reklama

reklama

Red Bull Rampage 2014 – report

Red Bull Rampage 2014Tak sláva, po dni odkladu kvůli nečekané „pouštní bouři“ se včera večer (dle evropského času) konečně uskutečnil další ročník Red Bull Rampage! Kdo neměl čas dívat se, má možnost pustit si záznam a myslím, že to stojí za to!

Snad už jen proto, že Red Bull letos skutečně vychytal svůj on-line přehrávač, takže máte možnost posouvat se v záznamu dopředu a dozadu, volit si na kterého jezdce se dívat a v jeho samostatném klipu přeskakovat mezi jednotlivými klíčovými body – prostě luxus!

Co se výsledků týká, tak první flek bral prakticky již po první jízdě Andreu Lacondeguy a nutno říct, že po právu. Andreu vsadil na rychlost a velikost svých poletů. Svou první jízdu odpálil brutálním dropem z hrany jednoho z největších útesů na této straně kopce a pak pokračoval ve velkém stylu a velké rychlosti až dolů, když vše okořenil bekem na překážce zvané „Polaris RZH Hip“. Později v rozhovoru řekl:

quotation-BnR„Nebyl jsem si úplně jistý, když jsem najížděl na první drop z toho velkého útesu, ale pak už nešlo cuknout, takže jsem zatáhl za řidítka a ono to vyšlo. Najednou jsem dostal křídla a snažil se pokračovat v maximální rychlosti až dolů. Hůůů!“

Andreu, který v druhém kole startoval až jako poslední, celou druhou polovinu závodu sledoval z horní části hory a nervózně přešlapoval sem a tam. Nejspíš přemýšlel, zda někdo pokoří jeho gigantické skóre 95,25 (druhý v pořadí – Cameron Zink – měl „jen“ 89,5 bodů) a zda bude muset předvést ještě něco šílenějšího, aby vyhrál. V posledních dvou ročnících totiž skončil opakovaně na čtvrtém místě, ale tentokrát chtěl vyhrát. To na něm bylo vidět už od úplného začátku!

Nakonec tedy jeho jízdu nikdo nepřekonal, proto se Andreu napodruhé spustil z kopce již ve vyloženě rekreačním stylu (já bych to ani nesešel pěšky) a dole se jal oslavovat.

Red Bull Rampage 2014

Cam Zink a jeho Blind 360 drop-off

Druhý v pořadí, Cameron Zink (můj osobní favorit a loňský vítěz „Best Trick“), tentokrát v prvním kole vyslal neskutečnou 360 naslepo z dropu vysokého přes 70 stop (víc jak 20 m) a tím si vysloužil hluboký respekt a znovu ocenění za nejlepší trik letošního ročníku! Při vyhlášení nejdřív ruce držel svou malou dcerku, pak pohár za druhé místo a pak si musel dítě odložit, aby pobral obě ocenění…

Red Bull Rampage 2014

Trochu smutný Brandon

Jako třetí v pořadí byl kvalifikován Brandon Semenuk s minimálním bodovým odstupem za Cameronem (89,25 bodu), který jel hezky čistě a plynule. Na pódiu vypadal trochu zklamaně, ale vlastně k tomu neměl příliš důvod. Stal se totiž celkovým vítězem FMB Diamond Series, kde dohromady nasbíral hezky kulatých 4300 bodů, což mu poskytlo slušný náskok za druhým v pořadí Brettem Rheederem – 3808 bodů, třetí pak byl Anthony Messere – 3240 bodů.

Beko bez gatí

Velký respekt patří borcům, kteří se toho nebáli a vyslali backflip na mohutném Red Bull Canyon Gapu (délka skoro 25 m). Jeff Herbertson to málem neustál a při dopadu mu spadly gatě, takže do cíle dojížděl s odhalenými trenclemi. Hned za ním startující Szymon Godziek z Polska dal Red Bull Canyon Gap také hlavou dolů, tentokrát však s čistým dopadem.

Pády do kaňonu

Divoké zvíře z Nového Zélandu, Kelly McGarry, který na Canyon Gapu v tréninku luxusně rozštípal svoje kolo, jelikož přeletěl dopad o pořádný kus, si dal tenhle skok v prvním kole hezky čistě, ale bez triku. Za to při druhém startu zde zkoušel backflip a nedoletěl! O hranu dopadu dokonale rozštípal své přední kolo. Již druhá sada kol zničená za pár dní ježdění v Utahu. Kelly, ač jeho pád vypadal dost děsivě, se ale téměř okamžitě zvedl a dokonce se smál.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

To už bylo horší…

Hůř na tom byl Louis Reboul, který také nedoletěl beko přes kaňon a nakonec ho odnášeli na nosítkách. Asi spíš preventivně, jelikož na posledním záběru zvedal ruku a ukazoval, že je OK. A poslední šílenost, co bych chtěl zmínit, je neskutečný front flip, opět na Red Bull Canyon Gapu v podání Toma van Steenbergena, který sice tuhle šílenou ďouru přeletěl, ale dopad mu nevyšel dle jeho představ a skončil v kotrmelcích na zemi. Chvíli tam ležel, pak se ale zvedl a odešel po svých. Ufff

Tolik letošní Red Bull Rampage, teď se zas můžeme rok těšit z jednotlivých klipů, čekat na další ročník a žasnout, co vše se dá ještě na kole předvést. Loni Kelly McGarry jako jediný vyslal beko přes Canyon Gap a Zink skočil největší backflip drop-off na světě! Nechtěl bych být jeho manželka a sledovat v cíli, jak se můj muž snaží o veřejnou sebevraždu… Letos jsme ale šílených triků hlavou dolů na poletu přes kaňon viděli hned několik a dokonce jeden front flip! Kam tohle může ještě pokračovat???

Foto: Red Bull – printscreen z video záznamu

Red Bull Rampage 2014