reklama

reklama

AEE MagicCam & Sony Action Cam

AEE MagicCam & Sony Action CamAkční outdoorové kamery se v předvánočním období stávají horkým zbožím. Zvýšené poptávky chytře využívají zavedení i prozatím takřka neznámí výrobci a sypou z rukávu jednu novinku za druhou.

Velcí hráči své karty odkryli poměrně nedávno, společnost GoPro představila modely s označením White, Silver a Black, konkurenční Drift Inovation kontroval kamerou jménem Drift HD Ghost. Dnes se však zaměříme trochu jiným směrem, na nováčky, kteří jsou odhodláni narušit nadvládu velké dvojky. Na jedné straně tu máme tajemnou asijskou značku AEE, jež se rozhodla přetavit 19 let zkušeností v oblasti fotografie a videa do podoby malé akční kamery, na straně druhé v segmentu elektroniky ostříleného strýčka Sonyho. Krátké představení napoví, zda mají šanci uspět nebo skončí v poli poražených.

 

AEE MagiCam SD21

AEE MagiCam neláká na čáry a kouzla, jak by se z názvu mohlo zdát. Spoléhá zcela prozaicky na řadu nadstandardních funkcí a především bohaté příslušenství. Předností kamery je zkrátka fakt, že vše co potřebujete, naleznete již v základním balení. Samotné tělo kamery, tvarově a rozměrově ne nepodobné kamerám GoPro první a druhé generace, doplňuje připojitelný barevný TFT displej s reproduktory, externí baterie, dálkové ovládání, laserový zaměřovač pro lepší představu o snímané scéně nebo nárazuvzdorné prachotěsné pouzdro s plochou čočkou, které je vodotěsné až do hloubky 100 metrů.

Samozřejmostí je množství nejrůznějších držáků a dalších doplňků, výhodou je přítomnost klasického stativového závitu. Komu by dodávané příslušenství nestačilo, ten si může vybrat z bohaté doplňkové nabídky, ta obsahuje kupříkladu praktický WIFI modul.  Milou drobností je překlad menu do češtiny, což nahrává bezproblémovému ovládání.

AEE MagiCam

Srdcem kamery je ostrý širokoúhlý objektiv UltraSharp s plochou skleněnou čočkou a obrazovým snímačem CMOS poslední generace. Objektiv pracuje s pevným ohniskem f/2,8 a variabilním úhlem záběru v rozmezí 120, 145 nebo 170 stupňů. Ve vrcholném režimu 1080p zvládá MagiCam Full HD rozlišení s obrazovou frekvencí až 30 snímků za vteřinu, k dispozici jsou rovněž režimy 960p (až 30 fps), 720p (až 60 fps) nebo rozlišení WVGA (až 120 fps). Nabízí se také možnost pořizovat zpomalené slow-motion záběry a to při při vysokém rozlišení 1080i (až 60 fps) nebo v rámci nižšího rozlišení WVGA (až 120 fps).

Zajímavostí je funkce Pre-Video, kdy kamera automaticky nahrává celé čtyři vteřiny předtím než zmáčknete spoušť, což je ideální tam, kde hrozí riziko promeškání ideálního záběru.  Mezi další šikovné vychytávky patří detekce pohybu G-Sensor, ta zahájí nahrávání automaticky v případě jakéhokoli pohybu, nebo funkce nekonečného cyklického nahrávání. Výrobce poukazuje na vysokou úroveň stabilizace obrazu a také na kvalitní výkon při ne zcela ideálních světelných podmínkách.

AEE MagiCam

Mimo funkce kamery zastoupí MagiCam i řadu kompaktních fotoaparátů. K dispozici je desetinásobný digitální zoom a vcelku standardní fotorežimy, které známe z dalších podobných zařízení. Za zmínku stojí zejména funkce Tripple-burst, jež vypálí tři snímky v jedné vteřině, nebo funkce časosběrného záznamu. Fotografie o rozlišení až 8 Mpx se ukládají, stejně jako video, na paměťovou kartu typu Micro SD/SDHC a to až do velikosti 64 GB. Spojení s počítačem a nabíjení má na starosti microUSB konektor. Spáření s moderními televizemi obhospodaří pro změnu konektor microHDMI, připravena k použití je také zdířka pro připojení externího mikrofonu.

AEE MagiCam

Zbývá dodat, že doporučená cena kamery AEE MagiCam SD21 činí 8 390 Kč. Více informací, obsáhlou video dokumentaci a také e-shop naleznete na webových stránkách českého dovozce.

AEE MagiCam

 

Sony HDR-AS15 Action Cam

Ani sportovní kamera Sony Action Cam nepřichází na trh jako chudý příbuzný, je však pravdou, že spíše než bohatým příslušenstvím uchvátí technickým detaily a celkovým zpracováním, jež je japonskému výrobci s dlouholetými zkušenostmi vlastní.

Kamera si drží kompaktní tvar, který ji předurčuje k pohodlnému upnutí všude tam, kde je potřeba, a také miniatruní rozměry korunované vahou 90 gramů včetně baterie. V základním balení najdeme sadu držáků, i zde se spoléhá na tradiční stativový závit, a také do 60 metrů voděodolné plastové pouzdro. Nabídka volitelného příslušenství by se měla v budoucnu rozšiřovat, počítá se například se sadou pro upevnění kamery na řídítka nebo připojitelným LCD displejem. Dálkové ovládání zde supluje chytrý telefon s nainstalovanou aplikací PlayMemories. Pomocí smarphonu lze kameru ovládat a také prohlížet již natočené záběry, vše díky vestavěné funkci WIFI.

Sony Action Cam

U produktů Sony se již tradičně spoléhá na objektivy Carl Zeiss a nejinak je tomu i v případě tohoto outdoorové kousku, konkrétně se jedná o objektiv Carl Zeiss Tessar s ultraširokým úhlem záběru 170 stupňů a fixním ohniskem f/2,8. Kvalitní obraz i za zhoršených světelných podmínek obstarává citlivý obrazový snímač Exmor R CMOS. Vítaným benefitem je přítomnost elektronického stabilizátoru obrazu SteadyShot, který eliminuje rozmazaní a roztřesení záběru za všech okolností a podmínek.

Kamera pořizuje záběry v maximálním Full HD rozlišení 1080p při frekvenci 30 snímků za vteřinu, v záloze je rovněž HD rozlišení 720p nebo rozlišení VGA při stejné snímkovací frekvenci. V režimu 720p lze natáčet i efektní zpomalené záběry (zpomalení 2x či 4x). Samozřejmá je i možnost fotografování a to, dle dostupných materiálů, v maximálním rozlišení 2 Mpx. Jako záznamové médium slouží paměťové karty Memory Stick Duo, popřípadě karty Micro SD/SDHC. Kamera je vybavené konektory microUSB, microHDMI a konektorem pro připojení externího mikrofonu.

Sony Action Cam

Doporučená cena kamery Sony HDR-AS15 Action Cam je 7 699 Kč, pro více informací navštivte internetové stránky www.sony.cz.