reklama

reklama

Chrániče kolen a loktů Leatt Guard 3DF

Leatt Guard 3DF - test (Foto: Los Tomanos)Kdo sleduje Facebook BikeAndRide.cz nejspíš zaznamenal, že jsme na test dostali chrániče kolen a loktů Leatt Guard 3DF. Pro mě osobně byly docela slušným překvapením už jen tím, jak a z čeho jsou vyrobené. Při první příležitosti jsem je tak vzal provětrat do bikeparku Špičák.

Čtvrtek

Odpoledne mi zvoní mobil, volá Štěpán: „Ahoj. Neříkal jsi, že jedeš na víkend na Špičák? Mám tu na test lehké chrániče Leatt. Nechceš je s sebou?“ Neváhám a o několik hodin později je přebírám a hážu do kufru auta. Ani jsem na ně nemrkl, v ten moment jsem věděl jen to, že jsou zabalené v úhledných krabičkách a velikostí S/M by mi snad měly sedět.

Pátek

Ráno rychle zabalit, vše naházet do auta, v 16 h padám z práce a už valím směr Šumava. Večer na Špičáku si teprve všímám, že: „Tyhle chrániče jsou z pěny, která má při nárazu ztvrdnout?!“ Tomu jsem se vždy vyhýbal jako čert kříži! Prostě tomu nevěřím. „Jak může pěna při nárazu ztvrdnout?“ V mé hlavě tohle prostě není možné! Dříve než ulehnu ke spánku, ujišťuji se, že mám s sebou i svoje chrániče s plastovou výztuhou. „Ano, jsou tam, to je úleva.“
Leatt Guard 3DF - test (Foto: Los Tomanos)

Leatt Guard 3DF - test (Foto: Los Tomanos)

Sobota

Ráno vybaluji z krabic chrániče Leatt Guard 3DF. Napřed kolena, hledám které je které. Naštěstí nemusím hledat dlouho. Obě jsou krásně popsané, což mě těší. Zase jeden produkt, u kterého výrobce přemýšlel. Strkám do chrániče nohu, usazuji ho, utahuji vrchní pásek, hledám spodní, co mají jíní výrobci pod kolenem a na který jsem proto zvyklý a…on tam není! Hlavou se mi honí myšlenka „Tohle nemůže držet! To bude klouzat!“ Nechám to být a tahám z krabice lokty.

Opět perfektně popsané, opět bez stahovacích pásků. Není tam ani jeden! „A sakra. Štěpán říkal něco o tom, že jsou lehké. Asi na enduro nebo co? Ale já teď hodlám sjezdovat! No co už, nechám je na svých končetinách a jdu na kolo.“ Po pár hodinách je doježděno a mě dochází, že jsem o chráničích Leatt celý den vůbec nevěděl. Vše drželo, jak mělo, ani jeden kousek se nehnul z místa, nic mě nedřelo ani neomezovalo v jízdě. Paráda!

Neděle

Opět natahuji chrániče, opět sedáme na lano. Neděle je stejná jak sobota, i když? Neděle nebyla stejná, osobně mě ježdění více bavilo a já víc blbnul. Tím se dostáváme k pádům. BUM, BÁC, spadl jsem. Naštěstí jen na louce, když mi uklouzla noha při chůzi. Kolenní chránič na kamenech zafungoval tak, jak měl. Nebylo nic cítit, pěna ztvrdla a fungovala jako „plasťáky“.
Leatt Guard 3DF - test (Foto: Los Tomanos)

Leatt Guard 3DF - test (Foto: Los Tomanos)BUM BÁC VOL II už nebyla taková sranda. Jedu si trochu svižněji po Forest virgin trailu a dostávám nápad, že si seskok z kamene trochu protáhnu až do zatáčky. Nápad dobrej, ale pro mě už trošku hůř proveditelnej. Skončilo to jak jinak než pádem a to dokonce na kamenný břeh zatáčky, do které jsem chtěl doskočit. Padám na pravé koleno a pravý loket. Oba chrániče opět dělají „to své“ a na rozdíl od kola, nemám na sobě jediný škrábanec… Za to zřejmě může ochranná kevlarová vrstva.

Chrániče Leatt Guard 3DF – závěr

Takový byl můj víkend s chrániči kolen a loktů Leatt Guard 3DF. Máme je u sebe jenom chvíli, proto si důkladnější rozborku a popis technologií necháme na příště. Zmínit nyní můžeme, že je výrobce doporučuje na freeride, enduro, downhill, BMX a nebo dokonce motokros/enduro. Klobouk dolů. „Samotvrdnoucí“ pěnu dnes nabízí vícero značek, ne každá je ale stejná. Materiál, který používá Leatt je měkčí a lehčí než pěna, která se dříve vyskytovala u konkurenčních značek. Ono se ostatně jedná o druhou nebo dokonce třetí generaci, která je o značný kus jinde, než když se s těmito materiály začínalo.

Doplňme ještě, že díky elastickým gumovým páskům chrániče nekloužou, což je důvod, proč si značka Leatt může dovolit vypustit klasické stahování. Jak jsem psal, i přes mou počáteční nedůvěru držely chrániče dokonale, neřezaly, neškrtily. Moje poklona. Zas jsem překonal ve své hlavě jeden zažitý mýtus. Díky!

PS: Skoro bych zapomněl – Ty chrániče zatraceně dobře schnou!

Technické info a ceny najdete na e-shopu RAZZO
Leatt Guard 3DF – kolena
Leatt Guard 3DF – lokty

Leatt Guard 3DF - test (Foto: Los Tomanos)

DCIM102DRIFT

Leatt Guard 3DF - test (Foto: Los Tomanos)