reklama

reklama

MONGOOSE – Know Your Roots

Mongoose - Know Your RootsV dnešní době se najde celá řada značek, které považujeme někdy právem a jindy neprávem za legendy. Patří podle vás mezi ně i Mongoose? Pokud si myslíte, že ne, pak vás budeme muset přesvědčit o opaku. Mongoose je tu s námi již téměř 40 let. Byl tedy u všech zásadních milníků našeho milovaného sportu, stejně jako u jeho samotné kolébky!

Celý příběh, o kterém pojednává poutavé video nazvané „Know Your Roots: The History of Mongoose“ (najdete na konci článku), začal v roce 1974 v Kalifornském Simi Valley. V té době byla populární zábavou mladých hochů jízda na „malých kolech“ na překážkových drahách, ve snaze napodobit své otce motokrosaře. Do tohoto období se tedy datuje zrod disciplíny BMX (Bicycle Motocross, kdo by nevěděl). Byl zde ale jeden problém. Pro toto radostné dovádění se nejčastěji používala kola Schwinn Stingray, což ve své podstatě byly malé městské cruisery. Nebyly stavěné na takové zatížení, a proto obvykle dlouho nevydrželi!

Synku, chce to lepší kola

Jeden z otců těchto mladíků se jmenoval Skip Hess. Byl to člověk, který řídil dragstery, a rovněž závodil na kole. Vedle toho měl i civilní povolání v továrně vyrábějící litá kola pro automobily. Jednoho dne ho přitom napadlo, že by mohl vyrobit pro svého syna lepší kola, které by nepraskla s každým druhým skokem. Inspiroval se světem motocyklů, navrhl a sám vyrobil Motomag – magnesiové lité kolo pro BMX.
Mongoose - Know Your Roots

Z garáže na závodní tratě

Kola se opravdu vydařila a dokonale splnila svůj úkol. Skip ale rozhodně nebyl lakomý, aby si snad tuhle parádu nechal jen pro sebe. Poté, co vyrobil kola pro svého syna, udělal dalších několik párů pro jeho kamarády. Celá záležitost okolo kol Motomag se rychle roznesla napříč komunitou začínajících BMX jezdců, přičemž Skip Hess vycítil příležitost a pustil se do masové výroby kol Motomag.

Od kola ke kolu

Magnesiová kola Motomag se brzy dostala i mezi závodníky, zkrátka prakticky do všech koutů USA, kde se jen trochu zajímali o BMX. Kola už byla dostatečně pevná, ale co rámy? Na tuto otázku dokázal Skip najít rovněž odpovídající odpověď. Respektive pustil se do stavby vlastních rámů a dalších BMX komponentů. Tak se zrodila značka Mongoose – první společnost na světě, která začala vyrábět kompletní BMX kola.
Mongoose - Know Your Roots

Závodníci sobě

Celý příběh se odvíjel nespoutaně dál. Po založení značky následovalo založení vlastního týmu, který byl klíčový nejen pro zviditelnění jména Mongoose, ale rovněž kvůli zpětné vazbě od jezdců. Skip se často pohyboval mezi závodníky, hovořil s nimi a ptal se na jejich pocity, zkušenosti nápady atd. Vše pak dokázal zužitkovat při vývoji a výrobě dalších a ještě lepších kol a součástí. Zajímalo ho také, jak jeho kola vypadají. Nebyl to jen úzce zaměřený strojař, chtěl, aby se jeho produkty líbily, a to se vskutku dařilo.

Kdo nezačínal u Mongoose…

V BMX týmu Mongoose v době jeho největší slávy, ve zlaté éře BMX, zazářila řada jmen, které známe dodnes. Spíše znalci malých kol budou vědět o jezdcích, jako byly Andy Ruffell a Tim March. Co ale jména Bob Haro, Danny Oakley, John Tomac, Tinker Juarez a další! Neříkají vám něco?
Mongoose - Know Your Roots

BMX mánie v UK

Skip byl tím typem obchodníka, který dokázal uvažovat v širších souvislostech, v dnešní terminologii bychom řekli globálně! Proto se také zasadil o rozvoj BMX v Evropě, kdy se jeho myšlenka nejvíce chytila v Anglii. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let vypukla v tomto ostrovním státě vyložená BMX mánie. Tim March, v té době týmový jezdec Mongoose UK, přirovnává tuto dobu k boomu, jaký zažily spojené státy, když se na trhu objevil Hula-Hop (takový ten kruh co se točí okolo pasu!). Muselo to být něco neskutečného. Televizní přenosy, celý národ u obrazovek, BMX kluby v každém městě i městečku!

Znáte BMX Cruiser

Začátkem osmdesátých let se situace začala postupně měnit. Objevovaly se nové trendy, třeba kategorie BMX cruiser – 24“ ale i 26“ kola. Osobností této doby v rámci značky Mongoose byl Jeff Kosmala. Zájem o BMX trochu uvadal, velké změny měli teprve přijít.
Mongoose - Know Your Roots

BMX na plocho, BMX v rampě

Když chvilku odbočíme s chronologické linie, tak je třeba zmínit také fakt, že ve stejné době jako cruisery se začal stále více rozšiřovat freestyle na BMX kolech. Začalo to nevině, zábavou jezdců po závodech, postupně se ale zrodily nové disciplíny. Dnes známe třeba flat land (akrobacie na rovině), triky v U-rampách, dirtjump apod. S tímto obdobím souvisí ještě jeden zajímavý trend – freestylové koloběžky, které nesly jméno Mongoose Miniscoot. Byly odvozeny z BMX rámů a svého času, kolem roku 1985, byly v USA nesmírně populární.

