reklama

reklama

Rock Machine Enduro Race Ještěd (oficiální reportáž)

Enduro-Race-Jested-startDruhý závod české Enduro Serie se konal uplynulý víkend na Ještědu u Liberce. Závodníci zde bojovali nejen s tratěmi a soupeři, ale i nevyzpytatelným počasím, kdy se vyschlé a prašné stezky ze sobotního tréninku během chvíle díky silné bouřce proměnily v kluzkou kořenitou past.

(oficiální reportáž: www.enduroserie.cz)
Opět se ukázalo, že enduro závodění je dřina, kde je nutnost dokonalé přípravy jezdce a materiálu. Na závodníky čekala trať s délkou přes 30 km a pestrých 6 RZ (kategorie Hobby opět tu nejtěžší erzetu vynechala), které obsahovaly spoustu kořenů, kamenů a každého jezdce dokonale prověřily po všech stránkách. Část tratí vedla po bikeparku na Ještědu, část mimo areál, dvakrát se na kopec jelo lanovkou, ale jinak museli závodníci šlapat hezky po svých.

Všechny přes víkend potrápilo i počasí. Zatímco během soboty bylo hezky a sucho, v neděli pak dorazilo ochlazení, zatažená obloha a v průběhu závodu i vydatně zapršelo, což učinilo tratě ještě náročnějšími. Ti nejrychlejší na tom byli nejlépe, protože je déšť zastihl až kolem páté erzety, ale závodníci s vyššími startovními čísly si bláto a mokro „užívali“ podstatně déle!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Enduro-Race-Jested-03

Na startu se sešla kompletní česká špička, závodníci ze Slovenska či Polska, a proto se strhla krásná bitva o stupně vítězů. Sledovat kategorii Race Muži bylo opravdu napínavé. Jirka Fikejz se do závodů vrhl s velkou vervou a vyhrál první 4 erzety, na páté si však vybral smůlu, když prořízl oba pláště a do cíle závodu bohužel nedorazil. Situace skvěle využil Přemek Tejchman, který závod nakonec vyhrál před Michalem Prokopem, Milanem Myšíkem, Tomášem Kutinem a Matějem Vitkem.

Skvěle si v seriálu počínají i jezdci kategorie Race Masters, když se nejrychlejší šestka vešla do top 20 v celkovém pořadí. Prvenství tentokrát ukořistil Tomáš Vopálenský před Milanem Smetaníkem a Janem Truhlářem.
V ženách se tentokrát do cíle nedostala favoritka závodu a vítězka z Koutů, Elen Římanová. Nejrychlejší závodnicí v kategorii Race Ženy byla na Ještědu Lucie Kubínová, druhé místo brala Jana Horáková a třetí skončila Andrea Drengubáková.

Enduro-Race-Jested-02

V dalších kategoriích si medailové pozice rozdělili závodníci následovně:

Hobby Muži
1. místo Ondřej Valchář
2. místo Ondřej Bílek
3. místo Adam Třešňák

Hobby Junioři
1. Místo Martin Pešťák

Hobby Ženy
1. místo Dominika Durčáková
2. místo Monika Kučerová

Kompletní výsledky – Enduro Race Ještěd

Enduro-Race-Jested-01

A jak celé závody viděl Přemek Tejchman, vítěz závodu v kategorii Race muži?
quotation-BnR„Letošní české enduro závody, potažmo tratě, jsou na solidní úrovni, tak jsem se těšil, co na nás kluci připraví na Ještědu. Tratě byly dosti náročné na ruce, na materiál, ale i fyzicky. První dvě erzety byly zábavné, ale na můj vkus hodně střemhlav dolů, ale i tak jsem sypal, co to šlo. Třetí RZ začínala pár výjezdy do kopce, kde se osvědčil zimní trénink, díky kterému jsem oba kopce vyjel a nemusel je běžet jako loňský rok.“

„Čáru přes rozpočet nám udělalo počasí, když asi na hodinu začalo pořádně pršet. Naštěstí mě to chytlo až na páté erzetě, která se tím pádem změnila na kamikadze, protože vedla skoro pořád přímo rovně po kořenech a kamenech. Litoval jsem všechny, co museli jet více erzet za deště, protože to fakt nebyla sranda. Máte u mě všichni velký respekt. Po pár drobných chybkách a jednom pádu před cílem na blátě jsem nakonec bral 1. místo. Fakt jsem si ho strašně moc přál, protože porazit Michala v jeho formě není vůbec jednoduché a ještě k tomu o 17 sekund. Spokojenost velká a v následujících víkendech už zase vyrážím na závody do zahraničí.“

Smůlu si doslova vybral Jiří Fikejz, který měl závod skvěle rozjetý, ale bohužel při něm nestálo štěstí. Jirka komentoval závod těmito slovy:
quotation-BnR„Na Ještěd jsem jel s jasným a jediným plánem. Zkusit jet co to dá a trochu riskovat. Plán bohužel vyšel jen napůl, protože jsem z jízdy měl vážně dobrý pocit a na časech to bylo znát, ale cíl jsem neviděl. Potřeboval jsem si ověřit, jestli mám na to, abych bojoval o výhru i na hodně rychlé a rozbité trati. Bohužel na RZ5 jsme i přes svižný transfer a obrovskou porci dřiny nedokázali stihnout start před deštěm. Nějaký skrytý kamínek nebo ostrý kořen mi vystavil stopku právě na páté erzetě. Oba proříznuté pláště cca v polovině erzety znamenaly konec nadějím na celkový úspěch. Velká škoda, ale aspoň jsem ukázal, že to půjde.“

„Nejlépe se mi jela RZ4, kde jsem jel hlavně ve spodní pasáži absolutní hranu a čas byl velmi dobrý. Při tréninku jsem se na závod moc netěšil, protože v otevřené helmě to je už celkem nebezpečné a trať byla občas neskutečně rozbitá a vhodná na plný DH set-up. Při závodu to ale celkem šlo, a i když tento druh terénu asi nikdy nebude mým oblíbeným, tak s časy jsem spokojený. Hodně mi pomohlo i odlehčení výstroje, první pětka jede ale opravdu neskutečně a všude jsou velmi silní, takže polevit se nesmí nikde. Závody jsou občas opravdu nelítostné. Největší respekt má ale Ondra Zelený, který v sobotu vyhrál Masters na MČR v maratonu a v neděli si dal krásnou kompenzaci na enduru.“

Závody si užila i bývala fourcrossová mistryně světa či olympionička z Pekingu Jana Horáková, která poslední dobou začíná více a více koketovat s endurem:
quotation-BnR„Závod na Ještědu byl moje první větší enduro, které jsem jela. Bohužel na to nebyla nějaká zvláštní příprava, ale přesto jsem se na něj těšila a teď již můžu říct, že i užila. Sice nebylo příznivé počasí a víc jak polovinu závodu jsem jela v dešti a bahně, ale i tak to bylo super. Bohužel jsem závod nezvládala moc fyzicky. V posledních dvou erzetách jsem spíše odpočívala, než závodila:) Tratě se mi moc líbily, hezky značené, zábavné i technické. Už se těším na další závody.“

Další závod se odehraje už za 3 týdny na Zadově (Enduro Race Zadov), kde se snad opět všichni potkáme v plné zbroji!

Foto: Miloš Lubas
Enduro-Race-Jested-04