reklama

reklama

Chris King & Works Components – posouvací hlavové složení

Chris-King-BuzzworksChris King nedávno představil první prototyp offsetového hlavového složení, které umožňuje zmenšit či zvětšit rozvor kola a potažmo i délku horní rámové trubky beze změny hlavového úhlu. S podobným nápadem se ukázal i britský garážový výrobce Works Components. Pojďme se tedy na obě verze podívat více zblízka.

Text: Mikuláš H.
V posledních letech se na produkčních rámech objevují už téměř výhradně masivní hlavové trubky pro tlusté kónické krky vidlic (tapered). Spousty bikerů přitom ale stále vlastní starší vidlice s rovným krkem a nově nabyté místo u hlavového složení „vycpávají“ všemožnými redukcemi. Vzniklého volného prostoru se již dříve chopili někteří výrobci, kteří nabízejí speciální hlavová složení umožňující více či méně položit hlavový úhel. Ale zatímco se doteď jenom pokládalo, pro chronické ladiče geometrie se zřejmě brzy bude nabízet i verze posouvací!
Chris-King-Buzzworks-HS-Side

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Celá osa hlavového složení se díky asymetrii jeho misek posune dopředu či dozadu. (Pokud chcete dvoustopé vozidlo, lze i do boku.) Jde vám z toho hlava kolem a ptáte se, k čemu to je dobré? Mimo v úvodu zmíněnou změnu rozvoru kola můžete v praxi třeba trochu zprostornit, nebo naopak zmenšit kokpit vašeho biku. Prototypy Chris King i Works Components fungují s hlavovou trubkou průměru 1,5″ a s klasickým krkem vidlice 1 1/8″, proto se jejich využití předpokládá zejména na sjezdových kolech, obzvláště pak v případě velkých jezdců. Model Chris King vozí na svém Santa Cruz V10 Greg Minnaar a nebo Steve Peat.
ChrisKing-Buzzworks-06

Více o tomto posouvacím hlávku najdete na stránkách jednotlivých výrobců:
www.chrisking.com
www.workscomponents.co.uk

Hlavové složení umožňující změnu sklonu – www.canecreek.com/products/headsets/angleset

Původní článek, z něhož jsme čerpali: www.bikeradar.com

Foto: Bikeradar.com / PinkBike.Com
ChrisKing-Buzzworks-01

Fort William 2014

Fort William 2014

ChrisKing-Buzzworks-04