reklama

reklama

Test – batoh Ospray Escapist 30 l

Ospray Escapist Dostal se mi do rukou zajímavý batoh jménem Escapist od kalifornské značky Ospray, v největší litráži ze třech nabízených variant (20 l, 25 l a 30 l). Jedná se, svým způsobem, o křížence mezi cyklo a turistickým batohem.

Escapist je vybaven poměrně velkými reflexními zónami, to abyste byli vidět při nočních toulkách na kole nebo na pěších výletech. Vnitřní prostor lze přepážkou rozdělit na spodní a vrchní část a jak lze očekávat, má batoh možnost přístupu do každé komory zvlášť. Příjemnou záležitostí je vnitřní bohaté členění, kde je řadou kapsiček pamatováno na různé cyklistické nářadí a vybavení.

Ani u tohoto modelu nesmí chybět, pro značku Ospray typický, systém AirScape™, který zajistí proudění vzduchu na vaše záda. Zajímavé řešení je použito na popruzích (BioStretch™), jejichž výplň schovaná v síťovině je opatřena výraznými větracími otvory. Co by to dnes bylo za sportovní batoh bez samostatné komory pro vodní vak. Ten si tradičně najde své místo v zádové části a počítáno je i s uchycením hadičky na jednom či druhém popruhu.

Batoh je zkonstruován z lehké, ale odolné tkaniny 210D Mini-Hex Nylon & Nylon 420HD, která zaručí bezpečnou přepravu nákladu při malé hmotnosti (1100 g). Neobvykle na batohy Ospray je tento vybaven pláštěnkou, která se určitě hodí při náhlém slejváku. Velkým plusem je dle mého také výrazný bederní pás. Díky němu batoh lépe drží na zádech a při větším zatížení nenesou ramena celou váhu. Na Escapistovi samozřejmě nechybí ani pohodlný a rychlý odkládací systém cyklo přilby LidLock™, který je opravdu vychytaný a poslouží například při nákupu nebo obhlídce okolí bez kola. Ocenil jsem také dvě malé kapsy na bederním pásu a jednu na ramením popruhu, třeba na GPS, mobil a klíče.

Během testování jsem jako jedinou nevýhodu objevil hůře pohyblivé zipy, které jdou ztuha rozepínat, i když jsou od osvědčeného dodavatele YKK. Po chvilce používání získáte grif a už vám v otvírání nic nebrání.

Batoh vřele doporučuji jak na dlouhé enduro výlety, tak na pěší zdolávání kopců a hor. Na zádech sedí skvěle, rozměrný bederní pás zajistí potřebnou stabilitu a promyšlené systémy zase výtečné odvětrání nejen v kritické oblasti zad, ale také ramenních popruhů.

Líbilo se:

stabilní usazení, výrazný bederní pás, velice dobré odvětrání ramen a zad, pláštěnka, dostatek reflexních ploch, rozdělení hlavní komory na dvě části s vlastním přístupem

Co by šlo zlepšit:

snad jen ty méně pohyblivé zipy

Předpokládané ceny:

ESPAPIST 20l (hmotnost 820 g) – 80 €

ESPAPIST 25l (hmotnost 1002 g) – 90 €

ESPAPIST 30l (hmotnost 1100 g) – 100 €