reklama

reklama

Spank Oozy 26 – praktické představení kol

Spak Oozy 26 - praktické představení kolTaké máte pocit, že by vašemu biku slušela nová kola? I já si řekl, že by si moje Enduro od Spešlu podobné vylepšení zasloužilo. Ne, že by jej nutně potřebovalo, ale bylo by hezké udělat radost sobě i svému věrnému jednostopému příteli.

Nejprve jsem zvažoval „ekonomickou“ variantu. Tedy že bych použil náboje Shimano XT (přední 20 mm / zadní 142×12) a doplnil je ráfky ZTR nebo Spank Oozy. Už z nadpisu vám ale nejspíš bude jasné, jak to celé dopadlo… Vše je totiž jinak!

Cesta rozhodování bývá trnitá

Na DH kole mám náboje Hope PRO II a říkal jsem si, proč je nedat i na Enduro? Zjišťoval jsem všemožně, jak jsou na tom ráfky Spank s kvalitou, odolností, a tak podobně a odpovědí mi bylo, že dobře. Prý se jich nemusím bát. Když jsem se před zasvěceným člověkem zmínil o svém plánu zaplést si na nich Enduro kola s náboji Shimano nebo Hope, dostalo se mi až nečekané reakce: „Proč bys to dělal? Vždyť máme i celá kola Spank Oozy s redukcemi na jakoukoliv osu!“
Spak Oozy 26 - praktické představení kol

Už si nesu krabici

Snad jsem nad tím ani dlouho nepřemýšlel a brzy si tak nesl domů krabici s kompletním výpletem Spank Oozy 26. Tahle kolečka jsou krásně zabalená, aby se s nimi mohl člověk mazlit, než si je dá na bike. V balení najdete také adaptéry pro zadní i přední kolo, díky nimž lze náboje uzpůsobit pro vícero druhů os. Vepředu je standardně 20 mm, jako alternativa může být 15 mm (můj případ) nebo rychloupínací klasika 9 mm. Vzadu lze pak poskládat set pro sojové suky rozměru 142×12 mm, případně pro brčka z Maca parametru 135×10 mm.
Spak Oozy 26 - praktické představení kol

A nyní nějaká čísla!

Pokud nejste rentiérem jako já [smích], pak každý prvně kouká na cenu. Cifra 14 990 Kč (aktuálně zlevněno na 12 990 Kč) není zrovna malé číslo, ale v případě, že bych zaplétal ZTR ráfky na Hope náboje, bych na tom byl podobně (náboje + ráfky + dráty = cca 12 000 Kč + práce). Další číslo 1650 g je tím, které udávají oficiální stránky dovozce. Překvapivě se naše domácí váha s daty od distributora takřka shoduje. Moje nová zapletená kola jsou tedy parádně lehoučká, a co jsem se dočetl od znalců na internetu, budou i parádně pevná.
Spak Oozy 26 - praktické představení kol

Všechny argumenty pro

Pro srovnání, hmotnost setu Hope + ZTR jsem také někde našel a vyšlo to na 1970 g. HA! Zatím se mi daří obhájit před sebou i doma vše, co jsem původně nasliboval. Teď už jen z krku setřást bacila, přezout pláště na podzimní/zimní drapák, rychle ven a testovat co se do kol, mých nohou a plic vejde!
Spak Oozy 26 - praktické představení kol

Jak je zřejmé z tohoto článku, nejde o klasickou testovačku, nýbrž jsem si tahle kola skutečně koupil. Zkrátka fandím věcem, které fungují. Snad tedy splní vše, co od nich očekávám. O tom ale až příště…
Spak Oozy 26 - praktické pøedstavení kol

A pokud vás zajímá, jak cvrká pořádný cvrček…

Foto: Los Tomanos