reklama

reklama

MTB divize Marzocchi majetkem Foxu!

Marzocchi-Fox-togerher-startTéma opakovaného potácení se nad existenčním hrobem značky Marzocchi jsme zatím (ne)nápadně pomíjeli, tiše ale sledujeme vývoj situace a vyčkáváme na konkrétnější informace o jejím možném pokračování. Aktuálně to vypadá, že MTB divizi Marzocchi sakum-prásk koupil Fox.

Vycházím z poměrně obsáhlého článku na PinkBike.com, jehož součástí je i rozhovor s ředitelem značky Marzocchi, kterým je Andrea Pierantoni. V tomto článku, jestli jsem vše správně pochopil, zaznívá, že italskou legendární společnost kupuje její americký konkurent.

Ono to vlastně není až tak přímočaré. Společnost Tenneco, dosavadní majitel značky Marzocchi, již v průběhu roku vyhlásil, že je tato italská klasika na prodej, že se čeká na mecenáše, který by ji znovu postavil na nohy. Po kolikáté už? Marzocchi je ale poměrně velká společnost, která nevyrábí odpružení pouze pro horská kola, ale také pro závodní motocykly MotoGP, dakarské speciály či vozy Formule 1. Podobně je na tom Fox, ale to sem až tak moc nepatří. Důležitější je fakt, že Fox kupuje pouze MTB divizi značky Marzocchi. Co bude se zbytkem netuším…

Nebudu se pouštět do úplných detailů, jelikož se rovnou přiznám, že jsem zmíněný článek nestudoval vysloveně dopodrobna. Spíš jsem se snažil zjistit, co by tak mohl mít Fox v plánu s novou akvizicí svého italského „doposud“ konkurenta, nyní člena rodiny. Zdá se, že to u Foxu myslí s integrací značky Marzocchi poměrně vážně, jelikož v původním článku je zmíněno třeba i to, že Fox vyvěsil na svých stránkách nabídku na řadu volných pracovních pozic, technických, obchodnických i marketingových, kdy většina z nich spadá místně do ředitelství Foxu ve Scotts Valley v Kalifornii.

Marzocchi-Fox-togerher-01Ředitel obchodní divize Fox pro Evropu Christoph Ritzler a ředitel značky Marzocchi Andrea Pierantoni řeší detaily spojení dvou doposud konkurenčních značek.

Fox a Marzocchi – bratrovražedný boj nebo fungující skládanka?

Velice zajímavou a možná i trochu ožehavou otázkou je, jak si Fox poradí se začleněním produktů Marzocchi do své současné produktové politiky. Obě značky totiž nabízí v mnoha bodech stejně zaměřené komponenty pro celou řadu disciplín, každá z nich ale k danému tématu přistupuje dosti odlišně jak vzhledem, tak i funkcí, či specifikací.

Každopádně zatím to vypadá, že aktuální modelový rok se ponese u Marzocchi v duchu doprodeje stávající, či čerstvě dopečené kolekce 2016 a větší změny by nás měly čekat až v roce 2017. Z logiky věci a z náznaků v rozhovoru s ředitelem Marzocchi lze vyvodit, že se produkty „italské srdcovky“ dost možná zařadí na pozici spíše dostupnějších prvků odpružení, zatímco Fox si pro sebe zachová vrcholné třídy.

Marzocchi-Fox-togerher-02Malá ukázka z aktuálního katalogu Marzocchi 2016 – sportovně trailová vidlice řady 320.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Bylo by to nanejvýš logické, rozdělit takto portfolio s tím, že by se překryv nacházel pouze někde na úrovni střední třídy. Díky této akvizici Foxu, jeho síle a vazbám na řadu výrobců by se také mohlo stát, že se vidlice Marzocchi od roku 2017 dále začnou znovu objevovat ve větší míře na sériových kolech. Nejspíš jen u levnějších modelů, ale proč ne. Pokud se díky Foxu podaří udržet kvalita konečné produkce, mohli bychom se dočkat pěkných, stylových a snad i funkčních vidlic a tlumičů za rozumné peníze.

Aby to nakonec nebylo tak, že budou levnější Marzošky chodit lépe než o něco dražší Foxky. O top modelech nemluvím, ale střední či současná základní třída Foxu není nijak zázračně dokonalá. Nechme se překvapit jak to celé dopadne. Až čas ukáže, kam se ubere vývoj, jak si „Ital s Američanem“ rozdělí role, zda se budou vzájemně doplňovat a podporovat nebo se budou prát loket na loket.

Doufejme jen, že „amíci“ nechají italské klasice její osobitou tvář a osobitý ráz, ať je trh s odpružením hezky pestrý a je z čeho vybírat a co porovnávat.

Informace a fotky čerpány z webu PinkBike.com

Marzocchi-Fox-togerher-03Poměrně oblíbená řada enduro vidlic Marzocchi z rodiny 350 včetně „pluskové“ verze. Nyní lze jen hádat zda bude zachována v této podobě nebo se kompletně změní či zmizí!