Pozor, pozor! Nastupuje MTB!

A je to tu! Osmdesátá léta minulého století a zrod zcela nové kategorie kol – MTB. Ani tentokrát u takto významné události nesmí Mongoose chybět. Pod touto značkou vznikl MTB tým, jehož největší hvězdou byl v té době mladičký (18 let) jezdec John Tomac. John závodil ve všem, co se na horských kolech pořádalo – XC, DH, Dual Slalom, trial atd. Zprvu vše na téměř stejném kole, jen s menšími úpravami. Trendem rychlostních sjezdů byly například plné disky zadních kol. Hvězdná kariéra Johna Tomaca pod křídly Mongoose vyvrcholila, když byla na trh uvedena kolekce biků Mongoose s označením John Tomac Signature. Dost možná první závodníkem signovaná kolekce biků v historii MTB.
Mongoose - Know Your Roots

BMX na okraji, freestyle na vzestupu

Klasická závodní podoba BMX se postupně dostávala stále více na okraj zájmu veřejnosti. Naproti tomu se dopředu draly nové progresivní disciplíny spojené s uvolněným životním stylem – freestyle všeho druhu. Mongoose i s tímto trendem držel krok, když třeba na titul katalogu v jednom roce použil obrázek černošského transvestity – byl cíleně provokativní.

Ověnčená mladá krev

BMX šlo možná do ústraní, ale horská kola, to byl trend, který nepolevoval ani na chvíli. Lidé z Mongoose to dobře věděli a proto podporovali mladé nadějné talenty, kteří jim i v tomto oboru pomáhali budovat jméno. Pod křídly Mongoose dosáhli skvělých výsledků jezdci, jako jsou Brian Lopes, Eric Carter, Steve Larsen a další. Díky nim získal Mongoose řadu národních i světových titulů.

Jezdci pro jezdce

Vedle MTB se díky sportovním kanálům, například ESPN a akcím jako X-Games, stával stále populárnější extrémní formy cyklistiky. Jednou z hvězd té doby byl a je freestyle jezdec Simon Tabron. „Byl jsem šťastný, že můžu jezdit za Mongoose a používat ty nejlepší a nejdražší kola. Ale stejně tak jsem měl skvělý pocit z toho, že spoustu věcí, které jsme odzkoušeli na našich strojích, se později použily na kolech nejnižší kategorie, které si mohli koupit kluci, jako jsem byl já, když jsem začínal. I oni tak mohli používat kolo, které bylo vyvinuté při závodech, přitom bylo za dostupnou cenu.“

Chris Akrigg – král internetu

A již jsme prakticky v současnosti, kdy Mongoose stále zasahuje do mnohých oblastí cyklistiky – BMX, MTB i jiných (např. fixies). Moderní doba a moderní komunikační nástroje v čele s internetem otevřely zcela nový kanál jak spojit diváka a kolo dohromady. Prostřednictvím krátkých filmů na veřejně dostupné síti. Mistrem tohoto umění je jednoznačně Chris Akrigg. Chris je takový bikový všeuměl, který na co sedne, to bravurně ovládá. Je to kluk, co si týden co týden vezme jiné kolo, vyrazí ven a natočí krátké video. Zkouší přitom hranice své i svojí techniky. Není se co divit, že sledovanost jeho snímků jde do tisíců.
Mongoose - Know Your Roots

Balancování na hraně

Jeho řádění na kole před kamerou ale málem skončilo, když při natáčení jednoho z řady videí netrefil dopad a zřítil se z útesu. Nyní se ale již dává opět dohromady, jak ostatně dokázal na svém posledním videu, které jsme před časem uveřejnili na našem webu. Vedle Chrise proslavil internet a video obecně i další jezdce s podporou Mongoose – příkladem může být Steve Romaniuk. Ve videu utrousí jeden takový vtípek. Poněkud si přetvořil zkratu R&D, která má běžně význam Research and Development. V jeho podání zní Ride and Destroy (překlad není třeba)!
Mongoose - Know Your Roots

Mongoose již 40 let s námi

A jsme u konce našeho ohlédnutí za historií značky Mongoose. Už chápete, proč jsem na začátku psal, že Mongoose by měl také patřit mezi legendy? Doufám, že ano. Tato značka již téměř 40 let vyrábí kola pro nás a pro naše děti (BMX). To je spousta a spousta dětí, které díky Mongoose měli možnost zjistit, jak mocné je kouzlo terénní cyklistiky.


Know Your Roots: The History of Mongoose from Mongoose Bicycles on Vimeo.

Chcete vědět ještě víc o historii značky Mongoose? Zkuste probádat stránky vintagemongoose.com

Zpět na začátek