reklama

reklama

Praxis Cycles – nová kola a více karbonu!

Praxis Cycles - Tech NewsZnačka Praxis Cyles se stává slušným světovým fenoménem, který začal růst na konceptu konverzních šlapacích středů, ale také díky věhlasu mimořádně pevných a lehkých, za studena kovaných klik. Díly Praxis se začínají prosazovat i u nás, proto se pojďme podívat na klíčové novinky, které se brzy dostanou i na náš trh. (foto: Praxis Cycles)

Nabídka společnosti Praxis Cycles začínala poměrně skromně, přestože její produkty skromné nikdy nebyly. Každopádně s tím, jak se jí daří stále více se prosazovat na mezinárodním trhu, jak se její komponenty stále častěji objevují i na sériových kolech (kupříkladu kliky a převodníky na mnoha kolech Specialized, včetně třeba testovaného Turbo Levo FSR), roste pochopitelně i chuť dále inovovat a rozšiřovat produktovou nabídku.

Co Praxisu zatím chybělo byl karbon, i když jejich kované hliníkové kliky vypadaly, že dokáží nabídnout špičkové vlastnosti i bez uhlíku. Nicméně karbon je dnes v nejvyšších patrech nabídky zákonem, proto se Praxis rozhodl tento materiál zapojit do své nabídky. Uhlíková horečka začíná pochopitelně u klik, překvapivě ale pokračuje u zbrusu nových zapletených kol s kompozitními ráfky!

unnamed

Kliky Praxis Lyft Carbon

Co na tom, že hliníkové kliky Praxis z řady M30 (MTB i silniční verze) bodují v řadě srovnávacích testů, kde obvykle kralují z hlediska tuhosti, často se ale hřejí i na výsluní nejlehčích modelů. Každopádně hliník je jen hliník a jeho možnosti jsou přes veškerou snahu v něčem omezené. Proto se můžeme těšit na kliky Praxis Lyft Carbon, které by se chtěly měřit s ikonami jako jsou Race Face Next SL. Očekává se přitom, že nové kliky Praxis na uhlíku budou patřit mezi nejlehčí MTB kliky na trhu vůbec!

Ve vývoji je vedle superlehké verze i provedení s označením HD, které by mělo přinést odlišné vrstvení karbonu na klikách a osu se silnější stěnou, aby je bylo možné použít i v rámci gravity disciplín, DH nevyjímaje.

Obecnou novinkou pro kliky Praxis jsou převodníky typu Direct Mount s nestejně širokými zuby Narrow-Wide, které by měly být dodávány v rozměrech 26 až 36 zubů. Upravené jsou také středy, které nově dostaly matici pro možnost jemného doladění stranového stažení ložisek. Na rozdíl od jiných značek bude u Praxisu tato matice kovová, proto by nemělo hrozit její poškození. Kompatibilita by měla být zajištěna pro středy BSA, PF30, BB30, a BB90/92.

Praxis Cycles - Tech News

Kliky Praxis Cadet

Druhou novinkou na poli klik je verze nazvaná Praxis Cadet, což je de facto vylepšená varianta současných klik Grinder M30. Hlavní změnou by měly být středy podobné jako u karbonového bratra Lyft a rovněž i ve stejném duchu koncipované Direct Mount převodníky. Další nezbytnost dnešní doby a nutno přiznat, že i elegantní a praktické řešení!

Praxis-Cadet Praxis Cycles - Tech News

Napínák Praxis

Pokud byste z jakéhokoliv důvodu neměli důvěru v převodníky typu Narrow-Wide a chtěli jste si pojistit usazení řetězu na převodníku, bude možné nově použít jednoduché vodítko Praxis. Prvotní verze je navržena pro úchyty typu ISCG 05, časem by měla přijít i varianta Direct Mount montovaná na místo přesmykače. Zajímavostí je chytré řešení nastavení samotného kluzáku (vodítka), kdy po povolení jednoho šroubu lze měnit jeho výšku i sklon.

