reklama

reklama

TREK Enduro MTB Series – závěr sezóny v Mieroszówě

Ačkoli se chladné počasí v rámci závěrečného závodu seriálu TREK Enduro MTB Series (PL) dalo jen sotva přirovnat k relaxaci pod palmami kdesi v Tichomoří, pár lidí možná na taková místa pomyslelo. Finální podnik v Mieroszowě byl totiž prohlášen za jeden z nejnáročnějších enduro závodů (nejen) v historii tohoto seriálu, proto by následné zotavení u moře mohlo být ideální cestou k odpočinku.

(tisková zpráva)

Mieroszów – To je stav mysli!

Koneckonců podobné názory na úroveň obtížnosti byly slýchány po každém závodě pořádaném v Mieroszowě jak pod záštitou TREK Enduro MTB Series, tak dříve v rámci EMTB Enduro. Není se tedy čemu divit, že si toto místo vysloužilo kultovní status. V průběhu let se slova „Mieroszów“, „vertikály“ a „melafyr“ stala synonymem ve slovníku každého, kdo tu někdy závodil.

Vzhledem k tomu, že se letošní rok podařilo lehce nabourat tradici, odpadl městský prolog a nepříliš oblíbená erzeta Włostowy, což nahradily nové sekce roztroušené po celém území až po Głuszycu. Erzety byly velmi různorodé, protože, věřte tomu nebo ne, Mieroszów není jen o kamenných polích z horniny zvané melafyr!

První kratší a rychlé erzety 1 a 2 příjemně zahřály svaly v chladném, i když slunečném ránu, a připomněly, čím že je Mieroszów proslulý. Zvláště první RZ připomínala melafyrovou klasiku, která byla kombinována hravými lesními singly.

Téměř tři kilometry dlouhá třetí etapa prověřila technické dovednosti – zejména na velkolepé strmé části těsně před cílovou čárou. Na druhé straně fyzická příprava byla nekompromisně zkoušena na RZ4, kterou většina jezdců proklíná pro její nekonečná šlapání. V každém případě tato etapa jezdcům připomene, že enduro není jen o vožení se z kopce. Odměnou za proceděný pot byla RZ5, tedy zdaleka nejhladší a nejplynulejší, kterážto dokazuje, že dokonce i v Mieroszowě najdete skutečné flow!

Dokončení celého závodu bylo výzvou samou o sobě, nejen po stránce jízdní techniky, ale i fyzických sil. Přibližně 55 km délky a 2200 metrů převýšení jsou pravděpodobně rekordy enduro závodů nejen v Polsku, ale i v mnoha okolních zemích. Zároveň se jedná o více než důstojné zakončen celého seriálu.

reklama

VÝSLEDKY

V kategorii žen kralovala současná polská šampiónka Katarzyna Burek (tým ABC Arek Bike Center), která tímto získala i celkové prvenství. Přesně stejný počet bodů v celkové klasifikaci získala i Joanna Światłoń (Eskimoo Racing Team), která obsadila druhé místo v Mieroszowě před svou kolegyní z teamu Iwonou Czyszczonem.

Mezi juniory byl nejrychlejší Maciek Pindel (Trek Bielsko Racing), jehož páté místo na 1. etapě natolik motivovalo, že vyhrál všechny ostatní a dojel tak před Martinem Balousem (SkiBikeCentrum.cz) a Wiktorem Musialikem. Maciej Miłek (Rowerowe Podhale), který bohužel v Mieroszowě nemohl nastoupit, získal celkově nejvíce bodů v celém seriálu.

Žádné pochyby nepřipouštěl Roman Kwaśny, který v letošním roce nekompromisně ovládal kategorii Masters – nejen ve všech etapách v Mieroszowě, ale též ve všech závodech sezóny. Druhým byl Bartosz Szwed (Bartbass.com) a třetí byl Arek Trzciński (Kross Staff Team).

K překvapení rovněž nedošlo na stupních vítězů v kategorii hardtail, kde opět nejvyšší post obsadil Paweł Kasprzyk (Trek Fabrykarowerow.com). Nicméně v Mieroszowě se Paweł musel trochu uskromnit a vzdát se třech etapových prvenství ve prospěch Bartosze Wiercikova (Knurświny). Třetí byl Mateusz Zelek z příhodně pojmenovaného týmu Hardtail Hardkor.

Zajímavostí byla rekordní účast v kategorii e-bike – 5 startujících. Na takto dlouhé a náročné trati přitom bylo důležité šetřit nejen energii vlastní, ale také baterie. Tento úkol s výsledky nejlépe propojil Michał Siuta (tým 2B Enduro). Za ním pak dojeli Mariusz Szpak a Grzegorz Semik z týmu EBB. Vítězem celého seriálu se stal Dariusz Grudniewski (Future Vision Optyk).

Nyní konečně k elitě! Marcin Motyka (Marin Bikes Polska) a Quentin Arnaud z francouzského týmu Rocky Sports Alpe d’Huez si mezi sebou střídali prvenství na jednotlivých etzetách po celý den. Marcinovi se podařilo získat celou minutu na dlouhé a velmi fyzické RZ4, která v tomto případě určila vítěze. Třetí byl Paweł Reczek (Eskimoo Racing Team), jenž si tímto výsledkem zajistil vítězství v celkovém hodnocení sezóny. Jeho tým se přitom rovněž postavil na nejvyšší stupeň v týmové klasifikaci – jak v Mieroszowě, tak v celosezonním žebříčku.

ZÁVĚR

Nyní je čas na odpočinek a na pohodové brouzdání podzimní krajinou. Samozřejmě doporučujeme navštívit místa, kde se konaly letošní závody: nejen Mieroszów, ale také Przesieka, Szklarska Poręba a Srebrna Góra.

Pro pořadatele na druhé straně začíná období plánování sezóny 2019. Na stole již leží několik zajímavých nápadů, které se netýkají pouze lokalit, ale také formy závodů. Největší otázkou je počet podniků v seriálu, silně závislý na zapojení sponzorů (pořadatelé vás tímto vyzývají ke spolupráci!).

Za organizátory bychom rádi poděkovali všem účastníkům sezóny 2018 a zveme vás k navštívení stránek Enduro MTB Series na Facebooku, kde se to již hemží fotkami a videi z celé sezóny, i z aktuálního finále v Mieroszowě.

Foto: www.enduromtbseries.pl