reklama

reklama

PROJEKT ROAM: Landscapes Vol. 1

<img src="http://www.bikeandride.cz/wp-content/uploads/2013/08/PHOTO-2.jpg" alt="PROJEKT ROAM: Landscapes Vol. 1" width="960" height="316" class="alignnone size-full wp-image-13683" />Autorská dvojice skrývající se pod značkou Project Roam si pro nás všechny po čase připravila další pokoukání. Tentokrát se jedná o menší fotoromán doplněný dvojicí videí. Nebudeme to příliš okecávat, ať promluví obrázky samy za sebe.

quotation-BnR“Landascapes je série videí, které oslavují a popisují dávné časy, procesy a síly, které zformovali zemi do její současné podoby. Do podoby, která nás nepřestává fascinovat a lákat k jízdě na horském kole. První díl z této série se zaměřuje na povětrnostními vlivy ošlehané stezky, známé jako North Fruita/18 Road Trails, které se nerušeně vlní pouštní krajinou. Tato kombinace představuje základ maximálně zábavné jízdy, jež si užívají všichni, kteří tímto místem projedou.”

PROJEKT ROAM: Landscapes Vol. 1 from Projekt Roam on Vimeo.

Neobjevená, nevyužitá, čekající. Tak nějak by se dala popsat krajina Severní Ameriky, poskytující nekonečné možnosti pro jízdu na kole. Vědomí, že existují i takováto zdánlivě skrytá míst je jiskrou, která nás neustále žene kupředu…
PROJEKT ROAM: Landscapes Vol. 1

Již třetím rokem cestujeme s kamerou a koly po celé zemi, přičemž máme stále co objevovat. Neustále nás žene touha vyzkoušet si všechna ta místa v sedle vlastního kolo, jakož i to, že se chceme o naše zážitky, pocity a zkušenosti podělit, sdílet je s celou bikerskou komunitou.
PROJEKT ROAM: Landscapes Vol. 1
PROJEKT ROAM: Landscapes Vol. 1

Existuje tisíc a jedno město, které lze považovat za domov špičkového bikování. My se ale nechceme omezovat na určité oblasti, snažíme nacházet nová místa a prozkoumat je v sedle kola.
(PHOTO 3) (PHOTO 4)

Naše cesty a filmy popisují krajinu, kterou projíždíme, místa, kde jezdíme na kole. Jsou také o dobrodružstvích, která zažíváme. O tom, co vše můžete zažít na dvou kolech. Občas nás cesta zavede do míst, o kterých jste jen stěží kdy slyšely v souvislosti s jízdou na kole. Jindy se naopak ocitáme v oblastech, které jsou doslova plné lidí šlapajících do pedálů. Jedna z těchto cest nás přitom v průběhu jara zavedla do města Fruita v Coloradu (USA).
(PHOTO 6)

Trochu jako přízrak v neznámé krajině. Městečko Fruita bylo původně založeno coby oblast zaměřená na zemědělství, se zvláštním důrazem na pěstování ovoce. Nyní se zde ale stále více zaměřují na outdoorové sporty a rekreaci.
(PHOTO 6)

Stovky mil špičkových trailů pro MTB činí z města Fruita a přilehlé krajiny lákavý cíl pro všechny milovníky terénních radovánek. Vyhlášené systémy stezek zaujmou pestrostí – najdete zde jak skály, tak i úchvatná údolí, zejména v regionu Kokopelli, oblast Grant Junction na východ od Fruity a Rabbit Valley na západě.
PROJEKT ROAM: Landscapes Vol. 1
PROJEKT ROAM: Landscapes Vol. 1

Také traily známé pod jménem North Fruita Desert/18 Road patří v této oblasti mezi jedny z nejvyhlášenějších. Proto se na ně soustředí i náš film. Jízda v této oblasti přitom připomíná hraní si na nekonečně dlouhém a vysoce zábavném pumptracku.
(PHOTO 8) (PHOTO 9)

Rozmanitý terén místní krajiny je ideálním místem, kde se mohou setkat jezdci rozličné úrovně jízdních schopností, jezdit společně a užít si naplno radost z přátelství i svého sportu.
(PHOTO 11)

Nejlepší období pro návštěvu Fruity představují jarní a podzimní měsíce. Na jaře rozzáří květiny úbočí zdejších kopců dříve, než je sežehne nemilostné letní slunce. Každý rok se zde, na konci dubna, pořádá Fat Tire Festival, který je již nějaký čas neoficiálním zahájením zdejší bikové sezóny.
 (PHOTO 12)

Podzim příjemně ochladí zdejší rozpálenou krajinu, přičemž si nelze nechat ujít působivé západy slunce. Ty jsou natolik úchvatné, že již kvůli nim se sem lidé rádi a často vrací.
PROJEKT ROAM: Landscapes Vol. 1
PROJEKT ROAM: Landscapes Vol. 1

Jízda za postupně slábnoucího světla se blíží pocitu, jako byste slunci s každým šlápnutím brali jeho sílu a tu pak přírodě vraceli v podobě sílící měsíční záře.
(PHOTO 15)

Město Fruita samo o sobě vítá všechny cyklistiku vyznávající návštěvníky s otevřenou náručí. Ve veřejném prostoru najdete řadu soch, či plastik s těžko přehlédnutelnou cyklistickou tématikou.
 (PHOTO 16)

Tato nenápadná vesnice uprostřed pouště se může pochlubit rovněž řadou bohatě zásobených bikeshopů, kaváren, obchůdků všeho druhu a také příjemnými restauracemi. I v tom se skrývá kouzlo tohoto místa, které při putování s kolem po USA rozhodně stojí za návštěvu.
(PHOTO 17)

Hledáte-li jiný pohled na North Fruita Desert Trail System, pusťte si následující video, kde si užíváme atrakci nazvanou Pumps, Berms, and Rollers (PBR Trail) na našich dirtových kolech.

PROJEKT ROAM: Simple Session 1 from Projekt Roam on Vimeo.

Projekt Roam byl založen manželským párem (Colt a Jessee Maule) a odstartován byl v roce 2010. Cílem je zmapovat a zachytit místa v Severní Americe, která jsou nejen zajímavá pro jízdu na horském kole, ale mají jednoduše neopakovatelnou atmosféru a neoddiskutovatelné kouzlo. Pokud byste hledali více informací o místech vhodných pro bikování, navštivte stránky
www.gravityrideguide.com.

PROJEKT ROAM: Landscapes Vol. 1
Díky našim sponzorům za veškerou podporu, technickou, materiální i duševní. Díky vám můžeme zůstat v sedle.

Text: Jessee Maule (Překlad. Štěpán Hájíček)
Foto/Film: Colt & Jessee Maule (Filmed May 2013)
Jezdci: Colt Maule & Jessee Maule

PROJEKT ROAM: Landscapes Vol. 1