reklama

reklama

Enduro World Series – #2 – Skotsko (Strive Diaries)

EWS - Strive Diaries 2 - Foto: Canyon / Jérémie ReuillerUž je to víc jak týden, co se konalo druhé kolo světové série závodů Endura (EWS). Druhý podnik zavítal do nové destinace v podobě magické krajiny Skotské vysočiny. Zde je stručný pohled optikou týmu Canyon a jako bonus video sestřih z celého závodního víkendu od Dirt.tv

Foto: Canyon Bicycles / Jérémie Reuiller

Reuiller

Strive Diaries #2

Skotské závody měly pro tovární Enduro team Canyon zvláštní náboj a to hned z několika důvodů. Zaprvé to byly první velké závody, kterých se neúčastnil starý pardál Fabien Barel, jelikož je stále v krunýři a léčí si svůj naštípnutý obratel, jež si přivezl z prvního závodu Enduro World Series (EWS) v Chile. Druhým faktorem bylo to, že Joe Barnes byl ve zdejším prostředí jako doma.

Tedy, on ve skutečnosti byl doma! Na zdejších trailech totiž vyrostl. Proto byl samozřejmě vzrušený, jelikož závodit před domácím publikem s sebou vždy nese určitý závazek. Joe to ale zvládl na výbornou. Ostatně byl to právě on, kdo byl při neúčasti velkých jmen (zraněný Fabien Barel i Jerome Clemetz) považován za jednoho z žhavých kandidátů na vítězství.
EWS - Strive Diaries 2 - Foto: Canyon / Jérémie Reuiller
Canyon Factory Enduro Team

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Většina jezdců čekala typicky ostrovní nevlídné počasí, proto si s sebou nabalila hromadu teplého prádla a hlavně nepromokavé svršky. Ku překvapení všech ale pršelo pouze při čtvrtečním tréninku, zbytek víkendu byl zalit sluncem a většina trailů proto stihla vyschnout.

V druhém kole EWS čekalo na závodníky dohromady téměř 100 km v sedle s převýšením dobře 3000 m. Přestože byla většina trailů suchých, našly se i typické blátivé mazanice, nezřídkakdy vedoucí kolmo dolů. Specialitou skotských tratí byly též rychlé průlety hustými lesy, kde se řidítka sotva vešla mezi stromy a do toho jako zpestření přišel sem a tam i nějaký ten lesní dropík.
EWS - Strive Diaries 2 - Foto: Canyon / Jérémie Reuiller
Ines Thoma

Hezky to po prvním dni zhodnotila Ines Thoma: „Je to tu brutální! Nejhorší jsou šlapavé sekce, kde ze sebe vydáte maximum a pak vletíte do hustého lesa, těsně okolo vás se míhají stromy, do toho občas nějaký přírodní drop a jako bonus nekonečné spletence kořenů!“

První den byl slušně vysilující, přitom před nedělí nečekalo na jezdce zrovna moc odpočinku, jelikož se v neděli začínalo již v 8:30 ráno!
EWS - Strive Diaries 2 - Foto: Canyon / Jérémie Reuiller
Joe Barnes

Druhý den se vše podstatné odehrávalo v Glentress Trail Centre. Joe Barnes zde bojoval o přední pozice s Nico Lauem, který nakonec vyhrál. Druhý byl Australan Justin Leov a třetí příčku bral s neskrývaným nadšením Joe Barnes. Ostatně bylo to poprvé na EWS, co mezi muži stanul na stupních vítězů někdo ze Skotska.

Joe Barnes to popsal následovně: „Druhý den ráno jsem na startu cítil slušnou únavu. Přeci jen první závodní den nebyl žádnou procházkou růžovým sadem. Přesto, když zazněl startovní výstřel a já se naplno opřel do první zatáčky, hned jsem věděl, že je to ono. Že jsem tu doma a vím přesně, co mám dělat. Ve stejném duchu se nesl celý den a já byl šťastný, jaký výsledek se mi podařilo zajet.“

Pořadatelům se letos skutečně daří vybírat zajímavé destinace. Po prvním kole v Chile bylo i skotské Enduro vskutku výjimečné, jak svojí celkovou náročností, tak krásou krajiny, rozmanitostí trailů, překvapivě dobrým počasím a samozřejmě velkou podporu ze strany místních diváků. Bez nich by to nebylo ono. „Bylo to úžasné hrnout se dolů po trati a koutkem oka sledovat všechny ty Skoty, jak stojí okolo a naplno mi fandí. Jsem vážně šťastný, že mi tenhle závod tak dobře vyšel a třetí místo mě vážně těší,“ doplnil Joe.“

EWS - Strive Diaries 2 - Foto: Canyon / Jérémie Reuiller
Ludo May

Výsledky Enduro World Series

A teď už dost řečí, pusťte si videozáznam, ať máte představu, jak to ve Skotsku na Enduro závodech vypadalo:

DirtTV Enduro World Series Round Two Tweedlove | Race Recap a Mountain Biking video by dirt