archail, bylo pro nás všechny velkou neznámou. Zde jsme ale objevili kopce tvořené černou hlínou a prachem, které na řadě míst vystupovaly ze zeleného porostu lesa a rozprostíraly se široko daleko.

Místní lidé přitom byli až neskutečně přátelští a když jsme jim popsali své poslání, snažili se nám pomoct a nasměrovat nás na správná místa. Poradili nám například, kterou cestou se vydat do hor a kde se začít drápat do kopců, abychom se při tlačení čtyřkolky úplně neztrhali. Stejně to ale nebylo zadarmo. Tlačit čtyřkolku, svoje kolo a další vybavení a do toho někdo musel nést Michala, nebo jsme ho všichni i s jeho povozem tahali nahoru. Tohle byl zas jednou poctivý freeride ve skutečné divočině téměř nedotčené plášti horských kol.

zam fo(u)r wheels
Pro Michala bylo nejsnazší sledovat terén a hledat vhodná místa pomocí dalekohledu

zam fo(u)r wheels
Myjeme auto cestou zpět do Černých hor

zam fo(u)r wheels
Milé francouzské dámy nám ukázaly nejlepší možnou cestu nahoru do hor

zam fo(u)r wheels
Ve chvílích, kdy se Michal nemohl podívat za horizont, přicházela v úvahu jen jedna možnost – někdo ho musel vzít na záda

zam fo(u)r wheels
Tlačit Michala i s jeho MTB čtyřkolkou nahoru do svahu rozhodně nebylo žádnou procházkou růžovou zahradou…

Po prvním testovacím dni jsme se rozhodli nachystat pro Michala nejdelší možnou cestu dolů. Mise splněna! Michalův lehce se třesoucí hlas a ruce pro mě byly známkou toho, že tohle pro něj bude po letech opět skutečně stoprocentní freeridový zážitek! Když se poprvé rozjel z kopce, viděl jsem, jak jeho oči doslova září štěstím a v tu chvíli jsem věděl, že se jeho sen stal realitou! Celý tým věděl, že se nám podařilo něco mimořádného, že jsme se všichni opět někam posunuli a zažili nezapomenutelné okamžiky.

zam fo(u)r wheels
První zkušební jízda na černé hlíně

zam fo(u)r wheels
Michal sebral odvahu a začal driftovat

zam fo(u)r wheels
Pouze tři kola se dotýkají země, to je ale jízda!

zam fo(u)r wheels
Vždy záleželo na tom, jakou stopu a rychlost Michal vybral. Někdy mu totiž stačila jen dvě kola…

zam fo(u)r wheels
Cestou jsme museli zdolat divokou horskou silnici, která se s každou zatáčkou zužovala a zužovala

zam fo(u)r wheels
Některé traily jsme museli trochu upravit, abychom eliminovali riziko, že se Michal zřídí dolů ze srázu

zam fo(u)r wheels
Márty, který stál na druhé straně objektivu, byl zvědavý na Michalovy zážitky

zam fo(u)r wheels
Po dešti nás poněkud trápil povrch, který se stal natolik lepkavým, že se po něm téměř nedalo jezdit

zam fo(u)r wheels
Pět členů naší výpravy se muselo zapojit, abychom Michala i s jeho čtyřkolkou dostali nahoru na kopec

zam fo(u)r wheels
Pumpujeme kola a kontrolujeme tlak na vrcholu, kde začíná náš nejdelší trail

zam fo(u)r wheels
Michal při svých jízdách vždy následoval Gaspiho, díky čemuž se snížilo riziko, že by vyjel někam mimo zvolenou stopu. Je totiž velice těžké hledět za horizont, když sedíte jen kousek nad zemí.

zam fo(u)r wheels
Dva jezdci, tři stopy

 

zam fo(u)r wheels
Michal na „vrcholu světa!“ Adrenalin buší v žilách, jelikož jeho sen se stal skutečností!

Team ZAM / Vectra a Merge Productions / We Love Cycling

Nikdo z nás si nedokáže představit, čím vším si musí projít handicapovaní lidé. A stejně tak si nikdo z nás nechce připustit, že jediná vteřina může změnit náš život. Tohle vše jsme si uvědomili až po návratu z této výpravy. Aleš, člen našeho týmu a člověk, který dělal Michalovi druhé nohy, měl pár dní po návratu z Francie nehodu na motorce, důsledkem čehož mu byla amputována jedna noha.

Díky vám všem, kdož se zajímáte o ostatní lidi!

Za tým ,zam Richard Gasperotti

Kamera: Martin Smolík /Merge
Fotograf: Jan Kasl
Michalovy druhé nohy: Aleš Eger

zam fo(u)r wheels

zam fo(u)r wheels