reklama

reklama

Bikeo.cz – Představení projektu

Bikeo.cz - představení projektuPokud rádi sledujete aktuální bikové videoklipy, pravděpodobně jste již narazili na domácí ambiciózní projekt Bikeo.cz. O místě, kde se každý den objevuje to nejlepší z české i světové produkce jsme si krátce pohovořili s jeho zakladatelem.

Slibně se rozbíhající projekt s výmluvným názvem Bikeo.cz je dílem Mirka Chládka, který sám sebe popisuje jako bývalého bikera, nadšeného fotografa a aktivního podporovatele cyklistiky. Během několika otázek jsme se snažili nahlédnout pod pokličku procesu, na jehož konci se každý den můžeme kochat výběrem nejzajímavějších krátkých filmů s horským kolem v hlavní roli.
Bikeo.cz - představení projektu

Mohl bys nám ve stručnosti představit projekt Bikeo.cz a prozradit, co stálo za jeho vznikem?
Bikeo.cz je vlastně jakýsi agregátor bikových videí, jeho hlavní myšlenkou je soustředit na jednom webu to nejzajímavější, co se na internetu objeví. Myšlenku vytvořit web jako je Bikeo.cz jsem v hlavě nosil už nějaký čas, takže jsem měl celkem jasnou představu co chci a jak by to mělo vypadat. Sama realizace byla otázkou jednoho odpoledne. V průběhu dalších tří týdnu jsem doladil design, funkce, vymýšlel zajímavé logo a hlavně intenzivně sbíral zdroje.

Jaká kritéria musí video splňovat, aby mohlo být zařazeno do denního výběru?
Aby se video dostalo na web, musí hlavně zaujmout a být dobře natočené. Důležité je, aby mělo hlavu a patu, nebylo jen stažené z kamery a nahrané na YouTube. Perfektní je, když má nějaký příběh nebo ukáže něco nového či jedinečného. A samozřejmě, přednost mají česká videa.

Popiš čtenářům Bikeandride.cz proces výběru jednotlivých klipů, opravdu každý kousek zhlédneš?
Aktuálně sleduji bezmála 500 zdrojů – jak jednotlivých autorů, tak i specializovaných webů – a z těch videa vybírám. Na skutečně poctivé zkouknutí každého videa mi nezbývá čas, ale opravdu každé, které projde tím nejzákladnějším výběrem, alespoň rychle prohlédnu.

Co soudíš o úrovni české scény, je z čeho vybírat nebo za světem pokulháváme?
Českých a ani slovenských tvůrců zatím moc nemám. Dohromady odhaduji asi deset, ale velmi dobrých. Obecně se dají čeští tvůrci srovnat s těmi z jiných států. Rád bych tuzemským tvůrcům dopomohl k větší publicitě, popřípadě inspiroval ty, co s kamerou za řídítky teprve začínají. Do budoucna počítám s rozšířením podpory, jen ještě nevím, jakým směrem se přesně vydat.

Jakým směrem se bude Bikeo.cz vyvíjet? Jaké jsou plány do budoucna?
V současné době se soustředím na propagaci webu a zvýšení povědomí o něm. Do budoucna bych chtěl nadále rozšiřovat portfolio zdrojů a soustředit se na českou produkci a její podporu. Pokud mi to čas dovolí, rád bych přidal také fotografie a fotografy, to ale nejspíš nebude přímo na Bikeo.cz. Co se týče systému webu, uvažuji o zavedení systému hodnocení a také neustále ladím řazení do kategorií. V plánu je přechod na lepší hosting, od kterého si slibuji zrychlení načítání webu a jeho příjemnější používání.

Zvažoval jsi možnost vlastního streamingu?
Uvažoval jsem o tom, ale nakonec jsem to zavrhl. Ve světě již několik takových webů existuje, ale většinu videí, která jsou na nich k vidění, je možné najít také na YouTube nebo Vimeu. Bylo by to neefektivní, raději se budu soustředit na samotná videa a jejich autory.

Děkujeme za rozhovor, přejeme vše dobré do budoucna a upřímně doufáme, že o Bikeo.cz ještě leccos uslyšíme.

Ghosta Ghostem

DRIFT Ghost HD - preview & video