reklama

reklama

Malinô Brdo – jen tlumiče nestačí

Bikepark Malinô Brdo nemůže v repertoáru letních bikových destinací ani letos chybět. Jednak jde o technicky náročný bikepark, který uspokojí i choutky profíků, jednak nabízí i řadu dalších aktivit, takže si tu můžete poskládat takovou svou bikovo-adrenalinovou dovolenou.

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Tomáš Rucký

Sice v bikeparku letos žádná nová trasa nepřibyla, nicméně s deseti traily a více než deseti kilometry tratí patří Malinô Brdo stále právoplatně mezi TOP slovenské a troufnu si říct i Česko-Slovenské bikeparky. Na můj vkus je zde poměrně velké procento technicky náročných pasáží, ale najde se zde i „odpočinkový“ trail Modrý Zamat.

Modrý Zamat v úvodní části představuje poměrně široký a rychlý flow trail, jen je tu v prudkých padácích potřeba brzdit trochu víc, než na běžném „floučku“ kopírujícím vrstevnici.

Již od startu naberete docela vítr do plachet a brázdíte klopenky, terénní vlny a sem tam nějaký jednoduchý dvojáček. Druhá polovina ještě trochu přitvrdí i prudšími sklony nebo „drncavějšími“ úseky, ale celkově se na Zamatovi spíš svezete, než že byste museli nějak „bejčit“.

Kdo čte tyhle reporty, bude vědět, že na Malině Brdě se mi po léta líbí trať Blizzard, která začíná už z vrcholu Malinného panoramatickým sjezdem zvaným Malina, takže do délky dá celkově slušných 4,1 km. V horní pasáži trail křižuje sjezdovku, není tedy nijak technicky náročný a je spíš na rozehřátí a pokochání se zdejšími výhledy.

Pod nástupem sedačkové lanovky pokračuje Blizzard plynulým a pozvolným „flow trailem“, kdy se jen vezete po vyhlazené pěšině, následně se dostanete na lesní trail, kde naopak hrají prim kořeny. Nicméně nikde tu nejsou žádné strmé úseky, takže rychlost je „akorátní“ a nemáte smrt v očích.

Zpestřujícími prvky jsou jednoduché dřevěné lávky a dřevěné vlny, na kterých si můžete poskákat nebo je klidně na pohodu přejet.

Další tratě jako je DH Pro, Intro DH nebo Enzed jsou už techničtějšími oříšky a jednotlivé lajny nevedou odshora až dolů, ale různě se větví a následně na sebe napojují. Nejvíce jezdivý charakter má lajna nazvaná Intro DH, která zahrnuje pevně usazené kameny a kořeny. Díky tomu je předvídatelná a rychlá, navíc můžete během jízdy volit různé stopy a pokaždé ji tedy jet trochu jinak.

Trať DH Pro se naopak vyznačuje značně strmými úseky, proto zde nelze jet pouze „bomby“ z kopce, ale je na místě i pomalejší technika. Při první jízdě vám DH Pro bude připomínat nějakou zákeřnou enduro trať, protože vás bude zkoušet různě odkloněnými kořenovými traverzy a protáhne vás i prudšími hrabankovými úseky. Jen tlumiče už tu nestačí, naopak je potřeba pracovat opravdu celým tělem.

reklama

Enzed je pak možná nejtěžší sjezdovou tratí, co jsem kdy jela, přičemž obtížností může klidně konkurovat svěťákovým tratím v zahraničí. Bodejť by tak ne, když se na její stavbě podílel Matěj Charvát. Trať je prudká, technická, starosti tu jezdci dělají nejen kořeny, ale i kameny –

některé pevné v podobě skalky, některé uvolněné a někdy je potřeba i něco přeskočit, abyste vůbec mohli pokračovat dál.

Na rovinu přiznám, že zde stále nacházím sekce, které nesjedu, což z tohoto bikeparku pro mě dělá místo, kde můžu postupně posouvat svoje limity. Tato těžká místa ale Matěj Charvát učí na svých bike campech na Malině Brdě, takže řešení bychom měli J

Malinô Brdo pro mě tedy zůstává jedním z nejtechničtějších bikeparků střední Evropy, kde to nejde jen bezhlavě pouštět dolů, ale musí se místy „jet hlavou“ a využívat veškeré technické dovednosti, nebo je posouvat dopředu.

V okolí bikeparku se nabízí taky panoramatické výlety po hřebenech, takže nemusíte být omezení jen na bikepark, ale můžete se od výstupu sedačkové lanovky podívat třeba do skanzenu Vlkolínec nebo na Jelení či Jamišný vodopád v Čutkovské Dolině, kam budete z vrcholu Malinného převážně jen sjíždět.

A co další aktivity, které můžete podniknout po bikovačce nebo s přáteli či rodinou? Na to mrkněte na videu 😉

Ubytování přímo u jezera v hlavním zázemí nedaleko lanovky nabízí Apartmány Hrabovo. Moderně zařízené vily čítají 200 lůžek a většina apartmánů disponuje výhledem na jezero ať už z okna, nebo z balkonu. Apartmány Hrabovo mají také svůj vlastní wellness club, kde si můžete dát relax ve finské sauně nebo v jacuzze venku na zahrádce. Dvoupokojový apartmán pro 4 osoby pořídíte od 49 eur na noc.

Malinô Brdo v kostce

Vzdálenost z Prahy                                                                           5 h
1 jízda na lanovce dospělí (nahoru)                                                  7 eur
Celodenní jízdné na lanovku dospělí                                                21 eur
Zapůjčení sjezdového/endurového kola + 1 den lanovka                 77 eur    
Provozní doba lanovky                                                         Denně 8:30 – 16:30
                                                                                              V půlhodinových intervalech
Ubytování                                                                              www.apartmanyhrabovo.com  
Webové stránky                                                                     www.bikepark.sk

V Malině Brdě jsme sedlali kola Ghost FR AMR 8.7 a Lapierre Overvolt Carbon AM 900 Team, byli jsme oblečeni v Maloje, s rukavicemi, chráničemi a helmami Poc. Videomateriál jsme pořídili technikou Lamax a Samsung a v batůžku nechyběla svačina v podobě tyčinek Bombus.

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Tomáš Rucký