Pro zajímavost, prezentovaný prototyp vznikl na 3D tiskárně (plastové vodítko), produkční kusy by již měly být běžně lisované.

Praxis Cycles - Tech News

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Kola Praxis C32 Carbon

Zásadní novinkou, která by se měla dostat i na český trh, a to snad již zkraje letošního léta, jsou originální zapletená kola Praxis.

Primárním tahákem by měl být set označený C32 Carbon, kdy číslovka v názvu hovoří očekávaně o jejich šířce. Nikoliv však o šířce vnější, ale vnitřní! 32 mm mezi patkami by mělo být, dle vyjádření Adama Haverstocka z Praxisu, ideální pro pláště v rozměru 2,35 – 2,5“. Takže kola pro slušné balóny!

Specialitou karbonových ráfků je jejich asymetrická konstrukce s vyosením niplů o 3 mm na jednu stranu. Pochopitelnou vlastností je standard „Tubeless Ready“, stačí tedy použít příslušnou pásku do ráfku, nalít mléko do pláště a jedete „jako bez-duše“.

Praxis Cycles - Tech News

Upozornit se slušní také na náboje určené pro klasické dráty se zahnutou hlavičkou, které jsou dílem samotného Praxisu. Tedy přesněji jejich tělo, jelikož vnitřnosti byly dodány značkou DT Swiss a vybaveny ořechem typu Star Ratchet. Konkrétně s 36 zuby s možností upgradovat zadní náboj na 54zubový Star Ratchet.

Poslední informací budiž, že se lidé z Praxisu dobrali k poznání na základě testování, že radiální výplet na předním kole (na straně bez kotouče) může přinést vyšší boční pevnost, avšak za cenu vyššího namáhání příruby náboje. Proto si Praxis vyrobil tělo vlastní, aby vše fungovalo, jak bylo zamýšleno.

Praxis C32 Carbon – základní vlastnosti

  • Určení – trail / all-mountain
  • Ráfky – karbonové
  • Vnitřní šířka – 32 mm
  • Konstrukce – asymetrická, posun o 3 mm
  • Patky ráfku bez zahnutí – hookless (bead lock shape)
  • Dráty – se zahnutou hlavičkou, klasické niple
  • Náboje – Praxis s vnitřním řešením od DT Swiss (Star Ratchet)
  • Hmotnost páru: 1 628 g / 1 726 g  (27,5“/29“)
  • Samostatné ráfky nebudou v prodeji, pouze jako tzv. „crash replacement“

Praxis Cycles - Tech NewsPraxis MTN C32Praxis Custom DT350 Hub

Kola Praxis AL 24

Druhou variantu kol pro MTB od Praxis bude zastupovat dostupnější kovové provedení AL24. I zde je v názvu zakódována vnitřní šířka ráfku (24 mm). I tento ráfek je asymetrický, není již ale karbonový, „pouze“ hliníkový. Kola AL24 budou i v jiných ohledech jednodušší než C32. Určena budou primárně pro XC a trailová kola, vybavena klasickými náboji DT Swiss 370 a 32 dráty s klasickým zahnutím. Zadní ořech bude v tomto případě standardního typu s třemi praporky. DT Swiss by ale mělo v brzké době nabízet nový kit pro snadnou přestavbu na systém Star Ratchet.

Praxis AL 24 – základní údaje

  • Určení – XC/trail
  • Ráfky – hliníkové asymetrické
  • Vnitřní šířka – 24 mm
  • Náboje – DT Swiss 370
  • Hmotnost – 1 798 g (pouze 29“)
Produkty Praxis najdete již dnes v nabídce
www.protocycles.cz
protocycles_logo

Praxis MTN AL24Praxis Cycles - Tech NewsPraxis Road RC21Abychom nezapomněli, třetím představeným setem jsou kola Praxis RC21 s karbonovými ráfky určená především pro CX a gravel biky.