reklama

reklama

Shimano Deore 2014 – Představení

ShimanoV návalu technických novinek jsme zcela neoprávněně opomenuli inovovanou sadu Deore na rok 2014, kterou před několika málo dny uvedl tým japonského Shimana. Dovolte nám proto celou věc napravit v rámci dnešního krátkého ohlédnutí.

Řada komponentů Shimano Deore vždy představovala ideální volbu pro sportovně založené bikery hledající vyvážený kompromis mezi cenou, kvalitou a funkcí. Aktuální evoluce, pokračující v desetirychlostním trendu, zažitou filozofii nijak zásadně nemění. Naopak, zmíněnou dostupnost doplňuje modernějším vzezřením a řadou zajímavých vylepšení doposud známých z vyšších sad SLX, XT či dokonce XTR.

Shimano

Přehazovačka napjatá, nikoliv upjatá

Kompletního přepracování se dočkala v první řadě přehazovačka a to hezky ve stylu všech moderních trendů. Tvarově pozměněné tělo nově disponuje direct mount úchytem a především stříbrnou páčkou systému Shadow Plus. Toto řešení je schopno utlumit pohyb přehazovačky v rozbitém terénu a do jisté míry suplovat funkci napínáku řetězu. V kombinaci s nabízenou střední délkou vodícího ramínka (označení GS) tak zcela jistě půjde o lákavou investici pro nejednoho ekonomicky smýšlejícího enduro jezdce. Paletu možností přirozeně doplní ramínko dlouhé (SGS), zájemci z řad sjezdařů a freeriderů prahnoucí po ramínku nejkratším (SS) zůstanou odkázání na jim určenou řadu Zee.

Shimano

Mrazivé brzdy

Kosmetické úpravy prodělaly rovněž dosud velmi populárním kotoučové brzdy Deore. Ty se do povědomí bikerů zapsaly až pozoruhodným poměrem výkon/cena a ze svých pozic nehodlají ustoupit ani v sezonách následujících. Zdokonalit krok brzdových páček proto pomáhá systém Servo Wave a s chlazením brzd se pro změnu pere technologie Ice Tech, a to za výrazného přispění kotoučů se sendvičovou konstrukcí a destiček s externími chladiči. Kotouče, které mezi ocelovými brzdnými plochami skrývají hliníkové jádro, budou k dostání ve standardních průměrech od 160 do 203 milimetrů.

Shimano

…a to ostatní

Na první pohled zajímavé kliky, tvarem ne nepodobné dříve představeným SLX, nabízejí nadále možnost výběru mezi dvou a trojpřevodníkem, přičemž speciálně pro devětadvacetipalcová kola přibyla kombinace převodníků 40-30-22. Mezi další novinky v řadě Deore patří přesmykač typu direct mount nebo náboje kompatibilní s osami o průměru 15 milimetrů vpředu a 142×12 milimetrů vzadu s tím, že Shimano připravilo zadní osu vlastní konstrukce. Identické náboje budou využívat rovněž nová zapletená kola s označením MT35, která objeví i v moderním průměru 27,5“.

Shimano

Ve vitrínách bikeshopů se nová sada Deore ukáže nejdříve v průběhu měsíce srpna. Podrobnosti hledejte na webových stránkách Shimana.

Shimano