reklama

reklama

Mañana Up’n’Down – test rukavic

Rukavice Manana Up&Down - testNení to poprvé, co testujeme oblečení relativně mladé české značky Mañana Wear. Loni v létě jsme vyzkoušeli FR/DH set, kraťáky Mañana Air Shorts 2.0 / Spooky Camo, nyní přichází na řadu naše postřehy z dlouhodobého testování enduro setu Up&Down – začínáme u rukavic.

Nabídka značky Mañana není nijak přebujelá, proto se v ní člověk snadno zorientuje. Původní zacílení jejích produktů směřovalo na DH/FR scénu, čehož jsou příkladem právě loni zkoušené kraťasy Mañana Air Shorts 2.0 a dres Spooky Camo. Minulý rok se pak začala nabídka rozrůstat i o enduro hadříky. Proto jsme dlouho neváhali, do kompu nabušili rychlý mail a za pár dní už u dveří zvonil pošťák s krabicí s nápadně povědomým přelepem Mañana v ruce.

Na test jsme si vybrali k našemu webu a našemu stylu ladící zelený kompletek volných kraťasů Up&Down EN 2.0 Green a dlouhoprstých rukavic takřka identického označení Up’n’Down Green. Jak již bylo jednou zmíněno, dnes začínáme s prstíky, příště se blíže podíváme na kraťasy.
Rukavice Manana Up&Down - test

Rukavice Mañana Up’n’Down Green

Osobně jsem v mnoha směrech zastáncem účelného minimalismu. MTB rukavice jsou přesně tím místem, kde se takový přístup vyplácí. Alespoň dle mého soudu. Proto jsem byl potěšen, že rukavice Mañana mají čistou a ničím nerušenou dlaň. Žádné vycpávky, gely nebo tlumící polštářky. Jen středně silná kůže (předpokládám, že umělá), která je na prstech odvětrána několika málo otvůrky. U palce je pak lehce zesílena jedním extra našitým kusem koženky a na ukazováčku a prostředníčku doplněna o protiskluzové proužky.

Hladká plocha

Zbytečných výstředností se nedočkáte ani na hřbetu ruky, který zakrývá na většině plochy jednodílná, opět středně silná, textilie. Ta je v oblasti zápěstí doplněna o proužek neoprenu a zapínání. V místě hlavních kloubů samotných prstů najdete dělení podšité trochou lycry pro větší pružnost a ohebnost. Stejný materiál je i na bocích prstů. Jediným výstřednějším prvkem je relativně masivní gumový pásek se suchým zipem, sloužící coby zapínání – stažení okolo zápěstí.
Rukavice Manana Up&Down - test

Pořádnej matroš

První, druhé a vlastně i sté nasazení rukavic upozorní na fakt, že se nejedná o žádnou super tenkou a maximálně odvětranou variantu letních dlouhoprstých rukavic. Naopak, ihned máte pocit, že máte na rukou dostatečně pevný kus bikové výbavy, který nebyl primárně navržen pro honění parády na pláži u rybníka, i když ani v tomto směru nijak nestrádá, ale spíše tak, aby se neroztrhl o každou větvičku či trn.

Jen trochu oprané…

A skutečně, rukavice Mañana Up’n’Down, stejně jako stejnojmenné kraťasy, jsem důsledně testoval téměř půl roku (od srpna do teď a jezdím v nich dál a dál), absolvoval v nich nejeden závod, nejednu opravu řetězu či defektu, zažily se mnou pár pádů, a přesto drží! Po půlce sezony skutečně intenzivního používání nenesou žádné zásadní známky opotřebení. Jsou trochu oprané, tu a tam kouká nějaká nitka, dva protiskluzové pásky z prstů se již odlepily, další dva k tomu mají nakročeno, ale to není nic, co by mělo narušit funkčnost celku.
Rukavice Manana Up&Down - test

Celoroční provedení

Celkově se mi líbilo a stále líbí, že jsou tyto rukavice pevnější, než většina ostatních, co mám doma. Hodily se skvěle na závody a jejich hutnější materiál jsem ocenil i na podzim. Jsem za něj rád i teď, když teploty poskakují okolo bodu mrazu. Nemám moc rád tlusté zimní rukavice, proto dokud to jde, vozím na podzim a na jaře právě něco takového. Ano, na běžné enduro nebo výletování uprostřed léta to úplně není, v září jsem proto párkrát sáhnul po lehčí variantě z mého šatníku, dokud se ale teploty nešplhají kamsi nad 25°C, je to Pohoda, Mañana, Jazz.

Čisté skóre i v pořádné špíně

Aby mé hodnocení nevyznělo jen ve prospěch odolnosti a tepelné izolace – vrchní část slušně saje, dlaň se v nich také nijak zásadně nepotí a střihem mi také sedly hned od začátku. Žádné otlačeniny, žádné dlouhé zvykání si. Pokud si dobře vzpomínám, tak jsem je dostal těsně před Endurem na Špičáku, kde zažily křest ohněm. Přitom z něj vyšly bez poskvrnky. Tedy pokud pomineme ten boj s bezdušovým pláštěm a hromadou těsnícího mlíka všude okolo…
Rukavice Manana Up&Down - test

Už zase trčí!

Pokud bych měl rukavicím Mañana Up’n’Down nutně něco vytknout, tak to rozhodně nebude cena 490 Kč. Ta je, s ohledem na kvalitu zpracování, výdrž materiálu, a tak vůbec skutečně parádní. Občas mi vrásky na tváři způsobí snad jen zapínání. Gumový pásek s logem a suchým zipem se obtáčí okolo vnitřní strany zápěstí a končí dole. To je poměrně elegantní a zároveň i funkční řešení. Vadí mi jedině to, že se konec pásku občas uvolní, trčí do prostoru a pak trochu překáží. Možná by tedy bylo lepší, kdyby tento pásek nebyl gumový, ale textilní a pak by snad i lépe držel. Ale to je jen drobnost.

Rukavice Mañana Up’n’Down Green – závěr

Je k tomu potřeba ještě něco dodávat? Snad ani ne. Tyto rukavice, za tuto cenu (490 Kč) mě skutečně baví. Líbí se mi jejich vzhled, dobře sedí na mojí ruce, velikost L odpovídala standardu, na který jsem zvyklý a navíc se ukázalo, že rukavičky on Mañany skutečně něco vydrží. Až se za rok dva rozpadnou, objednám si rozhodně nové. Určitě bych je doporučil všem enduro jezdcům, jelikož ruku chrání opravdu slušně. Pro výletníky to ale nebude ta pravá volba, leda, že byste je měli jako druhou variantu na podzim a na jaro. V létě, pokud nedrtíte svahy čistě jen dolů, v nich je poměrně teplo.

Pro více informací navštivte stránky www.manana-wear.cz

Líbí se… Dalo by se zlepšit…
Odolnost – ani po půl roce a několika pádech nejsou potrhané
Pocit jistého sevření ruky/řídítek
Jednoduchá hladká dlaň
Jednoduchý funkční design
Barva
Protiskluzové proužky opravdu nekloužou
Trochu mě někdy štve jen odchlipující se zapínání
Občas bych ocenil kus froté na palci pro otření potu nebo nudle z nosu
Po půl roce používání…
Odlupují se protiskluzové proužky na prstech
Sem tam trčí nitka
Suchý zip už nedrží tak pevně
Jinak bez problémů, proto palec nahoru!

Foto: Štěpán Hájíček