reklama

reklama

Jak rychle rozpoznat úrazy na kole, které vás můžou stát zdraví i život?

Drobné úrazy a oděrky k cyklistice prostě patří a jsou jen zanedbatelnou cenou za nezapomenutelné zážitky, které tento sport nabízí. Jak ale rozpoznat ty závažnější, u kterých vám může jít dokonce o život?

Občas se může jednat o banální situaci v podobě podklouznutí na mokrém podkladu či ve svahu při snaze vyhnout se překážce, či z prosté nepozornosti. Následuje prudký náraz, který může být i dosti závažný.

Společně s odborníky z portálu Porovnej24.cz (který se zaměřuje na srovnání cen úrazového pojištění) jsme se zaměřili na to, jak poznat nejzávažnější úrazy.

1.) Krvácení do mozku
Při silnějších úderech do hlavy (které bývají většinou zapříčiněny absencí přilby, jejím nesprávným upevněním apod.) hrozí krvácení do mozku. Jak se takové krvácení pozná?

Zraněného většinou začne bolet hlava, je dezorientovaný a zmatený. Krvácení do mozku můžete detekovat i při pohledu do zrcadla – vyznačuje se tím, že jedna zornice je větší než druhá.

Ne vždy platí, že se cyklista začne cítit špatně hned po pádu. Nástup příznaků může trvat několik minut, ale i několik hodin. V některých případech byl cyklista schopen bez problémů dojet zpět domů, komunikovat se svým okolím, přičemž za několik hodin odpadl a zemřel na následky krvácení do mozku!

Proto byste po silnějších úderech do hlavy měli vždy navštívit lékaře, či spíše rovnou na místě volat záchrannou lékařskou službu. Nejlepší prevencí je samozřejmě správné používání kvalitní helmy.

*Věděli jste, že následky krvácení do mozku můžou být i trvalé (například omezená hybnost končetin?). Řada lidí by už nikdy nemohla vykonávat své dosavadní zaměstnání, pokud by například ztratili hybnost pravé ruky. Neriskujte a pojistěte se pro tyto případy vhodným úrazovým pojištěním. Na portálu Netfinance.cz si úrazové pojištění sjednáte už od 160 Kč.

2.) Poranění měkkých orgánů (například sleziny)
Při nárazu nejsou v nebezpečí pouze kosti, ale i měkké orgány. Zvláště rizikové je poranění sleziny, které může zapříčinit výrazné vnitřní krvácení. Jak jej rozpoznat? Poraněný člověk většinou cítí bolest inkriminovaného orgánu. Navíc zbledne, má zrychlený tep a vysoký tlak. V takovém případě je nutné jej urychleně dopravit k lékaři, protože hrozí náhlé zhoršení stavu a případně i smrt!

3.) Šokový stav
U těžších úrazů může u cyklisty dojít k šokovému stavu. Jedná se o stahování cév, což má za následek horší prokrvení těla, následkem čehož mohou selhávat orgány, které původně ani zraněny nebyly. Jak se šok projevuje?

Zraněný má rychlé a mělké dýchání, zrychlený tep, jeho tvář nápadně zbledne a zmodrají mu rty.

V takovém případě je potřeba dodržovat zásadu pěti T. Jedná se o ticho, teplo, tekutiny, tišení bolesti a transport. Zraněný by měl být (pokud mu to zranění dovolí) přesunut do klidného a tichého prostředí, podložen vhodnou podložkou a přikryt přikrývkou či bundou.

Vhodné je v takovém stavu ošetřit povrchová zranění, nikoliv však podávat léky tlumící bolest. Rovněž je vhodné dodávat tělu zraněného tekutiny, nikoliv však pitím, ale otíráním rtů mokrou tkaninou. V neposlední řadě je třeba jej co nejdříve přepravit k lékaři.

Text: Dominik / Ilustrační foto: pinkbike.com