reklama

reklama

Yeti SB5 Carbon – Tech News

Yeti SB5 Carbon - Tech NewsO strojích Yeti řady SB jsme toho již napsali celkem dost, aniž bychom měli možnost se na nich někdy svézt. Je to proto, že se nám jednoduše líbí a fascinuje nás jejich technika. Tato fascinace přitom neustále pokračuje, jelikož „sněžný muž“ nedávno představil novu generaci svého značně originálního řešení Switch Technology.

Pokud o této značce máte alespoň obecné povědomí, pak si jistě vybavíte stroje Yeti SB66, SB75 a SB95 (jedno zda hliníkové či karbonové verze), které se vyznačují originálním pojetím zadní stavby – Switch Technology. Jejím srdcem byl doposud excentr, který umožňoval hlavnímu čepu, aby se v různých fázích zdvihu pohyboval nahoru a jindy zase dolů. Fungoval jako krátké přídavné rameno. Hodně svérázná variace na téma systémů s virtuálním bodem otáčení (VPP apod.). Novinka SB5 se systémem Switch Infinity jde ale v tomto směru o notný kus dál.

*Abych nezapomněl, Yeti SB5 Carbon je trail-bike na kolech průměru 27,5″ se zdvihem 140 mm vepředu a 127 mm vzadu.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Yeti SB5 Carbon - Tech News

Nedejte na první pohled!

Na první pohled vypadá nové řešení až děsivě a přehnaně složitě, ale ono to celé vlastně až tak složité není. Původní excentr totiž vystřídal specifický kluzák, pohybující se na dvou pístnicích, kterýžto nese hlavní čep zadní stavby. Tento kluzák přitom nese nápadné logo Fox a stejně nápadně zlaté písty neskrývající nápis Kashima Coat. Pozor, nejedná se o další zakázkově vyráběný (přídavný) tlumič, jako v případě značek Cannondale, Scott, Specialized nebo Trek.

Yeti SB5 Carbon - Tech News

Jde opravdu jen o kvalitně utěsněný kluzný prvek, který se do pohybu dostává čistě mechanicky, nikoliv pneumaticky nebo hydraulicky. Značka Yeti pouze využila zkušeností společnosti Fox k tomu, aby byl tento udělátor náležitě utěsněný a pohyboval se nanejvýš hladce bez ohledu na podmínky provozu (voda, bláto, sucho, prach…). Navíc je tento kluzák poměrně chytře schován uprostřed rámu, takže se k němu zas tak moc nečistot nedostane.

Yeti SB5 Carbon - Tech News

Je to k nevíře

Věřte nebo ne, zástupci Yeti tvrdí, že toto nové řešení Switch Infinity je o dobrých 100 g lehčí než původní varianta Switch Link (excentr)! Při prvním, druhém a snad i třetím pohledu bych si myslel přesný opak. Ale budiž. Pokud by vás napadlo, že se to dalo vyřešit i lineárními ložisky, jaké jsou k vidění na sjezďáku Yeti 303, pak vězte, že i o tom se uvažovalo. Avšak v tomto případě by lineární kuličková ložiska znamenala nežádoucí nárust hmotnosti a nejspíš by neobstála ani z hlediska tuhosti.

Yeti SB5 Carbon - Tech News

Proč to všechno?

Yeti se u kol z řady SB snaží dosáhnout ideálního odladění kinematiky zadní stavby. SB66, SB75 a SB95 na tom nebyly špatně, něco málo jim ale ještě chybělo. Alespoň dle zástupců značky. Nové řešení Switch Infinity by mělo přinést ještě pevnější odezvu na pedálech, aniž by však jakkoliv trpěla citlivost na drobné nerovnosti. Ta by měla být dokonce lepší. Dále se hovoří o ještě vyšší aktivitě ve středním rozsahu a přirozené progresi na konci zdvihu, která dotváří pocit „bezedného zdvihu.“

Yeti SB5 Carbon - Tech News

Tu nahoru, tu dolů

To vše díky snazšímu a hladšímu pohybu hlavního čepu, který bez odmlouvání mění směr pohybu – z kraje zdvihu se pohybuje nahoru, poté zase dolů. Při návratu je to přesně naopak. Lineární chod tohoto klíčového bodu otáčení navíc přináší možnost ještě lépe a přesněji odladit kinematiku celé zadní stavby, tedy minimálně v porovnání s předchozím excentrem.

Co říkají média?

Nakoukneme-li do hodnocení zahraničních médií (třeba recenze na VitalMTB.com), zaznívá na nové Yeti SB5 v podstatě jen chvála. Až neskutečná opora při šlapání, výtečná citlivost a plně aktivní projev v náročném terénu.

Yeti SB5 Carbon - Tech News

Doba ultra-technologická

Jak už se zdá, dnešní doba přeje všemožným složitým systémům. Jak moc jsme se ještě před pár lety upínali k prostému jednočepu pro jeho jednoduchost a snadnou údržbu, tak moc se dnes necháváme nadchnout pro všemožná hejblátka. Yeti SB5 se nám do ruky nejspíš v dohledné době nedostane, stále se ale jedná o kolo hodné našeho zájmu. Až čas ukáže, zda se budou horská kola dále komplikovat, či se postupem času pokorně vrátíme k prostým řešením, která při troše snahy fungují více než uspokojivě.

Více informací najdete na webu www.yeticycles.com, na konci článku je pak tabulka geometrie a základní komponentové skladby a ceny v USD

SWITCH INFINITY from Yeti Cycles on Vimeo.

Yeti SB5 Carbon - Tech News

Yeti SB5 Carbon - Tech News

Yeti SB5 Carbon - Tech News